Mediul online și tehnologiile digitale au transformat într-o banalitate posibilitatea de a comunica între oameni. Oamenii caută un remediu contra stresului și frustrărilor în mediul online? Psihologii au ajuns la concluzia că oamenii au o anumită neliniște din cauza faptului că nu văd și nu aud persoana cu care comunică în mediul online.
Află din cele ce urmează cum ne afectează Internetul întreaga noastră viață.
Navigare rapidă în articol:
- Comunicarea în mediul online
- Internetul ne acaparează atenția
- Fotografia digitală și imaginea de sine
- Google ne afectează întreaga viață.
Comunicarea în mediul online
În mediul online oamenii își fac noi cunoștințe și chiar unii spun că Internetul le-a adus prietenia și iubirea unor persoane. Oamenii se întâlnesc pe Internet, schimbă adrese ale unor site-uri de întâlniri, iar apoi decid să exploreze impreună, să se cunoască. Comunicarea în mediul online poate consolida anumite relații de prietenie.
Oamenii își adaugă în listă prieteni prin care se definesc, comunică pe Internet ca și cum s-ar întâlni în oraș. Nu este chiar la fel, pentru că oamenii nu se văd între ei live. Ei își aleg prietenii în funcție de caracteristicile lor prezentate în mediul online, dar nu știu cum stau de fapt lucrurile în realitate, pentru că nu i-au întâlnit niciodată.
Acești prieteni virtuali constituie un fel de familie pe care si-au ales-o și pe care unii o consideră foarte importantă, uneori chiar uită de familia din viața reală.
Internetul ne acaparează atenția
În multe familii apare un așa zis partener Internet care devine un locuitor în casă, în familie și se consideră cu drepturi depline. Deși pare absurd, chiar se întâmplă asta. Internetul poate fi privit ca pe un partener care șterge frontiera dintre viața reală și viața în mediul online.
Ce ne aduce Internetul? Cum ne acaparează viața?
Iată câteva lucruri pe care le face Internetul:
- Ne aduce prieteni virtuali, conviețuirea într-o comunitate pe rețelele sociale
- Ne oferă posibilitatea de a visa la lucruri pe care încă nu le-am realizat
- Ne invită să ne creăm o familie cu prieteni în mediul online
- Ne ajută să trăim în comunitățile virtuale, să avem întâlniri pe Internet dar care nu se concretizează și în realitate
- Ne oferă posibilitatea să comunicăm prin intermediul e-mail-urilor și chat-urilor
- Ne face să ne consumăm timpul cu jocurile video, etc.
Fotografia digitală și imaginea de sine
Deseori observi oameni care își fac fotografii digitale și apoi le postează pe Facebook, în mediul online. Desigur acest lucru este foarte normal în ziua de azi. La fel, poți vedea oameni care îi auzi că se feresc să facă fotografii, deseori spun: Nu, te rog, nu-mi fă nicio fotografie, eu arăt groaznic în foto, nu sunt fotogenic.
Astfel de situații apar frecvent. Chiar și părinții au tendința de a face fotografii copiilor lor sau de a-i filma, iar apoi încarcă aceste imagini pe laptop sau pe rețelele sociale, pe pagina loc de profil, în mediul online.
Ce se întâmplă de fapt?
Pe ecran noi vedem imaginea exact așa cum o văd și alte persoane. Un copil care vede imaginea sa în oglindă și imaginea sa în fotografii, are două serii de imagini ale lui. Este vorba de o situație pe care au sesizat-o psihologii, aceea că la copii se schimbă modul de percepere a imaginii de sine:
- Ei ajung să creadă că au mai multe reprezentări ale lor, dar identitatea lor nu se leagă de niciuna.
- Mai mut decât atât, ei sunt tentați să-și asocieze identitatea cu reprezentarea din fotografia digitală.
- În plus, multe din fotografii sunt trucate în Photoshop sau prin intermediul altor programe și astfel imaginea este fabricată, oarecum schimbată față de realitate. Ce se întâmplă treptat? Imaginea nu mai seamănă cu proprietarul ei, iar înfățișarea acestuia este înlocuită cu mai multe identități multiple. Este la fel ca atunci când joci un joc pe Internet și ai mai multe avataruri. Cel care este fotografiat nu mai seamănă de fapt cu nicio imagine, el se vede prin intermediul fotografiilor digitale, în așa fel în care îl văd și ceilalți care se uită la aceste fotografii postate în mediul online.
În concluzie, pe Internet, arătăm prin intermediul fotografiilor doar fragmente ale imaginii noastre reale. În timp, aceste fotografii digitale trucate ne accentuează narcisismul pe care îl manifestam atunci când ne priveam în oglindă.
Un alt risc este cel al exibiționismului prin care oamenii își arată în mediul online o parte din ei prin care vor să seducă, să impresioneze și să fascineze. Oamenii își doresc să-și demonstreze că sunt interesanți. Fac asta indiferent că primesc sau nu aprecieri. Pentru ei nu contează că au like-uri sau nu, ideea este să nu lase pe nimeni indiferenți.
Google ne afectează întreaga viață
După cum majoritatea oamenilor au început să conștientizeze, Google este mai mult decât un motor de căutare, este un sistem care ne afectează întreaga noastră viață. Practic, nu există zi în care oamenii să nu intre pe Google. Întrebarea care apare este: Cumva Google ne face viața mai ușoară? Cert este că Google ne face uneori viața mai previzibilă și chiar plictisitoare. Uneori, fără Google viața noatră ar fi mai plină de surprize.
Ce spun psihologii despre dependența de Google?
Majoritatea dintre noi ne dorim să aflăm diverse informații, dar treptat se întâmplă un lucru oarecum ciudat. Ajungem să pierdem capacitatea de a memora informații importante deoarece cantitatea de cunoștințe ne copleșește. Desigur informațiile ne lărgesc orizonturile, dar când sunt tone de informații în orice moment, totul devine obositor dintr-odată.
Ce au descoperit neurologii?
Impactul căutării online are o influență asupra creierului nostru. Se pare că atunci când cantitatea de informații pe care ni le oferă Internetul sau navigarea în mediul online este prea mare pentru creierul nostru, ne este afectată memoria. Ideea este că noi ajungem să citim o cantitate mare de informații în mod superficial pe care nu o stocăm pe termen lung. După cum spun specialiștii memoria pe termen lung are un rol important, aceea de a ne ajuta să fim capabili de idei creative și gânduri complexe. Acest lucru se întâmplă în situația în care considerăm că avem prea multe cunoștințe stocate, citim superficial și nu reținem informațiile pe care le căutăm în mediul online.
În concluzie, Google ne afectează viața și starea de spirit.