De ce trebuie să afli cum să înveți să gătești? Pentru că nu știu când și cum a devenit la modă să ne lăudăm că nu știm să gătim. Ori de câte ori întâlnesc un grup nou de oameni, se găsește cineva care să dea o replică de tipul „vai, dar eu nu știu nici să prăjesc un ou.”
În era lui MasterChef, ori gătești artistic porții demne de vrăbiuțe și furnici, ori nu mai gătești deloc. Mai ales doamnele se laudă cu asta și zău că nu pricep de ce. Adică fie snobismul și lauda oricât de mari, tot nu ne-am lăuda că nu știm să scriem sau să citim. Iar acolo nici măcar nu vorbim de o nevoie primară, așa cum e hrana. Uite că mie mi se pare relevant să știu să gătesc. Nu să ajung o vedetă în domeniu, dar să-i pot pune copilului ceva sănătos și gustos în farfurie. Și mă gândesc că mai sunt și alții ca mine, așa că vreau să vă spun cum să înveți să gătești, ce e bine să faci la început și ce nu.
Cum să înveți să gătești?
Începe cu rețete simple!
Știu, ai vrea să-ți spun că poți ajunge să faci cea mai bună friptură de vită din prima, coq au vin și macarons în aceeași zi, eventual la aceeași masă. Dar adevărul e că nu se poate. În plus, dacă o să începi să gătești folosind rețete complicate, cel mai probabil vei pierde și bani și timp aiurea. Dacă vrei să mănânci o specialitate, du-te la restaurant! Știu că noi, românii, suntem obișnuiți să învățăm să facem de toate, dar e un motiv pentru care chefii muncesc ani de zile pentru a ajunge în top.
Folosește ce știi deja!
Tehnica asta e bună la orice ține de învățat. Tot așa cum te folosești de cuvintele care seamănă cu alea românești când înveți o limbă străină, e bine să folosești o rețetă știută, chiar dacă nu-i perfectă. În timp, vei învăța să o îmbunătățești sau o vei schimba cu una nouă. Aproape toți am petrecut ceva timp în bucătărie, cu mama, când eram mici. Și atunci nu ne era rușine să punem întrebări. Așa am aflat de ce si cum se prăjește oul și tot de acolo am învățat și altele. Plus că dacă nu ne aducem aminte, putem să o întrebăm. Ea va fi fericită să ajute și uite-așa împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură.
Folosește ingrediente proaspete!
Mulți dintre prietenii mei care au vrut la un moment dat să gătească ceva și s-au declarat înfrânți au făcut marea greșeală de a cumpăra legume congelate sau conserve. Legumele congelate sunt adesea practise și utile și le folosim cu toții din când în când. Dar dacă te aștepți să-ți iasă așa un fel de mâncare identic sau mai bun cu cel gustat la nu știu ce restaurant, vei fi tare dezamăgit. De-a lungul timpului am aflat că e mai bine să gătesc ceva simplu, cu ingrediente proaspete decât să încerc nu știu ce super rețetă pentru care nu sunt pregătit. Dacă îți lipsesc și tehnicile și ingredientele… Vezi punctul 1.
Ce nu ar tebui să faci dacă vrei să înveți să gătești:
- Nu cumpăra prea multe cărți sau cursuri de gătit! E ok să ai o singură carte de bucate la început sau un singur curs – daca ai timp și chef. Știu că e prima dată când spun că mai multe cărți nu înseamnă mai bine, dar am câteva motive. În primul rând, fiecare autor are părerea lui și prea multe păreri pot părea copleșitoare și confuze, la început. Și apoi, vei irosi bani.
- Nu încerca să gătești rețete din bucătării complet diferite de cea românească! Sigur că poți învăța repede să faci paste, iar asta te va încuraja să testezi noi și noi rețete. Dar sunt șanse destul de slabe să-ți iasă din prima o rețetă indiană, de exemplu, mai ales la început. Nu spun să nu te distrezi încercând diferite lucruri noi, dar încearcă să ai așteptări rezonabile atunci când vine vorba de reușite.
Nu uita să te distrezi! Poți să îți dai seama cum să înveți să gătești și în timp ce te distrezi. Se poate să fie cel mai important sfat pe care-l scriu azi. Distracția e importantă în bucătărie, iar gătitul poate fi o activitate cu adevărat relaxantă, dacă ești dispus să treci peste nereușite cu amuzament.