Animale de companieCum se dresează câinii ciobănești și câte tipuri de rase sunt?

Cum se dresează câinii ciobănești și câte tipuri de rase sunt?

Câinii ciobănești sunt animale inteligente, care am putea spune că se nasc gata dresate, deoarece instruirea lor nu are indicații foarte precise sau metode prea sofisticate, ei fiind folosiți pentru utilitățile pentru care au fost crescuți și chiar creați ca rasă în țara lor de origine.

Ei au deja instincte foarte bine dezvoltate și nu mai rămâne decât aceste aptitudini ereditare să le fie descoperite mai bine de crescători. Stăpânul este cel care trebuie să decidă ce rasă de câine ciobănesc alege, deoarece aceste animale sunt crescute pentru paza turmelor de oi, a cirezilor de vite, bovine, caprine, deci trebuie să țină cont de profilul caracteristic al rasei.

Astfel de câini au instinctele, deprinderile si reflexele necesare deja formate și pot fi folosiți la paza și conducerea turmelor de animale. Nu mai rămâne decât să se facă o corectare a defectelor lor și anume a deficiențelor fiecărui animal în parte, în ceea ce privește capacitatea de a fi un bun alergător, rezistent la efort, de a asculta întotdeauna de stăpân, de a nu tolera străini lângă cireadă, de a nu se departa de turmă și de a avea curajul de a se lupta cu fiarele sălbatice.

Indiferent de rasă, un câine ciobănesc trebuie să urmeze un program de exerciții de dresaj de bază care presupune: purtarea lesei sau a zgardei, învățarea numelui, comenzilor simple (stai, nu, șezi, culcat, aici și altele).

Rase de câini ciobănești:

Ciobănesc Alsacian

Ciobănesc Alsacian

Ciobănesc german, Ciobănesc Alsacian – Acest câine descinde din vechii câini de fermă si păstorit din Germania.

Ciobănesc de Beauceron

Ciobănesc de Beauceron

Ciobănesc de Beauceron, Ciobănesc Berger de Beauce – Această rasă franceză este ideală pentru paza oilor, a turmelor și cirezilor de animale. Are instinctul de a conduce animalele din turma în spații largi, în zone de câmpie.

Ciobănesc Briard

Ciobănesc Briard

Ciobănesc Briard, Ciobănesc Berger de Brie – Este un câine ideal pentru paza oilor, are calități native instinctuale de a mâna și conduce turmele și cirezile de animale.

Ciobănesc de Pirinei

Ciobănesc de Pirinei

Ciobănesc de Pirinei, Ciobănesc Labrit sau Berger – Este un câine ciobănesc de elită în Franța, folosit mai ales la paza turmelor de oi în regiunile de munte. Ascultă de stăpân și nu iese niciodată din cuvântul lui.

Ciobănesc belgian

Ciobănesc belgian

Ciobănesc belgian – Există mai multe varietăți ale rasei: Malinois belgian, Groenendael, Tervurer belgian și Laekenois belgian. Acești câini sunt foarte inteligenți și dezvoltați ca rasă în scopul de a fi animale de pază pentru turmele de animale (mai ales de oi) și conducerea acestora.

Ciobănesc englez, Ciobănesc de ferma – Este un excelent câine de păstorit, pază a turmelor de oi și cirezilor de vite, dar și de vânătoare.

Ciobănesc Bobtail

Ciobănesc Bobtail

Ciobănesc englez, Ciobănesc Bobtail – Această rasă este dezvoltată în Marea Britanie pentru paza cirezilor de vite. Câinele are calitățile necesare unui bun păzitor și conducător de turme și cirezi.

Ciobănesc Kelpie australian

Ciobănesc Kelpie australian

Ciobănesc australian, Ciobănesc Kelpie australian – Este cel mai bun câine pentru paza turmelor mari de oi din Australia. Este energic, greu de stăpânit, rezistent și atent la tot ce se întâmplă în jur.

Ciobănesc Blue heeler

Ciobănesc Blue heeler

Ciobănesc de cireadă australian, Ciobănesc Blue heeler – A fost dezvoltat în Australia, de către fermieri în scopul pazei cirezilor de animale. Este alert, atent, inteligent și energic.

Ciobănesc Aussie

Ciobănesc Aussie

Ciobănesc australian, Ciobănesc Aussie – Este o rasă dezvoltată pentru paza turmelor de animale.

Ciobănesc Berger de Picard

Berger de Picard

Ciobănesc de Picardia, Ciobănesc Berger de Picard – Acest câine a fost dezvoltat în regiunea Picardie din Franța și a ajuns să fie considerat cel mai bun câine ciobănesc din această tară. Este potrivit mai ales pentru paza oilor, are instinctul de pază și protecție foarte bine dezvoltat.

Collie

Collie

Ciobănesc scoțian, Collie – Este un câine foarte bun pentru paza turmelor dar și un animal de companie de lux în Scoția. Numele său se referă la denumirea scoțiană colley a oilor negre.

Ciobănesc de Bergamasco

Ciobănesc de Bergamasco

Ciobănesc de Bergamasco – Este o rasă italiană perfectă pentru paza turmelor din regiunile alpine. Acest câine este foarte mult apreciat de ciobanii din Alpi.

Ciobănesc Schapendoes

Schapendoes

Ciobănesc olandez, Ciobănesc Schapendoes – Este perfect pentru paza oilor.

Ciobănesc Owcharka

Owcharka

Ciobănesc rusesc, Ciobănesc Owcharka – Un câine foarte curajos, capabil să se lupte cu lupii și alte fiare sălbatice, să păzească și să apere turmele de animale.

Ciobănesc Puli

Ciobănesc Puli

Ciobănesc unguresc, Ciobănesc Puli, Ciobănesc Drover – Acest câine este folosit la îngrădirea oilor, vitelor și cailor. Este un excelent câine de pază, inteligent, curajos, vioi și devotat stăpânului.

Komondor

Komondor

Komondor, Ciobănesc maghiar – Este folosit drept câine de pază a turmelor de animale domestice, oi, capre și vite. Acest animal este foarte vigilent, hotărât, încăpătânat, devotat, curajos și inteligent. Câinele Komondor are calitațile necesare unui animal de pază atât a turmelor cât și a proprietăților.

Ciobănesc polonez de câmpie – Folosit la paza turmelor de oi și a cirezilor de vite din zonele de câmpie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.