Animale de companieCum tratăm bolile de rinichi la pisicile de toate vârstele?

Cum tratăm bolile de rinichi la pisicile de toate vârstele?

Bolile renale apar la pisicile de toate varstele, indiferent daca sunt femele sau masculi, dar mai ales la cele care au varsta peste 6 ani. La intrebarea: Cum tratam bolile de rinichi la pisica? – cel mai bun raspuns il poate da un medic veterinar care va pune diagnosticul bolii si va depista cauza care a determinat-o.

Anumite boli pot fi genetice insa altele pot fi dobandite, cum este cazul unei pielonefrite, glomerulonefrite, nefrite tubulo-interstitiale, amiloidoze si altele. Cauzele aparitiei bolii pot fi: stresul, otravirea, deficitul de apa, dieta prea bogata in saruri, anestezia, anumite medicamente, sterilizarea si diferite afectiuni.

Principalele simptome care pot semnala o anumita boala de rinichi sunt: starea de letargie, pierderea poftei de mancare, anorexia, setea excesiva, varsaturile, diareea etc. La aparitia acestor simptome pisica trebuie dusa imediat la un medic veterinar pentru a se interveni in ajutorul ei cu un tratament adecvat si un regim alimentar corect.

Daca boala este depistata la timp si recuperarea pisicii se va face mai usor. Daca nu se va urma un tratament la timp atunci starea ei se va agrava, vor aparea noi simptome si in termen de cateva zile insuficienta renala va duce la moartea animalului.

Medicul veterinar va palpa pisica si de regula va simti rinichiul mic sau anormal din punct de vedere morfologic. El va recomanda o anumita dieta si un tratament pe termen lung. In majoritatea bolilor de rinichi la inceput pisica bea foarte multa apa si urineaza foarte concentrat.

In a doua etapa a bolii pisica nu mai bea apa, apare insuficienta renala decompensata, care duce la imbolnavirea pisicii. Indiferent de ce boala sufera pisica este foarte important ca ea sa aiba apa proaspata mereu la discretie.

Daca pisica nu bea suficienta apa si este dezhidratata va prezenta anumite simptome clare: scade in greutate, devine anorexica, este letargica etc. In aceasta situatie medicul veterinar ii va aplica un tratament de rehidratare, prin administrarea pe cale intravenoasa sau subcutanata a unei solutii saline, o perioada de sapte pana la zece zile. Tratamentul de rehidratare va imbunatati functia renala a pisicii, astfel ea isi va recupera vitalitatea si apetitul.

Daca boala nu este depistata la timp este posibil sa nu se mai poata realiza recuperarea completa. In aceasta situatie este bine ca pisica sa fie rehidratata cu perfuzie de solutie salina aplicata sub piele, alimentata cu mancare apetisanta si lasata sa stea linistita. De asemenea apa din bolul pisicii trebuie schimbata cat mai des, chiar la cateva ore, pentru a fi incurajata sa bea cat mai mult lichid. Astfel se va evita in mare parte suferinta pisicii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.