Animale de companieCâinele ciobănesc Polonez Vallee sau ciobănesc Polonez de Câmpie, o rasă de...

Câinele ciobănesc Polonez Vallee sau ciobănesc Polonez de Câmpie, o rasă de pază dar și de companie

Cainele Ciobanesc Polonez Vallee sau Polish Lowland Sheepdog este o rasa care a aparut in sec al XVI-lea. Ciobanii din Polonia au apreciat si au folosit acest caine pentru paza turmelor de oi si a cirezilor de vite la campie, de aceea are denumirea de Ciobanesc Polonez de Campie. Prin temperamentul sau incapatanat, rebel si intelept putea indeplini foarte bine functia de caine ciobanesc si de animal de paza si s-a adaptat foarte bine la traiul in mediul rural.

Ca aspect general nu este un caine foarte mare, este de talie medie, musculos, puternic si cu aspect grasut si indesat. Are corpul acoperit de fire de par lungi, aspre, care alcatuiesc o blana deasa, groasa, in gri si alb, ce il protejeaza foarte bine de frig, umezeala si inghet atunci cand vremea este rea. Exista trei variante ale acestei rase: cea care are inaltimea de 35 cm, cea de talie medie de 40-48 cm si rasa mai mare care depaseste 50 cm. Rasa medie este frecvent intalnita in Polonia, celelalte doua sunt mai rare.

Corpul acestui caine este robust si musculos, iar capul este acoperit cu fire de par lungi pe obraji, frunte si barbie, astfel incat ii creaza un aspect impresionant si mult mai mare decat este in realitate. Botul este putin arcuit, fruntea larga, narile mari, maxilarele puternice iar dintii puternici si albi. Ochii sunt de marime medie, rotunzi, au irisul de culoare maro cu marginea in nuanta deschisa, il fac sa aiba o privire agera, patrunzatoare si inteligenta. Deseori firele lungi de par de pe frunte ii acopera ochii.

Urechile sunt largi la baza, tinute de obicei in jos. Cainele are lungimea corpului mai mare ca inaltimea, spatele drept si destul de larg, pieptul este adanc si lat, gatul de lungime medie, nu prezinta salba, iar abdomenul este ridicat. Membrele anterioare par drepte daca sunt privite din fata, coapsele sunt largi si musculoase, membrele posterioare sunt mai robuste, au degetele stranse si putin arcuite, iar ghearele scurte si ascutite ca la lup. Coada este purtata in sus, foarte putin curbata spre spate.

Ca animal de companie este potrivit pentru orice familie, are capacitatea de a indeplini foarte bine rolul de tutore, de a iubi copiii, de a-i apara, intotdeauna este rezervat si suspicios fata de straini. Este iubitor, jucaus, afectuos, prietenos cu stapanul si toti membrii familiei acestuia.

Face parte din categoria cainilor foarte inteligenti, insa nu este recomandat persoanelor care vor sa traiasca in liniste pentru ca este destul de galagios, latra tare si scoate o mare varietate de sunete cu tonalitati inalte sau joase, singulare sau multiple: scheauna, tipa, schelalaie, maraie, urla, casca a dispret si indiferenta, ofteaza zgomotos. Toate aceste sunete arata starea sa de spirit, faptul ca este multumit sau nefericit, plictisit, gata de atac, disperat, provocat, indiferent, speriat sau ca ii este frica de ceva rau. Se ataseaza si de alte animale de companie ale stapanului sau, de pasari, caini si pisici.

Ciobanesc Polonez Vallee
Ciobanesc Polonez Vallee

Trebuie dresat de la varsta frageda pentru ca are tendinta de a fi independent si rebel si nu asculta orbeste cum fac alti caini de rasa (de exemplu Ciobanesc German si Border Collie). Desi este foarte curios si jucaus din fire nu are tendinta de a distruge lucrurile din jur. Pentru a fi dezvatat de a latra aiurea si la orice animal pe care il vede este bine sa fie instruit de mic sa socializeze cu alti caini, sa fie luat peste tot de stapan ca sa cunoasca alte animale, caini, pisici si chiar lumea din jur.

Pentru a avea un aspect frumos si ingrijit, cainele trebuie spalat o data la doua luni, iar blana sa periata macar o data pe saptamana, astfel se va evita si caderea parului pe parchet si covoare daca este tinut in apartament. La aceasta rasa este necesara baia si pieptanarea regulata a parului, blana sa avand un rol important asupra imaginii sale, il face sa arate ca un caine cu aspect interesant. La catei sau exemplarele tinere este bine ca blana sa fie periata mai des, astfel se vor obisnui cu acest tratament si ingrijirea lor se va face usor mai tarziu.

Cainele Ciobanesc Polonez Vallee poate suferi adesea de obezitate deoarece are tendinta de a manca in exces, cu pofta si fara discernamant. De aceea este bine sa aiba un program de masa, iar portia de mancare sa fie bine stabilita, sa nu manance mai mult decat are nevoie un caine de talie medie. Hrana trebuie sa fie de calitate, speciala pentru caini (se cumpara de la magazinele cu produse pentru animale de companie) sau alcatuita din oase mari, crude cu putina carne si completata cu legume si fructe (bogate in vitamine si minerale).

Carnea alba este mai sanatoasa pentru caini decat cea rosie pentru ca are mai multi acizi grasi nesaturati. Carnea rosie are grasimi saturate ce pot dezvolta osteoartrita. Oasele nu trebuie sa lipseasca din dieta acestui animal, ele constituie o sursa mare de minerale, de calciu, il ajuta sa-si curete dintii, sa-si faca masaj la gingii, sa-si calmeze nervii, sa-si satisfaca nevoile psihologice si sa se joace cu ele de parca ar avea o jucarie preferata.

Acest caine este rezistent la toate bolile, este puternic, alert, inteligent, are o memorie foarte buna, isi iubeste stapanul, este un companion desavarsit, gata oricand sa-si apere casa si teritoriul in care traieste. Speranta de viata la acest caine este de 13-16 ani.

Video – Cainele Ciobanesc Polonez Vallee:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.