În vremurile acestea, mulți oameni s-au obișnuit cu relația într-o căsătorie civilă și unii nu înțeleg cât de importantă este și căsătoria religioasă. Ei pur și simplu s-au cunoscut, s-au mutat împreună și s-au căsătorit. Când iubesc și au anumite interese, oamenii au acea frică de a nu pierde persoana dragă și vor să-și demonstreze dragostea și să-și legitimeze relația.
1. Principalele motive pentru care oamenii decid să se căsătorească
Mulți adulți decid să conviețuiască împreună, înainte să se căsătorească, pentru că au ajuns la concluzia că relația lor a devenit foarte serioasă. Unii adulți se mută împreună pentru a avea avantaje, chiar dacă relația lor nu este una prea serioasă, cum ar fi în cazul în care s-ar logodi. Există și adulți care consideră mutatul împreună ca fiind un pas către căsătorie.
Datele statistice arată că:
- Aproximativ 61% dintre adulți au spus că vor să se mute cu persoana iubită deși încă nu sunt logodiți
- 57% dintre cupluri locuiesc deja împreună, iar unii au gânduri de căsătorie
- Mulți dintre adulți consideră că mutarea cu persoana iubită are și un interes financiar, traiul împreună fiind mai convenabil din acest punct de vedere
- Aproximativ 14% dintre cei care s-au mutat împreună au spus că au decis să facă asta și din dorința de a avea un copil
- Aproximativ 13% dintre adulți au precizat că s-au mutat împreună pentru că a apărut un copil în viața lor.
Motivele pentru care oamenii se căsătoresc
Motivele pentru care oamenii se căsătoresc sunt: dragostea, dorința de a avea un copil, simțul datoriei sau al responsabilității, vârsta, rezolvarea problemelor psihologice, dorința de a scăpa de singurătate, diferite interese – banii, locuința, comoditatea, etc.
Conform unui sondaj realizat recent, oamenii spun că principalul motiv pentru care se căsătoresc este dragostea. Aproximativ 90% dintre cei căsătoriți au afirmat asta, iar 70% dintre cei care locuiesc deja cu persoana iubită au spus că dragostea este un factor foarte important pentru ei.
Alte motive pe lângă dragoste
Alte motive pentru a se căsători sunt compania, frica de singurătate sau dorința de a avea un angajament formal (acest factor apare la 7 din 10 cupluri care au decis să se căsătorească). Unele publicații arată că bărbații se căsătoresc atunci când întâlnesc iubirea vieții lor, sau când sunt gata să-și intemeieze o familie. Realitatea este că nu poți construi o căsătorie numai pe atracție. Mulți se îndrăgostesc, au o relație, se căsătoresc și apoi se despart. Alții se căsătoresc dacă singurătatea devine insuportabilă; atunci ei aleg o persoană pe anumite criterii, din opțiunile disponibile și fac marele pas.
Se pare că cea mai bună vârstă pentru căsătorie este cea cuprinsă între 28-32 de ani, spun oamenii de știință. Totuși în ziua de azi, mulți bărbați se căsătoresc după vârsta de 40 de ani. Studiile arată și faptul că mulți oameni își construiesc o familie pe baza atracției fizice și că bărbații sunt atrași de femeile mai tinere și mai atractive, iar relațiile lor de cuplu sunt destul de fericite.
Psihologii consideră că oamenii se îndrăgostesc din interes, că totul pornește de la creier, de la modul cum gândesc, sau de la motivele care le aduc plăcere în viață. De asemenea, psihologii spun că mulți adulți sunt imaturi, au o dorință de a se conecta cu ceilalți, de a avea un sprijin emoțional, financiar și așa mai departe. Aceștia se căsătoresc mai rapid, pentru că ei sunt ca niște copii blocați în dinamica familiei și văd căsătoria ca pe o scăpare. Ei își doresc susținere, stabilitate și cred că pot obține asta prin căsătorie. Psihologii le recomadă oamenilor să se gândescă bine la asta, la viața lor și să-și asculte inima înainte de a lua în considerare și interesele.
2. De ce este importantă căsătoria religioasă?
În ortodoxie, căsătoria religioasă este foarte importantă pentru tineri. Părintele Arsenie Papacioc îi sfătuia pe tineri să se căsătorească în biserică, pentru că astfel căsătoria este făcută cu binecuvântarea lui Dumnezeu, este o taină rânduită de Dumnezeu. Părintele explică faptul că scopul suprem al căsătoriei este ajutorul reciproc spre evoluția spirituală – mântuirea. Căsătoria este una dintre cele șapte taine, ori sacramente al Bisericii Ortodoxe.
Nașterea unui copil este o consecință a căsătoriei și nu un scop al ei. Căsătoria trebuie construită pe motive întemeiate și deci ea trebuie să fie de la început solidă. În ziua de azi, mulți tineri se gândesc la plăceri când vine vorba despre căsătorie și asta este o greșeală, mai spunea părintele Arsenie Papacioc.
Vezi aici un video despre căsătorie cu Pr. Arsenie Papacioc: