Părinți și copiiCum să ai o alimentație sănătoasă și să previi obezitatea?

Cum să ai o alimentație sănătoasă și să previi obezitatea?

Pentru a preveni obezitatea, trebuie să ai o alimentație cât mai sănătoasă. În ziua de a zi, foarte mulți oameni suferă de obezitate și asta le poate afecta foarte mult starea de sănătate. Dieticienii recomandă anumite sfaturi privind alimentația sănătoasă, care sunt simple, utile și ușor de aplicat.

Navigare rapidă în articol:

  1. Nu te enerva la masă
  2. Alimentația trebuie să fie variată
  3. Nu mânca în exces
  4. Alege întotdeauna alimente proaspete
  5. Alimentația trebuie să fie echilibrată

1. Nu te enerva la masă

La masă trebuie să ai o stare bună de spirit, nu doar să mănânci alimente sănătoase, care îți plac. Sistemul digestiv reflectă starea ta de spirit, spun cercetătorii. Dacă te enervezi la masă, atunci să nu te miri că poți suferi de tulburări digestive produse de stres.

Prin urmare, la masă trebuie să fii calm, să ai o stare bună de spirit, să nu fii supărat și anxios. În acest mod, organismul va procesa bine alimentele și asta este important pentru sănătate.

2. Alimentația trebuie să fie variată

Dieticienii recomandă oamenilor să aibă o alimentație variată. În acest mod se schimbă și nutrienții – vitaminele, mineralele, proteinele, grăsimile, carbohidrații și alte elemente necesare organismului.

În plus, orice în exces nu face bine. Deci nu este recomandat să consumi mereu aceleași alimente. Contează foarte mult să alegi alimente care îți plac și nu doar să ai o dietă variată. Ideea este să mănânci cu plăcere și să te bucuri de masă.

3. Nu mânca în exces

Studiile cercetătorilor arată că nu este bine să te supraalimentezi. Dacă ai o alimentație mai săracă în calorii, riscul de boli scade. O cantitate prea mare de nutrienți poate produce un stres organismului și provoacă supranutriție.

Excesul de alimente duce la obezitate și deci nu promovează sănătatea și longevitatea. De asta probabil este recomandat și postul, pentru că acesta ajută printre altele și la detoxifierea organismului.

Obezitatea este o problemă de sănătate în ziua de azi și responsabilă de declanșarea multor boli. Pentru a avea o stare bună de sănătate, este important de a mânca sănătos, dar nu în exces, pentru a menține sub control greutatea corporală.

4. Alege întotdeauna alimente proaspete

Nu mânca produse fast-food, alimente congelate, conserve, produse semipreparate procesate și alimente uscate. Acestea au un deficit de nutrienți și pot conține mai multe grăsimi, sare, zahăr, conservanți.

Alimentația zilnică trebuie să fie alcătuită în cea mai mare parte din fructe și legume proaspete, care sunt bogate în vitamine și minerale.

Învață să te bucuri de mâncăruri simple și să eviți preparatele culinare prea complicate. Mănâncă de exemplu: pește la grătar, salate de legume și verdețuri proaspete, cartofi copți, porumb dulce și altele.

5. Alimentația trebuie să fie echilibrată

O alimentație echilibrată trebuie să conțină trei categorii de nutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați.

Proteinele sunt importante în alimentație, mai ales pentru sistemul muscular, dar asta nu înseamnă că trebuie exagerat cu aportul lor în dietă. Proteinele sunt complexe și de aceea organismul trebuie să lucreze mai mult pentru metabolismul lor.

Alimentația prea bogată în proteine poate suprasolicita sistemul digestiv și poate avea consecințe nedorite: senzație de oboseală, somnolență și lipsă de energie.

Când se consumă prea multe proteine, ficatul trebuie să lucreze mai greu pentru a le metaboliza și apare ureea – care trebuie eliminată din organism. Dacă nu se bea suficientă apă, atunci ureea se elimină cu dificultate din corp. În concluzie, metabolismul proteinelor poate afecta în acest mod ficatul și rinichii, din cauza acestui compus otrăvitor – ureea.

Un aport prea mare de proteine poate duce și la eliminarea mineralelor din organism, cum este de exemplu calciul, iar asta duce la osteoporoză și alte modificări în organism.

Despre consmul de carbohidrați

În ceea ce privește carbohidrații, sunt indicați cei cu indice glicemic scăzut. Mulți oameni pot dezvolta rezistență la insulină din stresul creat printr-o alimentație bogată în carbohidrați cu indice glicemic ridicat. Asta duce la un nivel crescut de grăsimi în sânge, la creșterea în greutate și chiar la diabet de tip 2.

Dieticienii recomandă:

  • Evitarea alimentelor care conțin carbohidrați cu indice glicemic ridicat, rafinați și procesați cu sunt chips-urile, produsele de patiserie, biscuiții
  • Consumul de alimente care au carbohidrați cu indice glicemic scăzut, cum sunt dovleceii, fasolea, cartofii dulci și altele.

Oamenii care sunt mai activi, care fac sport și consumă carbohidrați cu indice glicemic scăzut și grăsimi în cantitate moderată nu se îngrașă.

Nici consumul de prea multe dulciuri nu este indicat, mai ales de produse care sunt încărcate de calorii, precum: bomboane, înghețată, prăjituri, produse de patiserie, etc. Astfel de produse au și o cantitate mare de grăsimi care duc la obezitate. Dacă vrei să-ți satisfaci pofta de dulce, poți consuma fructe uscate (caise uscate, prune uscate, curmale, smochine) sau dulceața făcută acasă fără zahăr, cum este gemul natural de prune.

Oamenii tind să consume prea multe grăsimi, pentru că le plac produsele tradiționale grase, cum este slănina și în plus, sunt ahtiați după chipsuri și produse de tip fast-food. Pofta nestăpânită de grăsime poate duce la un exces de calorii și la creșterea mare în greutate. Dacă ții dietă și vrei să scapi de kg în plus, acordă mai multă atenție la conținutul de grăsime de pe eticheta produselor pe care le cumperi din magazinele alimentare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.