De ce este important sa vaccinam cainele? – Exista mai multe motive pentru care trebuie sa vaccinam cainele.
Cainele trebuie vaccinat daca merge in strainatate. Aceasta procedura de vaccinare este destul de simpla si se face numai de catre medicul veterinar – doar acesta va sti exact care este schema de vaccinare ce trebuie aplicata animalului.
Vaccinare este importanta la caine deoarece ofera protectie foarte buna impotriva unor boli si infectii grave si acest lucru este vital pentru animal. De asemenea prin vaccinare se face o buna investitie financiara, in caz contrar se pot cheltui mai multi bani pentru tratamentul unor boli de care ar putea suferi patrupedul decat ar costa vaccinul. Mai mult decat atat unele boli duc intotdeauna la moarte, ceea ce face ca animalul sa fie obligatoriu vaccinat.
Prin vaccin corpul cainelui produce anticorpi prin intermediul limfocitelor ce se gasesc in maduva spinarii, se multiplica in splina, limfonoduli si tymus. Daca patrupedul intra in contact cu virusul limfocitele produc imediat anticorpi care neutralizeaza virusul.
Vaccinarea are rol in stimularea sistemului imunitar, deoarece prin dezvoltarea anticorpilor este stimulata si imunitatea celulara impotriva agentilor patogeni – a virusilor si bacteriilor.
Principalele vaccinuri care se fac la majoritatea cateilor sunt cele impotriva unor boli precum: Maladia Carre, leptospiroza, rabia, parainfluenta, Parvoviroza si hepatita infectioasa. La toti cainii vaccinarea antirabica trebuie facuta intotdeauna, este obligatorie deoarece boala se poate transmite si la om, mai ales la copii. Foarte importanta este si deparazitarea la catei, inca de la varsta frageda.
Primul vaccin se face la cateii ce au 4-5 saptamani, apoi se repeta la 2 saptamani pentru a lasa corpul animalului sa produca anticorpii specifici. Vaccinarea se va termina cand animalul are 16 saptamani. Datorita vaccinului unii catei pot prezenta stari febrile usoare, greata si voma, simt nevoia sa doarma, iar uneori saliveaza mai mult. La astfel de simptome animalul trebuie dus la un medic veterinar care sa-i aplice un tratament simplu de ameliorare a acestor stari, astfel incat animalul sa nu mai sufere.
Vaccinul contra Parvovirozei este foarte important sa fie administrat cainelui deoarece aceasta boala este deosebit de contagioasa si in majoritatea cazurilor este fatala. Agentul patogen (sau virusul) se transmite destul de usor prin materiile fecale, iar cainii infectati au nevoie de un tratament intensiv intr-o clinica veterinara deoarece simptomele pe care le au sunt destul de grave: apar stari de greata, voma, diaree cu sange, febra, lipsa poftei de mancare. In concluzie vaccinarea trebuie obligatoriu facuta in scop preventiv.
Vaccinul antirabic este de asemenea obligatoriu deoarece doar prin el se poate preveni imbolnavirea cainilor si se poate controla raspandirea infectiei.
Vaccinul impotriva hepatitei infectioase este singura metoda de prevenire a imbolnavirii animalului. Acesta boala este foarte grava si contagioasa, animalul infectat nu mai vrea sa manance, are febra, bea multa apa si are ficatul afectat. Boala se raspandeste foarte usor prin saliva, urina si materii fecale.
Leptospiroza este o alta boala fatala care se poate preveni prin vaccin. Principalii purtatori ai agentului patogen ai acestei boli sunt sobolanii. Boala afecteaza rinichii si ficatul cainelui si se poate transmite si la om.
Cu timpul protectia oferita de vaccinuri scade, de aceea animalele de companie trebuie sa faca anumite vaccinuri periodice care au rolul de a asigura imunitatea permanenta in respectiva boala. Specialistii in medicina veterinara inca cerceteaza acest subiect legat de durata imunitatii la fiecare vaccin in parte. Cert este ca ei recomanda proprietarilor sa isi aduca animalul la clinica pentru a face un test de sange in vederea evaluarii anticorpilor. In acest fel animalul va efectua si un examen clinic care va permite medicului sa depisteze eventualele disfunctii in organism sau boli de care sufera patrupedul.
De multe ori animalul poate ascunde anumite semne sau simptome ale unor boli si sa fie nevoit sa le arate doar cand ele se agraveaza si boala nu mai este in stadiul ei incipient. Atunci cu siguranta tratamentul va fi mai complex si vindecarea se va produce mai greu sau deloc. De asemenea este bine ca fiecare sa tina cont de recomandarile pe care doar un medic veterinar le poate da vizavi de ce tip de vaccin sa se faca, cat de frecvent trebuie repetat pentru a reduce riscul ca animalul sa sufere de anumite boli bacteriene si virale.
Medicii nu pot garanta 100 % ca vaccinarea va oferi protectia completa a animalului impotriva bolii, insa spun ca este cea mai buna metoda de prevenire. Un alt lucru foarte important este ca un caine trebuie vaccinat atunci cand este perfect sanatos, deoarece daca are o afectiune si ia anumite medicamente este posibil ca sistemul sau imunitar sa nu raspunda la vaccin. In mod normal medicul care va administra vaccinul cainelui va face in prealabil si un examen medical sa ii verifice starea de sanatate.
Fiecare proprietar al unui astfel de animal de companie trebuie sa aiba grija de sanatatea cainelui sau, sa-i faca la timp vaccinurile de care are nevoie.