Această plantă aromatică se folosește frecvent în gastronomie, dar și în medicina populară. Aroma de coriandru te duce cu gândul la fenicul și mărar. Semințele de coriandru reprezintă un condiment folosit în toată lumea, dar mai ales în India, China și Japonia.
Coriandrul este folosit sub formă de infuzie, ceai, decoct și tinctură.
Navigare rapidă în articol:
1. Coriandru – cultivarea plantei
Această plantă se cultivă de obicei primăvara. Germinarea semințelor este rapidă, dacă umiditata solului este puțin mai ridicată. Distanța dintre rândurile de semințe este de 20 cm, distanța dintre plante pe un rând este de 10 cm, iar adâncimea de 1 cm.
Coriandrul preferă zonele umbrite, pentru că sub lumina directă a soarelui frunzele sale devin mai mici, rigide și se îngălbenesc rapid. Planta trebuie udată zilnic, pentru că astfel se dezvoltă frumos.
Desigur, planta se poate cultiva și vara, în locuri la umbră. Dacă se cultivă toamna, atunci se pot alege zone mai însorite, pentru că în acest anotimp zilele nu mai sunt caniculare. Dacă nu aveți grădină, puteți crește coriandru pe terasă ori balcon în jardiniere, iar iarna pe pervazul geamului în locuința dvs.
De la coriandru se folosesc în special frunzele și florile, care se culeg după înflorirea plantei.
2. Coriandru, beneficii pentru sănătate
Coriandrul este considerat și plantă medicinală, cu numeroase vitamine (B1, B2, C), minerale, acizi speciali (stearic, miristic, palmitic), caroten, rutină, rășină și ulei esențial.
Semințele de coriandru au vitamine (A, B, C, PP), acid folic, fier, sodiu, fosfor, calciu, potasiu, cupru, rutină, pectină, uleiuri esențiale (ex. borneol, geraniol, linalool, fellandren, pinen, cymol), acizi grași (oleic, palmitic, linoleic, stearic, miristic).
Proprietățile coriandrului sunt foarte importante pentru sănătatea organismului, el conține numeroase minerale și vitamine.
Întărește sistemul cardiovascular
Despre infuzia de coriandru se spune că ajută în tratamentul aterosclerozei, aritmiei, hipertensiunii arteriale și depresiei. Acest preparat se realizează foarte ușor:
- Se adaugă 30 g frunze de coriandru și 50 g semințe de coriandru la 1 litru apă clocotită
- Se lasă la infuzat o oră
- Se strecoară și se bea.
La această infuzie se poate pune și două linguri de măceșe, care reduc inflamația și cresc imunitatea organismului.
Semințele de coriandru au efect bun asupra inimii și în plus, susțin și imunitatea.
Coriandrul previne bolile de ochi
Această plantă previne procesul de îmbătrânire a ochilor, bolile fungice ale pielii, pentru că are viamine, minerale și uleiuri esențiale. Cercetătorii spun că sănătatea ochilor depinde și de frecvența consumului de coriandru. Planta relaxează mușchii ochilor și scade riscul de boli de ochi. Sucul de coriandru previne degenerescența maculară (boală ce poate duce și la orbire) și ajută în combaterea iritațiilor produse de poluare și praf, în ameliorarea senzației de uscăciune și arsură oculară.
Aplicarea sucului din semințe de coriandru pe pleoape poate calma iritațiile, inflamațiile, durerile și arsurile ochilor, poate combate îmbătrânirea ochilor și aspectul de ochi obosiți.
Elimină viermii intestinali
Pulberea de coriandru ajută în combaterea paraziților intestinali. Se recomandă tinctura realizată din semințe de corindru și alcool de 70 de grade.
Are efect antiinflamatoriu și de vindecare a rănilor
Pulberea din frunze de coriandru se folosește la vindecarea rănilor ușoare. Planta are acțiune antibacteriană, antiinflamatorie, grăbește vindecarea pielii.
Sucul din coriandru și apă ajută în tratamentul gingivitei, stomatitei, parodontitei. Se clătește zilnic gura cu acest suc, timp de 7 zile.
Gargara din infuzie de coriandru calmează durerile de gât și amigdalita.
Calmează durerea
Uleiul de coriandru are proprietăți antibacteriene puternice, are efect antiseptic și analgezic, reduce durerea, nevralgia, simptomele de reumatism. Acest preparat normalizează nivelul de zahăr din sânge, combate oboseala cronică și facilitează eliminarea sputei din bronhii. Uleiul este folosit și pentru normalizarea tulburărilor digestive, a normalizării secreției de insulină, stimularea eliberării de estrogen în sânge, îmbunătățirea memoriei și combaterea oboselii nervoase.
Semințele de coriandru calmează durerea de stomac, tratează gastrita, ulcerul peptic și duodenal. Se folosește pulbere din semințe de coriandru. Se pun 2 lingurițe de pulbere în 200 ml apă caldă și se bea cu înghițituri mici, de două ori pe zi. Acest tratament crește pofta de mâncare, elimină gazele intestinale, flatulența, ameliorează durerile provocate de ulcer și gastrită.
Ajută în tratarea hemoroizilor
Infuzia din semințe de coriandru ajută în tratamentul hemoroizilor. Această infuzie se realizează dintr-o lingură de semințe, care se pot zdrobi inițial în mojar și 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se folosește pentru tratament.
Semințele de coriandru sunt folosite și în caz de cistită, flatulență și diaree. Planta ameliorează spasmele tractului gastro-intestinal, oprește sângerările nazale, elimină viermii intestinali.
Reduce inflamațiile vezicii biliare
În acest scop se recomandă tinctura sau decoctul din semințe de coriandru. Aceste preparate sunt eficiente în patologiile vezicii biliare, reduc inflamațiile, combat bolile hepatice, gazele intestinale, reduc simptomele produse de bronșită și alte afecțiuni.
Tinctura din semințe de coriandru se realizează astfel:
- Se pune o lingură de semințe de coriandru într-un bocan
- Se adaugă un pahar de vodcă sau alcool de 70 de grade
- Se lasă timp de 14 zile la infuzat
- Se strecoară și se administrează sub formă de picături
- Se dizolvă 20 de picături în 50 ml apă și se bea la fiecare tratament.
Tinctura din semințe de coriandru are efect calmant pentru stările de nervi și de irascibilitate.
Ceaiul din semințe de coriandru la care se adaugă și semințe de chimen îmbunătățește secreția biliară. La 400 ml apă clocotită se adaugă 1 g semințe de coriandru, 4 g semințe chimen, se lasă la fiert 10 minute, apoi se strecoară și se bea câte 100 ml înainte de masă.
Condiment important
Corindrul este folosit drept condiment în diferite preparate culinare (salate, supe, omlete, gemuri, garnituri, sosuri, produse lactate, lichioruri și multe altele) și are proprietăți terapeutice extraordinare:
- Crește imunitatea
- Are efect antiviral și antihipertensiv
- Întărește vasele de sânge
- Îmbunătățește funcția tractului digestiv
- Calmează sistemul nervos, combate stările de irascibilitate și tensiune
- Are efect bun asupra sistemului hematopoietic
- Normalizează glicemia în diabetul zaharat de tip 2
- Elimina flatulența, întărește gingiile
- Are acțiune antiinflamatorie, relaxantă, diuretică, combate stresul.
În gastronomie, coriandrul se combină foarte bine cu ghimbir, citrice, busuioc, lime, piper negru.