Copii & adolescențiDe ce un copil care este elev bun întâmpină probleme la o...

De ce un copil care este elev bun întâmpină probleme la o anumită materie școlară și cum îl pot ajuta părinții?

De ce un copil care este elev bun intampina probleme la o anumita materie scolara? Aceasta este o situatie destul de frecventa: elevul care se descurca bine la materiile scolare, chiar excelent, ajunge in situatia de a pica la un anumit subiect scolar. Sa fie vina elevului? A profesorului? A materiei scolare in sine? Parintii tind sa considere ca problemele scolare sunt legate direct de copil – de lipsa atentiei, de lene – insa nu este intotdeauna asa!

Deseori, cand un elev bun intampina mari probleme la o anumita materie scolara in timp ce la celelalte se descurca, cauzele sunt mai complexe. Parintii pot observa cum copilul isi face temele si invata, insa la scoala obtine rezultate mediocre sau proaste; cum copilul pare absolut descurajat, crezand ca nu este in stare sa obtina rezultate mai bune; cum incepe sa evite atat lucrul la acea materie scolara, cat si frecventarea orelor de curs; cum devine foarte anxios (uneori manifestand chiar simptome fizice, precum dureri de cap sau de stomac cand se apropie o testare la materia respectiva).

Copiii se descurca foarte bine la anumite materii, mai putin bine la altele; aproape nici un elev nu va excela in toate domeniile. In general, unii copii vor prezenta abilitati si interese pentru „uman”, altii pentru „real” (eterna separatie intre stiintele umaniste si cele realiste). Lipsa interesului si atractiei poate fi punctul de pornire pentru problemele la o materie scolara – insa copilul nu va ajunge in situatia de a pica doar din cauza lipsei de interes.

Timiditatea excesiva si lipsa increderii in sine

Aceasta este o problema care duce la dificultati generale in mediul scolar; insa o anumita materie scolara care este mai dificila, mai competitiva, care implica multe testari si multe provocari va inhiba complet un copil timid si fara incredere in sine. In aceasta situatie, parintii pot vedea cum copilul invata si isi face temele acasa, stie lectia, insa odata la scoala pare ca uita ceea ce a invatat si se impotmoleste. Presiunile competitiei, ale evaluarilor face copilul fara incredere in sine sa aiba mari probleme la acele materii dificile si care nu ii plac.

Modul de invatare vs. modul de predare

Problemele la o anumita materie scolara pot fi nascute de catre incompatibilitatea intre modul de invatare – de procesare, intelegere si retinere a informatiei – al copilului si modul de prezentare, de predare a informatiei al profesorului. Unii copii invata usor prin auzirea informatiei, in timp ce altii prin vizualizare, de aceea modul in care profesorul isi prezinta materialul este esential pentru intelegere. Unii profesori se multumesc sa dicteze mecanic – aceasta defavorizeaza clar unii copii; altii se axeaza pe discutii orale si mai putin pe notarea informatiei – din nou, un stil ce poate defavoriza un copil.

Exigentele crescute

Unele materii scolare sunt mai dificile decat altele – ceea ce depinde si de abilitatile personale ale copilului (unui copil i se poate parea cea mai grea matematica, altuia literatura). Iar anumite materii scolare vin si cu exigente crescute, cu provocari prea mari pentru nivelul copilului.

de ce intampina probleme copii la anumite materii

Nur areori, un profesor care vede ca majoritatea elevilor sai sunt excelenti va ridica standardele pentru a ii invata mai multe – insa aceasta situatie face ca exigentele sa fie prea mari pentru unii dintre ei. Nu rar se observa profesori ce predau la nivel superior, dand elevilor sarcini complexe, de olimpiada. Legat de exigente crescute la o anumita materie: nu numai profesorii cer prea mult de la copil; uneori, char parintii se asteapta ca el sa exceleze intr-un anumit domeniu, domeniu in care ei insisi exceleaza – de exemplu, un profesor de matematica se va astepta ca fiul sau fiica sa sa ii mosteneasca abilitatile si interesul, pe cand situatia poate sa fi complet alta (copilul sa fie atras de literatura).

Colegii de clasa

Un elev bun poate intampina probleme la o anumita materie scolara din cauza colegilor din jurul sau. De aceea, situarea in clasa este foarte importanta, caci se intampla ca un copil sa ii distraga atentia celuilalt in timpul orelor. De exemplu: unii profesori au strategia ca, in timpul orelor lor, sa alature in banca un elev foarte bun cu unul mediocru sau prost, in ideea ca ulimul va fi stimulat de catre primul; ce se intampla de fapt: elevul mediocru se va simti inhibat de colegul sau si, deseori, va fi distras de la ore, deoarece elevul bun nu trebuie sa acorde la fel de multa atentie si sa faca eforturi la fel de mari in intelegerea informatiei!

Invatarea acasa

Uneori, problemele la o materie scolara apar pentru ca copilul, simtind repulsie fata de acea materie, evita si amana sa lucreze acasa pentru aceasta. Aici parintii au un rol important: acela de a ii impune copilului sa lucreze acasa si sa isi faca temele (daca se poate, chiar de a-l ajuta sa inteleaga materialul). Copilul caruia nu-i place o materie si care se simte descurajat va amana sa-si faca temele pana in ultimul moment, cand nu mai are energie si timp pentru a le face corect; des, va evita de tot sa le faca, crezand ca oricum nu are rost – ceea ce va duce la agravarea problemei.

Profesorul

Deseori, cand parintii incearca sa afle de la copil de ce are atatea probleme cu o materie anume, copilul spune „imi urasc profesorul”; la care parintii ridica din ochi si spun „nu profesorul este de vina”. Insa, mirare, uneori chiar profesorul este de vina! Exista profesori ce nu inteleg copii si nu stiu sa relationeze cu ei; exista profesori ce nu stiu sa isi predea materia; exista profesori nu numai stricti, ci chiar agresivi; exista profesori nedrepti, care trateaza inechitabil elevii in functie de preferintele lor personale (unii chiar discrimineaza pe sexe sau etnii).

Profesorii sunt oameni si pot avea defecte majore. Cand copilul isi exprima respingerea si chiar ura fata de un profesor, parintii trebuie sa ia in serios acest fapt – caci de multe ori chiar de aici deriva problema. Au existat situatii in care un elev ce pica la o materie, odata transferat intr-o clasa cu un profesor diferit, a inceput sa se descurce onorabil. Si aceasta deoarece copiii identifica profesorul cu materia predata, iar cand nu suporta profesorul, va simti repulsie si fata de materia respectiva.

Dificultati reale de invatare

Inca un motiv pentru problemele la o anumita materie scolara poate fi legat de anumite dificultati reale ale copilului. Stiati ca macar un sfert dintre copii au probleme cu vederea (nu indeajuns de mari incat sa fie evidente, insa de ajuns incat sa impiedice invatarea). Alte probleme tin de deficit de atentie si hiperactivitate (totusi, cand exista astfel de dificultati de invatare reale, problemele vor aparea la mai multe materii scolare si nu doar la una anume).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.