Animale de companieKomondor sau câine ciobănesc maghiar pentru paza turmelor de animale

Komondor sau câine ciobănesc maghiar pentru paza turmelor de animale

Cainele de rasa Komondor a fost adus din Asia in Ungaria de catre maghiari, acum cateva sute de ani. Este numit ,,regele cainilor ciobanesti”, ,,cainele ciobanesc maghiar” si ,,cainele ciobanesc de stepa adus din Tibet”. Se aseamana cu rasa Ciobanesc Rusesc si pentru prima data a fost mentionat ca rasa in anul 1574. Acest animal a fost folosit drept caine de paza a turmelor de animale domestice, oi, capre si vite.

Extrem de vigilent, hotarat, incapatanat, curajos si inteligent, cainele Komondor are calitatile necesare unui animal de paza atat a turmelor cat si a proprietatilor. De asemenea prin aspectul sau impresionant, corpul masiv, rezistent, acoperit de blana mare si deasa, cat si prin caracterul viclean, perseverent, voluntar si independent poate speria orice intrus si provoca frica prin vocea sa puternica si fioroasa.

Ca animal de companie este un caine credincios si prietenos, foarte afectuos fata de stapan si familia acestuia, cu tendinta de a proteja copiii si alte animalele mici din apropiere (caini si pisici). De asemenea este un foarte bun caine de paza a proprietatii, dar si un excelent caine pentru serviciu in politie. Aceasta rasa a devenit foarte populara in toata lumea datorita aspectului deosebit si caracterului echilibrat. In SUA este folosit drept caine in politie mai ales in regiunile reci, nordice, iar in alte parti ale globului este preferat ca animal de companie sau pentru paza locuintei.

Cainele Komondor este de talie mare, masculul are inaltimea la greaban de 65-70 cm si greutatea corporala de 39-69 kg, iar femela este putin mai mica, are inaltimea de 60 cm si cantareste mai putin. Corpul este robust, musculos, acoperit cu suvite de par ca niste cabluri lungi, de cel mult 27 cm si culoare alba, care alcatuiesc o blana deasa si groasa. Aceasta ii protejeaza corpul de muscaturile si loviturile provocate de animalele salbatice care ataca turmele, dar si de conditiile aspre de clima (umezeala, frig).

Koromondor
Koromondor

De asemenea blana il camufleaza foarte bine in turma de oi, il face sa fie confundat cu acestea. Capul este mare, ochii expresivi, cu irisul de culoare maro-inchis. Urechile abia se vad din stratul de blana latos de pe cap. Spatele este drept, musculos, pieptul este adanc si puternic, iar oasele scheletului foarte bine dezvoltate. Falcile sunt puternice, iar muscatura este in foarfece. Membrele anterioare si posteriare sunt si ele acoperite cu blana lunga, iar coada este tinuta mereu in jos.

Desi este docil si prietenos fata de stapan, are si capacitatea de a deveni fioros si agresiv, de a speria lupii si ursii care indraznesc sa se apropie de turma cu animale. Nu necesita ingrijiri speciale, blana sa nu trebuie pieptanata, insa ocazional este bine sa fie spalata si lasata asa sa se usuce singura. Alimentatia trebuie sa fie de calitate, speciala pentru caini.

Rasa este foarte prolifica, femela poate face de obicei 5-10 pui. Speranta de viata la cainele ciobanesc Komondor este de aproximativ 12-14 ani.

Video – Rasa de caini Komondor:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.