Culorile reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale designului interior, acestea avand capacitatea de a schimba complet o incapere nu doar din punct de vedere estetic, ci chiar si din punct de vedere termic. Daca in anotimpul rece culorile calde, de pamant, sunt cele mai potrivite pentru locuinta dumneavoastra deoarece ele imprima culoare acesteia, iata cateva idei inedita despre cum sa va racoriti locuinta prin culoare in anotimpul cald.
Uneori, arsita soarelul de vara se resimte intr-un mod total neplacut in locuinta, iar folosirea aparatelor de aer conditionat si a ventilatoarelor nu doar ca este scumpa insa poate cauza probleme de sanatate. Racoarea poate fi adusa in interiorul locuintei dumneavoastra si prin intermediul culorilor. Iata cum puteti influenta temperatura din caminul dumneavoastra prin culoare.
Culorile sunt impartite in culori calde si culori reci, doi termeni simplii care caracterizeaza succinct o paleta cromatica destul de bogata. Pe langa faptul ca impartirea in culori calde si reci influenteaza nivelul estetic, aceasta divizare este importanta si din punct de vedere psihologic deoarece s-a demonstrat stiintific faptul ca emotiile, sentimentele si starile de spiri ne sunt influentate direct de culori.
Asa se face ca atunci cand privim o culoare calda avem senzatia ca un val de caldura ne strabate intregul corp, lucru intalnit in aceleasi proportii si in randul culorilor reci. Din acest motiv, pin anotimpul cald, este important sa incercati sa abordati culori cat mai reci pentru a va racori locuinta fara a apela la aerul conditionat sau la ventilator.
Este adevarat ca in cazul in care in locuinta dumneavoastra predomina culorile calde in special daca peretii sunt vopsiti in aceste culori, va fi mai dificil sa introduceti culorile reci, insa exista mici artificii care va vor ajuta sa va racoriti locuinta prin culoare.
Inlocuiti perdelele si draperiile colorate de primavara cu unele vaporoase de culoare alba. Albul este cea mai rece culoare si cu siguranta draperiile albe vor tine la distanta razele puternice ale soarelui si va vor oferi senzatia de racorire.
Optati pentru asternuturi in culori reci (alb, bleu) si pentru cuverturi din materiale usoare din aceleasi culori. De asemenea, completati decorul cu pernute decorative in culori reci.
Lumina joaca si ea un rol important. Optati pentru o lumina alba, rece in locul luminii calde pe care o folositi in anotimpul rece. Lumina rece va spori efectul culorilor efectul fiind mult mai racoritor.
Daca locuiti la casa tineti cont de faptul ca mai importanta decat culoarea incaperilor este culoarea acoperisului. Daca nu aveti un acoperis in culori deschise, folosirea unei folii ce reflecta caldura este absolut necesara pentru a evita supraincalzirea locuintei.