Oamenii au griji, temeri, îndoieli, responsabilități și gânduri fel de fel, unele mai mult negative decât pozitive și asta îi împiedică să-și găsească liniștea. Oamenii au propriile limite și cu acestea trebuie să se confrunte. Ei încearcă să se calmeze, dar se simt uneori atât de supărați și de frustrați, încât le este aproape imposibil să-și dobândească pacea.
Ce poate face un om să devină mai calm și mai liniștit?
Navigare rapidă în articol:
1. Când simți că inima ta nu poate avea pace
Mulți oameni, indiferent cu ce se ocupă, vor să învețe cum să-și găsească pacea în situații stresante. A fi calm este foarte important și îți poate îmbunătăți viața. Când ești calm, ai și o stare de sănătate mai bună, îi tratezi și pe cei din jurul tău mai bine, cu mai multă înțelegere și răbdare.
O minte calmă este o minte fără gânduri negative. Observă-ți emoțiile și caută să scapi de stările negative, de gândurile iritante și obositoare. Dacă analizezi iar și iar anumite situații neplăcute și nu poți rezista gândurilor, nu le poți reprima, atunci ele te vor chinui și mai mult și îți pot provoca și mai mult stres, nervozitate și anxietate.
Cu cât te lupți cu gândurile negative, cu atât îți agravezi starea. Cel mai bine este să nu te mai gândești la nimic, să îți liniștești mintea și poți face asta dacă te rogi. Prin rugăciune și controlul respirației îți împiedici mintea să rătăcească în zone stresante, care îți distrag atenția și care îți aduc stres și haos.
Orice clipă contează și trebuie trăită în prezent, nu cu gândul la trecut. Prezența contează și este o alegere; ea este cea mai bună și cea mai sănătoasă alegere pentru noi.
Zâmbetul interior este de asemenea important și îți oferă o stare de bine. Prin el alungi stresul și îți găsești liniștea. Nu sta supărat, crispat, nu te gândi la ceva rău. O stare de veselie interioară te poate ajuta să te calmezi și să treci mai ușor peste stres.
Nu analiza prea mult, nu te gândi mereu la trecut sau viitor, pentru că așa nu vei vedea frumusețea momentului prezent. Dacă te îngrijorezi fără rost acum, nu faci decât să simți în prezent mai mult stres nedorit și să ai sentimente de epuizare.
Nu vorbi de rău pe nimeni!
A vorbi de rău, gratuit, despre cineva nu este bine.
Noi oamenii avem discernământ și de aceea trebuie să ne apărăm când cineva ne face rău. Totuși nu este bine să ținem ură și ranchiună. Se spune că simți multă libertate atunci când nu urăști. Unii oameni sunt în război cu ei înșiși permanent și asta le face rău și lor și celor din jur.
Un sfat bun este să nu urăști pe nimeni, pentru că atunci te simți mult mai liber. Nici să fii nepăsător nu este bine, pentru că asta înseamnă să nu iubești.
Conștiința și inima
Când conștiința nu este curată, atunci nici inima nu poate avea pace. Conștiința și inima sunt într-o relație indestructibilă. Se spune că inima împătimită poate să producă neliniște conștiinței. Atunci când conștiința este curată și inima are pace.
Nici să te compari cu alții nu este bine, sau să te gândești că nu ești la un nivel cu ei. Comparația este considerată o stare de mândrie ascunsă, prin care tu crezi că nu ești la un anume nivel care te interesează.
2. Cum îți poți găsi liniștea
Oamenii sunt în special raționali și nu reușesc să-și găsească liniștea. Rațiunea merge ca o antenă să conducă lucrurile. Rațiunea merge pe principiul inerției. Oamenii fac ceva rațional, dar nu simt din inimă. Asta este ceva care obosește, care nu aduce pacea sufletească. Inima trebuie satisfăcută, pentru a avea liniște.
Oamenii se mulțumesc că au făcut ceva mecanic, fără a se implica, cum s-ar spune, fără a pune nimic la inimă. Este o greșeală. Oamenii trebuie să facă și ceva mai profund, astfel își vor găsi liniștea.
Rugăciunea este totul, este o tăcere adâncă și o stare dincolo de închipuirea omenească. Rugăciunea este necesară, este viața nostră. Rugăciunea este ceva permanent, este legătura cu Dumnezeu.
Noi oamenii ne-am învățat să ne pierdem timpul cu lucruri nesemnificative, care nu ne aduc niciun avantaj. Timpul este foarte important și trece repede. Nu îl pierde fără rost! Nu uita că ajutorul lui Dumnezeu este pentru noi la fiecare pas. Ajutorul Lui este în tot ceea ce facem noi.
Pentru a-ți calma mintea poți face și o plimbare în natură. Alege un loc plăcut, un mediu în care te poți relaxa și bucura de aer curat. Natura îți oferă o stare de bine și de sănătate. Dacă faci o plimbare vei fi mai liniștit, vei uita de griji și de probleme, iar în plus vei dormi și noptea mai liniștit. Prin plimbarea la aer curat îți ameliorezi stresul și anxietatea, obții o stare de calm și o dispoziție bună.
Și petrecerea timpului cu un animal de companie – câine sau pisică – are un efect liniștitor și îți poate distrage atenția de la gândurile negative.