Casă și grădinăCurățenie împotriva alergiilor, sfaturi și recomandări pentru o viață sănătoasă

Curățenie împotriva alergiilor, sfaturi și recomandări pentru o viață sănătoasă

V-ati gandit vreodata ca cele mai multe alergii au ca principal punct de plecare locuinta? Daca nu, trebuie sa stiti ca locuinta dumneavoastra, oricat de curata si ingrijita ar fi, tot poate reprezenta un pericol pentru persoanele mai sensibile, asa ca in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa faceti curatenie impotriva alergiilor.

Desi locuinta este, pentru fiecare dintre noi, locul invaluit de confort, armonie si echilibru, locul in care ne retragem dupa o zi obositoare pentru a petrece timp cu familia si pentru a ne incarca bateriile, pericolele se afla prin toate colturile, mai ales pentru persoanele sensibile care sufera de alergii. Si cand spunem pericole ne referim in primul rand la praf care favorizeaza dezvoltarea acarianilor sau a unor insecte, dar si la umiditatea crescuta care favorizeaza dezvoltarea ciupercilor microscopice, de altfel foarte daunatoare sanatatii.

Alergenii se afla peste tot in locuinta, in baie, bucatarie, dormitor si camera de zi si chiar daca nu ii observam cu ochiul liber, organismul persoanelor cu o sensibilitate crescuta in fata acestora trage cateva semnale de alarma: stranut, ochi iritati, tuse seaca, nas infundat. Asadar, pentru ca locuinta dumneavoastra sa fie sigura din acest punct de vedere si traiul sub acoperisul acesteia sa nu se transforme intr-un cosmar, in randurile urmatoare va vom prezenta cum trebuie sa faceti curatenie pentru a va feri de pericolul alergiilor.

Daca sunteti o persoana sensibila, alergica la praf dar si la substantele pe care unele produse de curatat le contin, inainte de a incepe curatenia luati-va cateva masuri de protectie: folositi o masca impotriva prafului, manusi de protectie, o bluza lejera cu maneci lungi si pantaloni lungi, haine pe care sa le spalati imediat ce ati terminat curatenia.

Folositi carpe si lavete umede si un aspirator puternic pentru a evita ca praful sa se imprastie prin intreaha locuinta. Si in privinta produselor de curatat, puteti opta pentru solutii naturale (spirt, otet, lamaie, ulei esential sau apa oxigenata) pentru a va curata perfect locuinta si pentru a evita alergiile produse de substantele continute de aceste produse.

Incepeti curatenia din dormitor si dormitorul copiilor. Praful, acarienii si alte vietati microscopice care provoaca alergii atat adultilor cat si copiilor si-au gasit un loc perfect in perne, saltea, asternuturi, covoarele, perdelele si draperiile din dormitor. Si tot pentru a evita depunerile de praf, incerccati sa evitati pe cat posibil amplasarea unui dulap pentru carti langa pat.

Schimbati asternuturile in fiecare saptamana, spalati-le la 90º C si aspirati bine salteaua, pe ambele parti, precum si patul propriu-zis. De ce este important ca lenjeria sa fie spalata la temperaturi atat de inalte? Pentru ca acarienii iubesc caldura si tocmai din acest motiv locul lor preferat este patul, iar o temperatura de 40 – 60º C nu ii va indeparta. Insa, ce faceti daca o astfel de temperatura va distruge lenjeriile?

Pentru a evita ca acest lucru sa se intample si in acelasi timp pentru a indeparta pericolele ce se pot ascunde in lenjeriile din dormitorul dumneavoastra, incercati sa le tineti in congelator pentru 24 de ore dupa care sa le spalati la temperatura indicata.

Scuturati pernele si, cand este cazul, spalati-le. Daca folositi perne special create pentru a preveni aparitia alergiilor, atunci acestea nu va vor da chiar atat de mult de lucru.

Curățenie împotriva alergiilor

Indepartati si scuturati sau spalati draperiile, perdelele sau jaluzelele deoarece praful si acarienii se afla fara doar si poate in aceste locuri.

Evitati sa folositi lumanari parfumate, betisoare sau lampi de aromaterapie in dormitor daca sunteti alergici. Pentru a va improspata aerul din dormitor folositi saculeti sau recipiente cu plante uscate. De asemenea, tineti usa la dormitor mereu inchisa daca in restul camerelor se fumeaza.

Baia este o alta camera din locuinta in care factorii alergenici isi pot face simtita prezenta, sporii de mucegai fiind cei mai intalniti din cauza umiditatii excesive si a schimbarilor de temperatura. Din acest motiv, curatenia in baie trebuie sa fie facuta cu foarte mare atentie chiar daca praful nu prea este prezent in aceasta incapere.

Pentru a evita pe cat posibil aparitia mucegaiului, incercati sa folositi o vopsea lavabila impotriva mucegaiului sau faianta. Evitati tapetul, chiar daca este special conceput pentru baie.

Incercati sa aeristi in permanenta baia si daca fereastra nu face fata aburului din baie sau este inexistenta, montati un ventilator special pentru aceasta camera.

Dezinfectati baia in fiecare saptamana si stergeti cu clor toate suprafetele pe care s-ar putea dezvolta mucegaiului. Bineinteles, folositi intotdeauna manusi de protectie si o masca impotriva vaporilor pentru ca aceasta substanta poate fi foarte daunatoare pentru persoanele sensibile. Daca nu puteti folosi clor, puteti utiliza apa calduta si sapun.
Spalati prosoapele la o temperatura de 90º C dupa fiecare utilizare si nu le lasati la uscat in baie.

Un metal frecvent intalnit in baie si pe care este indicat sa il evitati este nichelul. Acesta este cauza celor mai multe dermatite, foarte multe persoane fiind alergice la nichel.

Daca aveti o piele sensibila eliminati din baie produsele de ingrijire corporala care, desi au un miros deosebit, va pot cauza grave alergii din cauza substantelor nu tocmai naturale pe care le contin.

Mucegaiul se poate dezvolta si in bucatarie asa ca si aceasta camera trebuie curatata pentru a evita aparitia factorilor care produc alergii. Aerisiti foarte bine bucataria si spalati toate elementele de depozitare. Folositi cat mai multe substante naturale pentru a va curata bucataria, otetul si zeama de lamaie si bicarbonatul fiind cele mai bune solutii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.