Faringita la caini si pisici este boala inflamatorie care se manifesta prin umflarea faringelui la aceste animale. Ea poate sa apara ca o reactie secundara la anumite boli infectioase si anume: gripa, antrax, raceala, variola si altele. Motivul pentru care se instaleaza boala este hipotermia locala sau generala de care sufera un astfel de animal in anotimpul rece. El poate dezvolta faringita in urma consumului de alimente reci, congelate, sau prea fierbinti care ranesc mucoasa faringelui.
Simptomele bolii:
- Animalul bolnav de faringita are o stare generala satisfacatoare.
- Desi apetitul sau este slab totusi mesteca incet mancarea, se chinuie sa inghita pentru ca simte un disconfort la nivelul gatului ceea ce il determina mereu sa-l intinda spre a realiza mai usor deglutitia.
- La nivelul deschiderilor nazale prezinta scurgeri apoase ceea ce arata ca boala s-a instalat.
- In anumite cazuri animalul are senzatia de tuse uscata.
- De asemenea are gatul inflamat, umflat si simte durere la apasare.
- Durerea apare in zona faringiana, are dificultati de respiratie, probleme in timpul inghitirii si manifesta o preocupare continua pentru zona gatului, are tendinta sa-si bage labuta in gura pentru a scapa de ceea ce il deranjeaza.
- Are amigdalitele marite, mucoasa gatului prezinta edem, la fel si faringele este inflamat.
- Animalul are stari de febrile, de difterie, apatie si slabiciune.
- In cazuri severe animalul refuza mancarea.
In cazul aparitiei acestor simptome animalul trebuie dus la un medic veterinar. Acesta ii va face o examinare clinica in vederea punerii unui diagnostic si stabilirii tratamentului corespunzator. Cel dintai va verifica daca patrupedul nu sufera de alte boli infectioase, iar apoi dupa excluderea lor ii va prescrie medicamentatia pentru tratamentul acestei afectiuni a gatului.
Metode de tratament pentru faringita la caini si pisici:
- Animalul trebuie tinut la cald, intr-o camera linistita unde nu sunt curenti de aer.
- Daca refuza mancarea trebuie hranit artificial prin perfuzii cu manitol, glucoza, vitamine.
- Dieta sa trebuie sa contina alimente calde si moi. Chiar si apa de baut trebuie sa fie putin calduta, la temperatura camerei.
- In zona gatului si regiunea faringelui i se aplica comprese calde.
- Pielea gatului se freaca cu ulei de camfor.
- Daca are stari febrile, temperatura corpului ridicata i se aplica un tratament intramuscular cu antibiotice, de obicei cu penicilina.