Psihologii spun că îmbrățișările reduc stresul la femei, dar nu și la bărbați. Un studiu realizat de cercetători arată că femeile care și-au îmbrățișat persoana iubită înainte de un eveniment stresant au avut un nivel de cortizol mai scăzut, ceea ce a influențat pozitiv starea lor emoțională.
Navigare rapidă în articol:
1. Îmbrățișările îmbunătățesc starea de spirit
Psihologii cosideră că îmbrățișările au un efect pozitiv pentru sănătate:
- Îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul
- Declanșează reacții psiho-fiziologice
- Sunt o manifestare a sentimentelor
- Oferă o stare de calm și fericire.
Prin îmbrățișări se creează o conexiune psiho-fiziologică, cu efect benefic asupra sistemului nervos parasimpatic; asta ajută la echilibrarea sistemului nervos și deci îmbunătățește starea psihică.
Oamenii ar trebui să se îmbrățișeze în fiecare zi. De ce? Pentru că îmbrățișările sunt uimitoare, sunt vindecătoare. Când îmbrățișezi pe cineva, creierul produce mai multă serotonină și asta crește stima de sine, combate stările de deprimare, tristețea și anxietatea.
Femeile adoră îmbrățișările
Femeile consideră îmbrățișările ca fiind cea mai frumoasă formă de comunicare și transmitere a sentimentelor. Îmbrățișările reduc stresul la femei, au un efect uimitor din acest punct de vedere, sunt considerate chiar o formă de terapie.
S-a constatat că acesta este cel mai eficient mod de calmare a stresului și are o acțiune rapidă. Prin îmbrățișare mintea se liniștește, stările de nervi se reduc, gândurile negative dispar, nivelul de cortizol scade și ajunge la normal.
Prin îmbrățișări, femeile se simt ocrotite, protejate, susținute, iubite. Acest gest este simplu și ușor de făcut; prin el o persoană își poate manifesta grija față de altă persoană.
Se spune că femeile sunt acelea care inițiază îmbrățișarea cu bărbații și de asemenea, ele dictează și tipul de îmbrățișare. Ele doresc mai multe îmbrățișări decât bărbații și ajung să fie dependente de aceste forme de afecțiune.
O îmbrățișare între o femeie și un bărbat este reconfortantă și ajută la consolidarea relației.
Mulți oameni consideră aceste gesturi ca fiind feminine și de aceea bărbații nu îmbrățișează des persoana iubită.
La femei însă îmbrățișările contează enorm, la fel ca și o strângere de mână între îndrăgostiți, care este de asemenea o formă de comunicare plăcută. Atingerea persoanei iubite poate proteja împotriva stresului și poate induce o stare de bine. Femeile au nevoie să fie îmbrățișate de persoana iubită sau de cei dragi, atunci când sunt stresate.
Studiu
Cercetătorii au realizat un experiment, prin care au analizat nivelul de stres la femei după ce ele s-au îmbrățișat cu persoana iubită. Astfel ei au constatat că nivelul de stres s-a redus la femeile care și-au îmbrățișat partenerul, comparativ cu cele care nu au făcut acest gest. Cercetătorii au spus că s-a modificat nivelul de stres, nivelul de cortizol, dar și tensiunea arterială și starea emoțională a acelor femei. Prin urmare, îmbrățișările sunt esențiale pentru starea interioară, reduc nivelul de stres la femei și le ajută să treacă mai ușor peste situații stresante.
Există studii care arată că lipsa îmbrățișărilor este asociată cu dezvoltarea depresiei și creșterea stresului, lucru observat în timpul pandemiei de coronavirus.
Femeile au nevoie de protecție, de un sentiment de securitate, de aceea ele iubesc îmbrățișările. Prin acest gest cu persoana iubită, ele se simt mai ocrotite și mai liniștite. În ziua de azi, este mai important ca niciodată ca bărbații să-și îmbrățișeze femeile și să le ofere încrederea de care ele au atâta nevoie. Deși sunt timpuri dificile, oamenii nu trebuie să se despartă atunci când apar greutăți inevitabile, ci să se susțină și să-și asculte cu răbdare partenerul de viață.
Într-un cuplu este importantă comunicarea, afecțiunea, să fii auzit, ascultat, să-ți exprimi sentimentele, gândurile cu voce tare, să oferi și să primești sprijin de la persoana iubită. Îmbrățișările sunt vindecătoare din acest punct de vedere, chiar și pentru oamenii care trec prin cele mai traumatizante evenimente.
În ziua de azi, stresul este mare, pentru că zilnic aflăm lucruri negative, care ne afectează destul de mult și de aceea riscul de a deveni stresați și nervoși este mai mare. Femeile și în general oamenii au nevoie de o vorbă bună, de înțelegere și îmbrățișări calde, pentru a face față evenimentelelor stresante.
Alte beneficii ale îmbărățișărilor
Prin îmbrățișări, oamenii își exprimă afecțiunea și simpatia. Acest mod le oferă sentimente de fericire pentru că le crește nivelul de oxitocină. Oamenii de știință au spus că acest comportament ajută și la creșterea imunității, ceea ce promovează sănătatea.
Creierul începe să producă serotonină, iar asta crește buna dispoziție. Oamenii au nevoie de serotonină pentru a nu se simți triști și deprimați.
Îmbrățișarea are și următoarele beneficii:
- Este o metodă excelentă pentru a ameliora stările de nervi
- Calmează tesiunea musculară
- Afectează ritmul cardiac și scade riscul de boli de inimă.
Oamenii care se îmbrățișează mai des sunt mai fericiți și își pot menține mai ușor sănătatea fizică și psihică.
2. Care este cel mai bun mod de a îmbrățișa o persoană
Un studiu din anul 2018 arată că oamenii preferă mai mult îmbrățișările pe partea dreaptă și mai puțin pe partea stângă. Totuși s-a constatat că cele mai frecvente îmbrățișări sunt pe partea stângă. Asta se explică prin faptul că emisfera dreaptă a creierului are o influență, ea controlează partea stângă a corpului și procesează emoțiile, pozitive și negative.
Specialiștii au spus că la unii oameni îmbrățișările nu au efect, dacă sunt făcute așa mecanic, fără niciun sentiment. Contează și timpul cât stau oamenii îmbrățișați, chiar dacă este vorba doar despre câteva secunde, dar și stilul de îmbrățișare.
Unii oameni folosesc stilul încrucișat, care este perceput mai echilibrat, deoarece nu are un context romantic. Acest stil este preferat de 80% dintre bărbați, când ei se îmbrățișează colegial sau prietenește unul pe celălalt.
Timpul de îmbrățișare ar trebui să fie cam de 5 secunde, pentru ca experința să fie plăcută și de tip familiar. Unele îmbrățișări mai calde durează și 10 secunde.