Animale de companieCe înseamnă un câine disciplinat și cum instruiți un animal de companie?

Ce înseamnă un câine disciplinat și cum instruiți un animal de companie?

Indiferent de rasă, specialiștii chinologi recomandă o instruire a câinilor în scopul unei minime disciplinări. Acest dresaj care este necesar atât animalelor de companie întreținute în apartament cât și celor crescute la o casă ce are curte (desigur existând o diferentiere între ele) se face conform unor cerințe pe care le are stăpânul.

Un căine disciplinat trebuie să își asculte stăpânul, să își facă necesitățile afară și nu în casă sau apartament. În primele luni de viață, când patrupedul este mic, acesta poate fi învățat să-și facă necesitățile la lădița cu nisip (în balcon sau în baie) într-un loc bine stabilit de stăpân. În acest fel nu se va face miros în locuintă, se va păstra curățenia în casă.

Încă de la vârstă fragedă, câinele trebuie învățat să respecte câteva comenzi simple și anume: aici, șezi, nu, culcat, mersul la picior, mersul cu lesa, hai, la loc.

Stăpânul trebuie să asigure câinelui un loc limitat, corespunzator, în care animalul să știe că poate să stea, că este al său. Acest loc poate fi în hol, în balcon, pe terasa sau într-o cameră, desigur dacă este vorba despre un câine crescut la apartament. Câinele trebuie învățat să stea în acel loc când i se dă comanda: la loc, stai. Nu este deloc indicat ca stăpânul să-și alinte câinele în sensul de a-l lăsa să stea oriunde dorește în apartament, oricât ar fi el de simpatic și drăgălaș.

Dacă un animal de companie nu este disciplinat la timp poate ajunge să fie răsfățat, neascultător, iar stăpânul și familia acestuia va trebui să suporte numeroase urmări supărătoare.

Lipsa unui minim dresaj nu poate fi interpretat decât printr-o dragoste gresită din partea stăpânului pentru animalul său de companie. Comenzile – nu, stai, șezi, la loc – sunt necesare deoarece căinele trebuie să aibă un comportament rezervat în anumite situații, mai ales dacă este întreținut la apartament. De exemplu, dacă stăpânul are musafiri, câinele trebuie să stea la locul lui când i se cere acest lucru.

Dacă nu este învățat la timp cu astfel de comenzi simple (la loc, stai, nu) va avea tendința să sară cu lăbuțele anterioare pe oamenii veniți în vizită sau să ii prindă de încălțăminte, etc. Unii câini se revoltă în fața străinilor, mârâie, latră, fac eforturi pentru a-și arăta supărarea ca li s-a încălcat teritoriul. Dacă este un câine crescut la apartament, cu siguranță gălăgia făcută de animal va fi un stres pentru vecini și vor apărea probleme, discuții fără rost între aceștia și stăpânul patrupedului.

Câinele este un animal care are un temperament instinctiv vioi, activ, de a latra mult si fără rost și de aceea trebuie obișnuit de mic să asculte comanda NU, care ii va tempera pornirile gălăgioase.

câine disciplinat

Câinele trebuie instruit să meargă în lesă, să asculte de stăpân atunci când este dus la plimbare. Pe stradă, el trebuie lăsat să meargă după bunul lui plac, mai ales dacă este o zonă aglomerată. Cu putin dresaj, animalul poate fi obișnuit să meargă în lesă în partea stângă a stăpânului și să aibă un comportament liniștit. Nu trebuie lăsat să meargă în toate direcțiile, să tragă de lesă înainte, lateral sau inapoi, sau să latre la cei din jur, fara rost.

Stăpânul trebuie să știe când să scurteze lungimea lesei animalului, să smuncească ușor lesa, să spună NU, astfel încât să dirijeze mersul acestuia și să nu-i permită atunci când merge pe drum să se apropie prea mult de trecători, tendința acestuia fiind să îi miroase sau să se alinte în fața lor.

Cainele nu trebuie lăsat să reacționeze agresiv față de alte asemenea animale de pe stradă, este nevoie să fie obișnuit de a manifesta indiferență față de alți câini, deși nu-i suportă, trebuie să renunțe la întâlnirea lor, să se ocolească și să stea de vorba altadată pentru a evita posibilele conflicte între animale si lătrăturile între acestea.

De asemenea, câinele nu trebuie dus în magazine, în supermarket-uri, sau în mijloace de transport în comun. De regula nu se permite acest lucru, însă oamenii trec peste aceste restricții, deși nu ar trebui.

Mulți oameni iși duc câinele afara pentru necesitățile sale, il lasă să urineze, chiar și pe trotuar. Acest lucru este de neacceptat mai ales că pe trotuar trec atâția oameni. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui măcar un minim de jenă, stăpânul să își direcționeze câinele spre marginea trotuarului. De asemenea, fecalele animalului nu trebuie lăsate jos, trebuie strânse într-o pungă și aruncate la o ladă de gunoi. În tarile civilizate deja se practică acest lucru, ar trebui să se aplice și la noi.

Oamenii îsi iau de multe ori câinele în concediu, astfel se cazează cu acesta in hoteluri, pensiuni, cabane. Dacă animalul nu este măcar putin dresat, cu siguranță va face ce va dori în aceste locuri și va deranja pe cei din jur, va lătra, își va face necesitățile oriunde, etc. În orice caz stăpânul nu trebuie să-i permită animalului să facă ce are chef, dupa bunul lui plac. Îl va lăsa să stea pe terasă, în balconul camerei, sa-și facă necesitățile în baie sau îl va duce afară și nu pe holurile hotelului sau alte locuri nepermise.

Indicat ar fi ca animalul să aiba o pătură de acasă, pe care este obișnuit să stea si să-i amintească că e locul lui. De asemenea, animalul are nevoie de bolul sau de măncare, în care este obișnuit și acasă să mănânce și astfel nu i se va arunca mâncarea pe jos, în restaurant, sau și mai rău, într-o farfurie de pe masă, în care mănâncă de obicei oamenii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.