Culegerea corecta a legumelor din gradina reprezinta un pas foarte important daca doriti sa va bucurati cu adevarat de o recolta bogata. Avand in vedere ca nu toate legumele din gradina dumneavoastra ajung la maturitate in acelasi timp, recoltarea acestora se va face esalonat.
Recoltarea corecta a legumelor este la fel de importanta precum intretinerea plantelor cultivate de catre dumneavoastra in gradina personala. Inainte de culegerea propriu-zisa a legumelor din gradina personala, gradinarii iscusiti se vor pregati corespunzator.
Recoltarea legumelor din gradina este influentata de mai multi factori, unul dinte acestia fiind tipul de cultura.
Cand puteti incepe culegerea legumelor din gradina?
Nu putine sunt cazurile in care gradinarii fie culeg prea devreme legumele care inca nu au avut suficient timp pentru a se coace complet, fie le culeg prea tarziu acestea fiind mult prea coapte. Este foarte important ca legumele din gradina sa fie culese in momentul in care au ajuns la maturitate si pentru a cunoaste foarte bine acest aspect, gradinarii trebuie sa se documenteze temeinic.
Fiecare planta este diferita, legumele din gradina dumneavoastra putand sa ajunga la maturitate in diverse momente ale anului. Legumele care au atins maturitatea si, in concluzie, pot fi recoltate, au o anumita marime, forma, un anumit pigment si luciu, caracteristici care, dupa cum am mentionat si anterior, difera de la o planta la alta.
Nu recoltati prea devreme legumele din gradina personala deoarece, daca nu sunt dezvoltate corespunzator, acestea nu vor avea prea multe proprietati, si nici prea tarziu deoarece pot fi mult prea coapte si nu mai pot fi pastrate sau conservate pentru mai mult timp.
De cele mai multe ori, culegerea legumelor din gradina incepe in lunile august-septembrie, insa exista si legume care pot fi recoltate mai devreme sau mai tarziu. Indiferent de situatie, este de preferat ca recoltarea sa se realizeze intr-o zi racoroasa si uscata, pentru ca pamantul sa fie uscat. Recoltarea legumelor nu este deloc o activitate dificila, insa trebuie sa acordati o atentie sporita modului in care despartiti legumele de planta in sine pentru a nu provoca daune recoltei.
Culegerea legumelor din gradina personala
Printre cele mai populare legume care sunt plantate in gradinile personale se numara rosiile, vinetele, ardeii, ceapa, fasolea, mazarea, cartoful si radacinoasele. Anumite legume pot fi culese in fiecare zi (dovlecelul, castravetele), pe cand altele la cateva zile (rosiile, ardeii).
Rosiile incep sa se coaca in gradina inca de la jumatatea lunii iulie daca au conditii prielnice de dezvoltare, insa recoltarea lor se va face esalonat. O rosie coapta este viu colorata, insa rosiile pot fi recoltate si mai devreme, pentru ca procesul de coacere poate continua daca rosiile sunt asezate la soare. Este bine ca, uneori, recoltarea sa se produca mai devreme pentru a permite celorlalte fructe sa se dezvolte. Pe la jumatatea lunii august, rosiile sunt deja foarte coapte si pot fi folosite pentru realizarea sucului de rosii.
Ceapa este recoltata la inceputul lunii august insa, daca doriti sa o depozitati pentru sezonul rece, recoltarea se poate face si la sfarsitul toamnei. Este foarte important ca, dupa recoltare, ceapa sa fie lasata la uscat pentru catreva zile.
La sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie vor fi recoltati si cartofii de toamna.
Fasolea uscata se va recolta si ea in luna august si se va lasa la uscat pentru cateva zile pentru a putea fi pastrata pentru iarna.
Ardeii ajunsi la maturitate au si ei o culoare foarte vie si un luciu deosebit. De obicei, acestia pot fi recoltati in luna august. Vinetele vor fi recoltate in momentul in care ajung la lungimea de aproximativ 10-12 cm.
In luna septembrie, pot fi recoltate legumele pentru seminte. Rosiile cele mai parguite si cele mai sanatoase vor fi alese pentru seminte.
Radacinoasele vor fi culese la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie. Este de preferat ca recoltarea sa se realizeze cand solul este uscat, legumele urmand sa fie lasate pret de cateva zile sa se usuce inainte de a fi depozitate pentru iarna. Tot in aceasta perioada se poate recolta si sfecla rosie.
Indiferent de tipul legumelor, acestea vor fi recoltate cu foarte mare atentie deoarece acest proces are o mare influenta asupra calitatii legumelor din gradina dumneavoastra. Pe parcursul articolului am tot mentionat ca este de preferat ca recoltarea legumelor din gradina sa se produca atunci cand solul este uscat. Asadar, este de preferat ca recoltarea sa se realizeze dimineata, dupa ce solul s-a uscat, insa inainte ca soarele sa inceapa da devina prea puternic. Legumele recoltate se vor depozita in locuri ferite de soare, vant si praf si se vor aseza in laditele pentru depozitare.