Îți place să împărtășești fotografii despre copiii tăi pe Facebook, sau pe alte rețele de socializare? Există anumite efecte psihologice pe termen scurt, despre care spun psihologii.
Părinții ar trebui să fie mult mai atenți, când vine vorba despre ceea ce postează pe Internet despre copiii lor. Folosirea de site-uri web, în care pun fotografii și în care oamenii interacționează, poate avea și consecințe nedorite. În ziua de azi, copiii trebuie protejați mai mult decât niciodată de străini, de oameni ce pot avea intenții negative.
Părinții trebuie să fie conștienți că accesul online vine și cu riscuri, conținut neadecvat, etc. În plus copiii pot simți un disconfort atunci când părinții postează fără știrea lor imagini cu ei deși nu le convine asta.
Navigare rapidă în articol:
1. Consecințele postării de fotografii pe Internet
Consilierii profesioniști recomandă părinților să fie foarte atenți la ceea ce postează pe Internet despre copiii lor. Ei spun că există câteva efecte psihologice majore ale acestui comportament și anume:
Nesiguranța legată de educația lor parentală
O serie de psihologi spun că mulți părinți postează imagini cu copilul lor pe Internet pentru că au dubii legate de educația lor parentală. Ei sunt nesiguri și vor să demonstreze prietenilor de pe Facebook ce copil grozav au, cât de frumos și deștept este și să creeze o imagine de părinte perfect în ochii celor din jur. Ei prezintă oamenilor imaginea unui copil perfect, grozav, care face diferite lucruri, care are premii, care face sport, etc.
Din păcate, acest lucru nu este bun, pentru că în opinia psihologilor, el poate produce narcisism la copii. Deci narcisismul de la părinți creează narcisism și la copii. Asta va afecta dezvoltarea copilului în timp.
Prin acest comportament, părinții caută atenție, vor să fie mereu lăudați de oameni, să primească like-uri și aprecieri. Deși nu recunosc asta, ei își folosesc copiii pentru a-și crește stima de sine.
Relația părinte-copil se poate deteriora, copilul nu se simte protejat emoțional în familie
Mulți dintre adolescenți cred în ziua de azi că părinții lor nu le respectă confidențialitatea online, prin faptul că au postat pe rețelele sociale imagini nedorite sau oarecum jenante cu ei. Deși unele imagini pot fi comice pentru părinți, adolescenții sunt de altă părere. Chiar dacă părinții sunt ok cu asta, ei ar trebui să se gândească și la copilul lor, care ar putea avea altă părere.
Astfel de discuții pot apărea între părinți și copii și le poate afecta relația foare mult; ei pot avea mereu probleme de comunicare, certuri din acest motiv. Pe măsură ce copilul crește, el are alte păreri, își va manifesta personalitatea, va avea gândirea lui cu privire la viața sa, iar asta poate fi mult diferită de cea a părinților.
Copiii simt că părinții nu le respectă intimitatea, iar asta îi face să sufere
Acest lucru apare în mod frecvent atunci când părinții nu țin cont și de părerea copilului și deci ignoră astfel de decizii legate de postarea unor informații și fotografii despre el online.
Există multe familii în care copiii sunt ignorați, în care vocea lor nu este auzită, în care părinții consideră că pot decide ei totul, fără să le ceară părerea. Se pare că mulți copii își spun dorința – ca fotografiile lor să nu fie postate în mediul online – însă părinții ignora asta și fac ce cred ei.
Prin acest comportament, părinții își rănesc copiii, ei arată că sunt insensibili la sentimentele și dorințele copiilor.
Toate aceste lucruri vor afecta treptat relația dintre părinți și copii și vor duce la adevărate conflicte.
Dacă ții la copilul tău, trebuie să asculți ceea ce el își dorește, ceea ce crede, pentru că o fotografie cu el spune ceva despre intimitatea și imaginea lui.
Criza de identitate și digitalizarea vieții copilului
Acest fenomen – criza de identitate – apare îndeosebi la copii în perioada preadolescentă sau chiar la adolescenți. Anumite lucruri pe care părinții le pun pe Internet, pot avea un efect negativ asupra capacității copilului de a întâlni lumea în propriile condiții.
Tinerii au diferite gânduri cu privire la locul lor în societate și asta contează în dezvoltarea individuală foarte mult. Uneori, anumite lucruri postate de părinți îi deranjează sau îi poate uimi foarte mult (nu le vine să creadă că s-a întâmplat asta).
Împărtășirea informațiilor creează ceva ce va rămâne pe Internet, ca o umbră digitală pentru copil. Prin urmare, copilul va avea o identitate online, creată de părinți, care îl poate dezamăgi. El va intra în societate cu acea imagine, creată de părinții săi.
Uneori, astfel de postări îl pot răni pe copil, deoarece el simte că este trădat, că s-au spus chestii despre el, care poate ar fi dorit să rămână confidențiale. Asta poate să-i afecteze chiar și încrederea și stima de sine.
Unii părinți probabil nu își dau seama cât greșesc astfel, ei fac astfel de postări chiar din momentul în care copilul este bebeluș, sau uneori chiar înainte de a se naște (când pun fotografii cu fătul online).
Datele statistice arată că peste 80% dintre copii vin în lume cu o amprentă digitală. Asta le poate afecta starea loc psihologică mai târziu, nu neapărat atunci când sunt mici. Psihologii spun din experiența lor profesională, că mulți dintre adolescenți le-au împărtășit faptul că sunt nemulțumiți de felul în care părinții îi tratează, în legătură cu faptul că au prezentat pe Internet aspecte legate de viața lor.
2.Cum îți poți proteja copilul
Iată câteva sfaturi pentru părinți, legate de postarea unor fotografii de familie online:
- Stabiliți reguli ale familiei, prin care să nu postați nimic legat de copii online
- Nu postați fotografii personale
- Nu dezvăluiți informații personale (număr de telefon, adresă, locație)
- Nu partajați parole cu alte persoane
- Nu răspundeți la postări sau mesaje cu text negativ, agresiv
- Evitați coversațiile cu persoane care par dubioase
- Adoptați un comportament online adecvat.
Citiți și alte articole despre pericolele interacțiunii dintre copii și străini online și aflați ce se poate întâmpla din cauza expunerii pe Internet.