Pescuitul reprezinta una dintre cele mai relaxante activitati, fiind o pasiune foarte raspandita atat in randul adultilor, cat si in randul celor mai mici. Cu toate acestea, pescuitul este o activitate destul de complicata, care necesita documentare, exersare si nu in ultimul rand rabdare si bune abilitati organizatorice. Unul dintre elementele de baza ale pescuitului si in acelasi timp unul dintre cei mai importanti pasi il reprezinta nadirea. Si pentru ca nadirea poate reprezenta un subiect delicat mai ales pentru pescarii incepatori, in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva metode de nadire pe care le veti putea folosi in cadrul partidelor de pescuit.
Pescarii cu experienta afirma ca nada, respctiv nadirea, reprezinta elementele care pot asigura succesul oricarui pescar. Pentru ca totul sa fie foarte clar, pe scurt, nada reprezinta hrana folosita pentru ademenirea pestilor, iar nadirea reprezinta intregul proces care presupune fixarea hranei si plasarea sa in locul cel mai potrivit pentru ca pestii sa fie atrasi langa carligul de care a fost fixat momeala.
Pentru ca pestele sa fie atras, este foarte important ca nada sa contina substante care se gasesc in mod constant in elementele care constituie hrana de baza a pestilor, sa fie asemanatoare din punctul de vedere al culorii, dar mai ales al aromei si al gustului. Mai mult decat atat, este necesar ca nada sa contina si momeala care va fi folosita in carlig.
Nada este aleasa inainte de toate in functie de speciile de pesti vizate, insa specialistii sunt de parere ca tipul apei, in special PH-ul acesteia, influenteaza intr-o foarte masura acest pas deosebit de important. De exemplu, in apele in care PH-ul este ridicat hrana se gaseste din abundenta. In cazul in care PH-ul este scazut, cantitatea de hrana este si ea mai mica, ceea ce inseamna ca nadirea se va face cu o mai mare usurinta si fara a tine cont de prea multe elemente pentru ca pestii vor simti rapid hrana.
Nada poate fi procurata de la toate magazinele de specialitate si tot de acolo se pot procura si aditivii special creati pentru augmentarea aromelor.
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, nada trebuie sa se afle in stransa legatura cu momeala, asa ca cele din urma trebuie sa fie cat mai apropiate una de cealalta. Si pentru ca acest lucru sa fie posibil, fiecare pescar va trebui sa puna in aplicare metodele de nadire pe care le cunoaste.
Metode de nadire
1. Cea mai simpla si in acelasi timp eficienta metoda de nadire, dupa cum afirma cei mai multi pescari, este cea cu ajutorul lansetei. De ce? Pentru ca in acest fel, atat nada, cat si momeala vor ajunge in locul vizat. Aceasta metoda presupune fie folosirea feederului (un recipient special creat pentru nadire), fie a saculetilor solubili. In unele cazuri este necesara utilizarea unui mormitor, adica a unui feeder care permite utilizarea unei cantitati mai mari de hrana.
Tot prin aceasta metoda se poate utiliza firul solubil pe care se vor amplasa boabe de porumb sau diverse boiliesuri; ajuns in apa, firul se va dezintegra.
2. Barca reprezinta o alta metoda foarte eficienta de nadire, aplicata la un moment dat de catre toti pescarii. Barcile de nadit cu telecomanda pot fi, de asemenea, procurate din cadrul magazinelor de specialitate si cu ajutorul acestora se poate utiliza o cantitate mai mare de hrana. Mai mult decat atat, prin aceasta metoda, nadirea se poate efectua chiar cu o zi inainte de partida de pescuit, sau doar cu cateva ore inainte.
3. Prastia reprezinta o alta metoda de nadire destul de des abordata de catre pescarii care doresc sa pescuiasca la o distanta putin mai mare fata de mal (40-50 de m).
4. Catapulta este metoda destinata celor care dorec sa pescuiasca la distante considerabile, acest instrument fiind mult mai rezistent decat prastia mentionata anterior.
5. Cobra reprezinta o alta tehnica de nadire care si-a primit numele de la instrumentul utilizat, adica o teava din PVC sau aluminiu care are lungimea de 1 metru si o forma serpuita la unul dintre capete. Aceasta metoda este folosita in special pentru boiliesuri, acestea putand fi amplasate chiar si la o distanta de peste 100 m.
6. O alta tehnica destul de frecvent intalnita este nadirea cu lopata, lopata fiind un instrument foarte util, folosit in special pentru aruncarea bulgarilor de hrana.