Casă și grădinăPlantarea dudului – Fructele și frunzele au proprietăți excelente pentru sănătate

Plantarea dudului – Fructele și frunzele au proprietăți excelente pentru sănătate

Frunzele și fructele de dud sunt folosite pentru sănătate, în medicina populară și tradițională. Fructele au proprietăți vindecătoare și sunt recomadate în cazuri de anemie, tulburări digestive și metabolice. Sucul din fructe de dud curăță sângele, calmează durerile de gât, durerile reumatice, scade nivelul de colesterol și reduce tensiunea arterială.

Care sunt proprietățile infuziei din frunze de dud? Recomandat este ca frunzele de dud să fie culese în perioada lunilor mai-iunie.

Navigare rapidă în articol:

  1. Dudele – o sursă de sănătate
  2. Proprietățile frunzelor de dud
  3. Plantarea dudului

1. Dudele – o sursă de sănătate

Despre fructele de dud se spune că au proprietăți vindecătoare și conțin mai mulți nutrienți decât fructele de pădure, precum:

  • Vitamine A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, PP, acid folic
  • Cel mai puternic antioxidant vegetal din lume – resveratrolul
  • Săruri minerale – magneziu, calciu, potasiu, fosfor, fier, cupru, seleniu, zinc, sodiu, mangan
  • Beta-caroten, acizi organici, fructoză, zaharoză
  • Proteine, lecitină, riboflavină, colină
  • Uleiuri esențiale, pectină, taninuri.

Fructele de dud au antioxidanți, proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, diaforetice, astringente, expectorante, vitaminizante, laxative și tonice.

Cura de dude se face timp de 2 săptămâni. Fructele se consumă dimineața, au efect excelent pe stomacul gol.

Aceste fructe sunt extraordinare pentru sănătatea organismului și sunt considerate un bun remediu pentru diverse tulburări nervoase. Ele ajută în combaterea depresiei, eliminarea stresului și tratamentul insomniei.

Fructele de dud îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv

Strudiile cercetătorilor au arătat că aceste fructe au efect bun asupra tractului digestiv:

  • Combat arsurile la stomac
  • Elimină constipația, edemul, au proprietăți laxative ușoare
  • Accelerează metabolismul, îmbunătățesc digestia
  • Normalizează motilitatea intestinală
  • Combat efectul nociv al radicalilor liberi
  • Mențin echilibrul hormonal.

Ele ajută și în ameliorarea proceselor inflamatorii, au acțiune antiseptică puternică și ajută la detoxifierea organelor interne, la eliminarea toxinelor din corp.

Dudele conțin pectine ce îmbunătățesc digestia și ajută în reducerea absorbției de grăsimi în stomac și intestinul subțire. Astfel ele ajută și în prevenirea obezității. De asemenea, aceste fructe reduc nivelul de colesterol din sânge, previn acumularea de toxine, formarea de substanțe cancerigene și dezvoltarea unor tumori maligne.

Sucul din dude este un bun dezinfectant pentru stomac, ajută în combaterea simptomelor produse de toxiinfecții alimentare și previn bolile de ficat. Acest suc întărește sistemul nervos, combate tulburările de somn, ajută în ameliorarea simptomelor de gingivită, stomatită, ulcere din cavitatea bucală.

Dudele cresc imunitatea organismului

Prin consumul de dude se crește imunitatea organismului și se previne anemia. Boabele negre de dud conțin fier, cupru, magneziu și alte elemente active. Acestea au rol în procesul de hematopoieză, pot combate anemia.

Aceste fructe au proprietăți antioxidante, conțin vitamina C (care este importantă pentru stimularea imunității), previn îmbătrânirea prematură a organismului și protejează vederea.

Prin conținutul bogat în vitamine B, dudele au proprietăți excelente pentru sistemul nervos și procesele metabolice din organism.

Dudele au și alte beneficii pentru sănătate

Sunt recomandate persoanelor care suferă de depresie. Ele calmează, ajută în eliminarea tensiunii nervoase și a stresului. Sunt bogate în calciu, potasiu, fosfor, de aceea reduc în mod rapid stresul mental.

Dudele au resveratrol – un antioxidant cu proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii, antivirale, antidiabetice, neuroprotectoare, antibacteriene. Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant din lume, protejează împotriva alterării vaselor de sânge. Prin consumul de dude se previne cancerul, afecțiunile neurologice, diabetul și alte boli.

Fructele au potasiu și vitamine, cu efect benefic asupra inimii, normalizează tensiunea arterială și reduc riscul de răceală și boli infecțioase.

2. Proprietățile frunzelor de dud

Fruzele de dud sunt folosite în tratamentul mutor afecțiuni și boli. Scoarța, rădăcina și crenguțele de dud sunt folosite și ele în tratamente tradiționale, pentru proprietățile grozave pe care le au. Ele sunt indicate mai ales în tratamentul bolilor de ficat, diabetului, erupțiilor pielii, durerilor reumatice, diareei, gastritei, ulcerului gastric și duodenal.

Se folosesc în realizarea de unguente pentru tratamentul unor probleme de sănătate ale pielii precum: vânătăi, răni purulente, abcese, furuncule, eczeme, dureri de reumatism, dermatită, psoriazis, entorse. Se zdrobesc frunze de dud și se pun în astfel de preparate. De asemenea, se poate folosi și coaja de dud, de pe crenguțele acestuia, care se usucă, se macină și apoi se amestecă în creme și unguente.

Decoct din frunze de dud

Decoctul din frunze de dud are efect în reducerea temperaturii corpului și a inflamației. Acest preparat este excelent pentru tratamentul pneumoniei, bronșitei și reumatismului. El poate ameliora edemul, durerea de cap, inflamațiile. Se recomandă gargara cu decoct de dud pentru calmarea durerilor de gât.

Alte utilizări ale frunzelor de dud

Frunzele de dud se pot usca, mărunți și folosi drept condiment. Ele ajută în cazuri de diabet și alte probleme de sănătate.

Infuzia din frunze de dud are numeroase proprietăți pentru sănătatea organismului:

  • Combate inflamația tractului respirator
  • Se face gargară și se ameliorează durerile de gât
  • Ajută în tratamentul afecțiunilor de ficat, a diabetului, gastritei
  • Calmează durerile de dinți, vindecă stomatitele și aftele
  • Au proprietăți astringente, antidiareice, antidiabetice
  • Elimină viermii intestinali.

3. Plantarea dudului

Există trei soiuri de dud și anume: dud alb, dud negru, dud roșu. Acestea se plantează primăvara sau toamna. Dimensiunea unei gropi pentru puiet este următoarea: 0,60 x 0,60 x 0,80 m.

Indicat este ca gropile să fie făcute toamna, iar plantarea primăvara. Se folosește pământ de pădure, dar și gunoi de grajd, sare potasică, azotat de amoniu, substanță activă superfosfat. Solul trebuie inițial udat cu 5-10 l de apă, mai ales dacă este foarte uscat. Rădăcinile acestui arbore au nevoie de o bună umiditate.

Dudul trebuie să fie udat suplimentar în anii secetoși, iar în plus, el trebuie protejat de îngheț.

Dudul înflorește în luna mai.

Vezi aici un video despre dud:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.