Cum procedezi atunci cand ai gresit fata de partenerul de viata? Intr-o comica animatie destinata adultilor (American Dad), Stan, personajul principal, ajunge pana acolo incat sa-si insceneze sotia pentru o crima, totul pentru a-si ascunde o greseala si a nu o auzi spunandu-i „I told you so!” („Ti-am spus ca gresesti”); in final, Stan realizeaza ca tot ceea ce trebuia sa faca era sa isi recunoasca greseala si sa-si ceara iertare!
Din orgoliu sau pur si simplu deoarece nu stim cum am putea repara ceea ce am facut, multora dintre noi ne este greu sa recunoastem o greseala si sa ne cerem iertare. Cand ai gresit fata de partenerul de viata, poti alege sa faci exact ceea ce ar trebui sa eviti: sa iti ascunzi greseala; sa minti; sa iti gasesti scuze ce justifica ceea ce ai facut; sa cauti iertarea prin „mituirea” partenerului tau de cuplu cu daruri frumoase… Ce ar fi, insa, sa incerci sa spui: „da, am gresit”?…
Cum procedezi atunci cand ai gresit fata de partenerul de viata?
Gandeste-te la ceea ce ai facut. Gandeste-te cu ce ai gresit, din ce motive ai facut ceea ce ai facut si cum se simte partenerul de viata in urma acestei greseli, cum te-ai simti tu in locul sau. Nu iti cauta justificari, ci gandeste-te la greseala ta cat mai obiectiv. Gandeste-te si ce ai putea sa faci pentru a-ti repara aceasta greseala (oricare ar fi aceasta, daca o regreti cu adevarat, poti gasi cai de a incerca sa o repari, de a incerca sa te revansezi fata de partenerul tau de cuplu).
Recunoaste-ti deschis greseala. Spune simplu: „stiu ca am gresit”; insa nu este de ajuns: arata-i partenerului tau de viata si ca stii de ce anume ceea ce ai facut este o greseala si explica – fara a te justifica, fara a cauta o scapare – ceea ce te-a dus la acea eroare. Nu incerca sa te prefaci ca ceea ce ai facut nu s-a intamplat, nu incerca sa iesi „basma curata” cautand diverse justificari si dand vina pe altcineva sau pe altceva si nu incerca sa ignori ce ai facut, sperand ca totul va trece si va fi uitat.
Cere-ti sincer iertare de la partener. Cum procedezi atunci cand ai gresit fata de partenerul de viata? Oricare ar fi greseala ta, a-ti cere iertare este un pas obligatoriu. Insa felul in care o faci conteaza foarte mult: a ii spune doar „imi cer scuze” sau „imi pare rau” sperand ca-ti va accepta aceste scuze poate face mai mult rau; sunt niste cuvinte goale. Cere-ti iertare cu sinceritate si cat mai explicit: „imi pare rau ca am facut… si imi pare rau ca te-am facut sa te simti…; ultima mea intentie era sa te ranesc/jignesc si stiu ca este vina mea”.
Accepta-ti responsabilitatea pentru propria greseala. Asa cum s-a spus, nu te ajuta cu nimic sa cauti sa dai vina pe altcineva sau pe altceva si sa iti gasesti diverse justificari: „nu as fi facut asa daca nu s-ar fi intamplat sa…”. Nu! Deseori, o persoana este inclinata sa isi nege greselile si esecurile, atribuindu-le circumstantelor exterioare sau altor persoane – este un mecanism de aparare, pentru a evita recunoasterea defectelor si greselilor proprii fata de tine insati si fata de ceilalti (te convingi pe tine si pe ceilalti ca nu este vina ta, ca in circumstante diferite nu ai fi gresit).
Daca incerci sa faci din greseala ta un accident, daca fugi de responsabilitate, daca nu esti in stare sa recunosti ca tu, tu esti cel care a dat-o in bara, ca stii aceasta si ca o regreti, atunci scuzele tale nu vor valora foarte mult!
Arata-i partenerului tau ca intelegi de ce greseala ta l-a ranit/jignit. Este important sa incerci sa vorbesti despre ce s-a intamplat cu partenerul de cuplu si sa ii arati ca intelegi faptul ca l-ai ranit sau jignit. Arata-i ca regreti cum l-ai facut sa se simta si ca ceea ce simte este important pentru tine. Accepta-i furia, tristetea, dezamagirea cu stoicism, fara a ii ignora sau critica emotiile, spunandu-i ca intelegi de ce se simte asa cum se simte.
Fii vulnerabil. A-ti arata vulnerabilitatea in relatia de cuplu este o cale de a te deschide, de a ii permite partenerului de viata sa te vada asa cum esti, cu tot cu slabiciunile si defectele tale. A recunoaste sincer o greseala inseamna a ii oferi celuilalt putina putere si a te lasa sa fii vulnerabil; a ii spune deschis celuilalt ceea ce simti este inca o cale de a iti arata vulnerabilitatea si de a ii arata ca regreti greseala facuta.
Arata-i ca nu vei repeta aceeasi greseala. Cum procedezi atunci cand ai gresit fata de partenerul tau de viata? Este important sa incerci sa ii arati ca nu intentionezi deloc sa mai faci aceeasi greseala. Cum? Nu este foarte usor: unele greseli il fac pe celalalt sa isi piarda o mare parte din increderea sa. Promite-i ca nu vei mai face ceea ce ai facut. Nu este insa de ajuns. Intreaba-l ce simte ca are nevoie, intreaba-l pe celalalt ce ai putea face pentru a incepe sa-ti repari greseala.
Si arata-i prin atitudinea ta ca valorizezi relatia voastra si ca vrei sa eviti orice alt pas gresit. Poarta-te mai afectuos si mai disponibil emotional, mai deschis si mai doritor sa fii alaturi de partener. A „mitui” partenerul cu daruri frumoase pentru a ii obtine iertarea nu este o cale de a repara o greseala; insa a ii arata ca il pretuiesti printr-o atitudine iubitoare si prin mici gesturi de afectiune este o cale, odata ce-ti recunosti greseala.