Animale de companieCum comunică pisica? Sfaturi pentru a interpreta sunetele scoase de aceasta

Cum comunică pisica? Sfaturi pentru a interpreta sunetele scoase de aceasta

Mai mult decat cimpanzeii, gorilele si cainii, pisicile folosesc in procesul de comunicare sunetele care sunt in numar foarte mare, pot depasi si o suta.

Cum comunica pisica prin sunete?

Multi dintre cei care au pisici ca animale de companie recunosc ca au obiceiul de a comunica cu ele, de a vorbi cu acestea. Se pare ca daca vorbesti mult cu pisicile si ele comunica cu tine prin sunetele caracteristice lor.

Tendinta pisicilor de a toarce exprima de obicei placere si mai putin teama si durere.

Conform cercetatorilor pisica are obiceiul de a scoate un ,,miau” pentru fiecare om, intr-un mod diferit. De asemenea, s-a remarcat in timp ca tendinta pisicilor de a comunica cu oamenii este mai mare decat a omului de a comunica cu ele. Probabil si datorita dorintei lor de a obtine de la om ce vor prin sunete.

Spre deosebire de om pisica foloseste un limbaj specific care nu prezinta o multitudine de proportii audio diferite, dar care il face pe stapan sa ii ofere ceea ce are nevoie – caldura, hrana, ingrijire, apa.

Sunetele pisicii pot fi variate in functie de durata, ton, timbru si volum. Ele se pot clasifica in sunete emise de pisica cand toarce, in strigate si apeluri. Cand toarce pisica isi tine gura inchisa, cand striga are gura mereu deschisa, iar cand solicita ceva isi tine gura deschisa initial si apoi usor o inchide astfel incat sunetul scade incet in intensitate. Frecventa acestor sunete poate fi diferita. De exemplu, la o pisica care isi exprima durerea sau frica sunetele sunt de frecventa joasa.

In ultimii ani specialistii in psihologie animala au analizat si interpretat limbajul pisicilor, la diferite rase. Astfel unii dintre ei au petrecut multi ani inregistrand si analizand sunete ale pisicilor. Prin munca lor s-a putut arata ca pisicile au capacitatea de a reproduce anumite sunete ca si noi, prin trecerea aerului prin cei doi plamani si prin corzile vocale elastice situate in laringe. Oamenii insa nu folosesc varful limbii ca si pisicile pentru modelarea sunetului, ei trebuie sa pronunte sunetele in ordine pentru a realiza o exprimare adecvata. Pisicile in schimb combina vocalele si consoanele intr-un mod mai liber si folosesc o gama mai larga de sunete decat in vorbirea umana.

Indiferent de rasa si de modul in care traieste, fiecare pisica are un limbaj comun, se exprima in acelasi mod.

Categorii de sunete:

Pisica toarce puternic – Acest sunet caracteristic este produs prin vibrarea a doua falduri ale mucoasei numite ,,corzi vocale false” care se gasesc in partea de jos a faringelui. De regula stapanul pisicii are tendinta sa creada ca pisica este fericita – lucru care este adevarat de cele mai multe ori. Insa pot exista si situatii in care sunetul este interpretat gresit, deoarece ei ignora anumite nuante ale sunetului. In realitate pisica care toarce scoate o combinatie de sunete care variaza destul de mult in intensitate si frecventa. Prin micile modificari si nuante ale sunetului pisica exprima o gama larga de sentimente.

Pisica toarce incet – In situatia in care pisica devine plictisita sau are tendinta sa adoarma ea nu mai toarce puternic, sunetele devin mai slabe. E ca si cum ar spune ca e multumita, dar e bine sa fie lasata in pace, sa stea linistita.

Cand toarce strident si cu sunete diferite inseamna ca placerea sa este la valoarea maxima la gestul pe care l-a facut stapanul si parca ar spune un ,,multumesc si mai vreau”.

pisica care toarce

Cand toarce moale, dar pe note inalte pisica incearca sa atraga atentia si sa-si exprime dorinta ca doreste ceva. De regula adauga un sunet de inalta frecventa ,,p-p-p” care indica ca vrea sa fie alintata sau sa i se dea ceva bun sa manance.

