Animale de companieCum îți poți dresa câinele singur? Învățarea comenzilor ȘEZI, AICI, STAI, CULCAT,...

Cum îți poți dresa câinele singur? Învățarea comenzilor ȘEZI, AICI, STAI, CULCAT, AȘTEAPTĂ

Dresajul este foarte important in viata unui caine dar si in viata unei familii care are un astfel de animal de companie. Cum iti poti dresa cainele singur? Exista cateva reguli pe care trebuie sa le aplici pentru a reusi sa-ti dresezi singur animalul. Cand spunem acest lucru nu ne referim la dresajul propriu-zis respectiv la acele lectii pe care le preda un specialist in dresaj canin, ci doar la modul cum poate fi convins si educat un caine sa execute o serie de comenzi simple ca de exemplu: SEZI, AICI, STAI, CULCAT, ASTEAPTA.

Orice proprietar al unui astfel de animal de companie stie cat de importanta este dresarea cainelui. Mai mult decat atat educatia cainelui este obligatorie, pentru ca acesta sa devina ascultator si supus stapanului, astfel incat comunicarea dintre ei sa se realizeze bine.

Dresajul este necesar in primul rand pentru a impiedica animalul sa-si manifeste un sentiment de dominanta in familie. El trebuie sa fie invatat ca este un membru al familiei, insa ultimul pe scara ierarhica. Nu trebuie rasfatat foarte tare, nu trebuie sa i se ofere un surplus de afectiune deoarece se poate ajunge ca acesta sa speculeze situatia daca are ocazia. El trebuie sa inteleaga faptul ca are anumite drepturi in cadru familiei: hrana, ingrijire, adapost, joaca si plimbare.

Dresajul cainelui se realizeaza cu ajutorul unui sistem de recompensa si pedeapsa. Drept recompensa se poate alege o bucatica de branza, hrana uscata speciala pentru caini, o bucatica de carne, cativa biscuiti si altele. De asemenea recompensa trebuie sa fie si verbala. Se rosteste BRAVO cu bucurie de fiecare data cand animalul executa o comanda corect. Cainele va fi multumit sa fie laudat, iar daca va primi si recompensa care consta din alimente va cauta sa execute cat mai bine exercitiul indicat.

Pedeapsa se aplica doar daca cainele a gresit. Animalul nu trebuie niciodata lovit, sau atins cu obiecte contondente care sa-l faca sa sufere sau sa-l sperie. In general este bine sa se ridice tonul la el, sa fie certat, sa se adopte o atitudine suparata, sa nu mai fie bagat in seama, lesa poate fi smuncita spre a-l face atent sau sa fie putin atins cu un ziar facut sul. Pedeapsa se aplica imediat ce cainele a facut acea greseala si nu dupa un anumit timp pentru ca doar asa va intelege de ce a fost mustrat.

Interdictia NU E VOIE sau simplu NU este foarte utila si trebuie sa fie inteleasa de caine. Daca animalul deprinde aceasta interdictie cat mai rapid stapanul sau se va putea face inteles mai bine de el. El va putea sa il opreasca sa faca anumite lucruri cum sunt de exemplu: indepartarea de el cand este plimbat afara, mancarea unor resturi de pe jos, rosul unor lucruri, alergarea dupa masini sau alte animale, saritul cu labutele pe persoanele straine si multe altele.

comanda sezi

In timpul realizarii exercitiilor si dupa dresaj comenzile vocale trebuie sa fie date pe acelasi ton ferm, sa fie cat mai scurte si repetate intr-o anumita ordine. Exercitiile de dresaj se repeta de mai multe ori, atat cat este necesar ca animalul sa le execute corect. Animalul nu trebuie obosit, este bine ca el sa inteleaga dresajul ca pe o joaca si un mod de relaxare.

Mersul la pas se invata de catre animal prin scurtarea lesei in timp ce animalul este plimbat. Stapanul va scurta lesa incet, treptat, pana ce cainele va ajunge sa mearga in dreptul picioarelor lui. El nu va trebui sa aiba lesa foarte lunga, ci doar atat cat sa nu poata sa ramana nici prea in spatele stapanului, dar nici sa poata sa o ia prea mult in fata acestuia. Cainele se plimba in partea stanga, iar comanda ferma prin care se corecteaza animalul este LA PAS sau simplu PAS.

Comanda SEZI presupune invatarea cainelui sa stea asezat, sa astepte sau sa stea culcat jos. Stapanul sau ii va da comanda verbala SEZI, va trage usor de lesa daca animalul sta culcat spre a se ridica in asezat. Daca va fi in picioare, stapanul ii va spune SEZI si il va apasa putin pe crupa si pe piept spre a sta in pozitia asezat. Exercitiul este usor, este invatat rapid de un catel mic, dar si de unul adult.

Comanda AICI se foloseste pentru chemarea cainelui. Se striga cainele, se da comanda AICI, se ridica mana stanga in lateral, pana la umar si apoi se coboara la sol. Aceasta comanda va fi invatata mai greu de caine, de aceea trebuie multa rabdare cu el in realizarea exercitiului. Prin multe repetitii el va ajunge sa invete si aceasta comanda. Daca este neastamparat si incapatanat, daca are tendinta de a nu se supune cand i se da comanda, nu trebuie lovit sau agresat. Pedeapsa consta in ridicarea tonului spre a-l face sa inteleaga ca nu a facut ceea ce era corect. Cu rabdare si perseverenta animalul va veni la locul indicat de stapan.

Comanda STAI este importanta, cu ajutorul ei se va determina animalul sa se opreasca din mers sau din alergat. Stapanul care merge cu cainele in stanga lui, la pas, va da comanda STAI si va pune palma stanga in dreptul ochilor patrupedului. Daca animalul alearga liber, stapanul va da comanda STAI mai ferm si va misca mana spre el astfel incat sa-l determine sa se opreasca.

Comanda CULCAT va fi invatata de caine prin folosirea recompensei. Stapanul va da comanda STAI, apoi va plimba la botul lui recompensa astfel incat sa-l determine sa se apropie de sol si sa se aseze. Apoi il va mangaia, il va lauda, ii va spune BRAVO. In timp, prin repetarea exercitiului se vor obtine rezultatele dorite, cainele va deprinde si aceasta comanda.

Comanda ASTEAPTA poate fi invatata de un caine destul de rapid daca are un temperament calm, docil, sau foarte greu daca animalul este incapatanat, cu un caracter mai dificil. Ea poate fi exprimata dupa ce s-a dat comanda SEZI. Repetata mereu comnada va fi invatata de animal, acesta va castiga incredere in stapan si va sta cuminte asteptandu-l.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.