In momentul in care pisica toarce si este nelinistita se pare ca are o stare de disconfort serios, uneori de durere. De regula pisica scoate acest sunet mai ales dupa o boala sau o trauma in perioada de recuperare cand se simte rau si cel mai bine este ca stapanul sa consulte un medic veterinar pentru a afla exact ce are.

Pisica toarece recunoscatoare, scoate sunete scurte si rapide, care se termina cu doua consoane nazale ,,n-g” sau un sunet final ,,mn-nn-gg” cand vrea sa multumeasca pentru ce a primit bun de la stapan.

Pisica toarce suparata scoate un fel de ,,mrr-ooy” sau un ,,rrr” lung care inseamana ,,Te rog fa asta, ce iti cer”.

Apelurile pisicii:

Aceste sunete sunt realizate prin inchiderea lenta a gurii si seamana cu un ,,miau”. Sunetul seamana cu ,,u-o-y” emis cu falcile deschise sau chiar cand gura este inchisa.

Cand cere ceva anume pisica scoate doar cateva consoane si mai multe vocale ca de exemplu ,,m-r-n-aaaa” sau ,,a-h-a-h-a-h”. Daca cererea nu a fost indeplinita de obicei o pisica protesteaza impotriva acestei nedreptati si scoate un ,,a-h-a-h-a-h” mult mai persistent.

Cand isi doreste ceva foarte mult pisica tine o pledoarie. Scoate sunete ,,m-ppp-nn-a-h-a-h-a-h-a-h-oo-oo” foarte lungi astfel incat cerinta sa-i fie indeplinita imediat. De obicei pisica scoate astfel de sunete cand isi dorecte o bucatica de carne sau jucaria preferata. E ca si cum ar spune ,,As vrea sa-mi dai asta, te rog, te rog”.

Cand este frustrata sau ingrijorata pisica emite un sunet ,,mo-eo-oo-oo-oo” si are niste miscari ale corpului ce exprima si ele nemultumirea sa.

Cand pisica emite doar un simplu ,,a-h” din repertoriul lui ,,miau” arata un apel al ei ca ar fi increzatoare ca va primi ce isi doreste. E ca si cum ar vedea mancarea si ar zice ,,Ce ai acolo, ok astept, stiu ca trebuie sa-mi dai”.

Pisica are mai multe apeluri care exprima o nevoie sau o stare emotionala fata de oameni.

In majoritatea cazurilor o pisica atasata de stapan obisnuieste sa il salute cand se intoarce acasa scoate sunete care arata ca il cunoaste si ca il iubeste.

Strigatele pisicii:

Pisicile scot un fel de tipete sau strigate in timpul cand se lupta intre ele, cand se ameninta reciproc sau in perioada de imperechere. Pentru a emite astfel de strigate isi tin gura deschisa, falcile largi si muschii incordati.

Strigatul pisicii se aseamana cu ,,lea-lea-lea…” si inseamna un fel de amenintare la adresa altei pisici, de parca ar spune ,,Iesi afara sau vin la tine”.

Suieratul pisicii contine numeroase sunete diferite, un fel de ,,pfft-pfft-pfft” obtinut prin eliberarea aerului prin buzele tuguiate. Acest suierat este emis atunci cand pisica este speriata sau cand i s-a intamplat ceva neasteptat. Cand i se incalca teritoriul, pisica scoate un ,,ch-sh-ch-sh-ch-sh” si are un comportament clar de agresiune la fel ca un taur infuriat. Aceste semnale nu inseamna un atac imediat, ci doar o avertizare, de indepartare a adversarului.

Strigatele furioase apar atunci cand doua pisici lupta pentru ocuparea unui teritoriu. Ele scot sunete ,,vvv-aaaa-oooo-uuu-vvv” cu gura larg deschisa, coltii vizibili, ochi indreptati spre adversar si capul usor inclinat intr-o parte. Acest sunet destul de agresiv transforma indata orice pisica blanda intr-un animal agresiv gata sa isi apere drepturile. Daca stapanul ii alunga adversarul, ea imediat va reactiona recunoscatoare, se va da pe langa el de parca i-ar spune un ,,Multumesc”. Pisica considera casa stapanului ei proprietatea lor comuna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.