Pădurile au un rol vital aspra florei și faunei, susțin sănătatea planetei. Copacii absorb dioxidul de carbon și produc materie organică și oxigen. Pe lângă comunicarea cu arborii, despre care au precizat oamenii de știință, se poate aminti și despre performanța energetică a tipurilor individuale de lemn. De asemenea, cercetătorii au introdus și termenul de dendroterapie, care se referă la o modalitate de vindecare cu ajutorul copacilor.
O pădure este mai mult decât ceea ce pare a fi, decât ceea ce vedem, ea adaugă frumusețe lumii. Copacii reprezintă mai mult decât o parte din peisajul natural. Ei oferă adăpost și hrană pentru viața sălbatică, absorb dioxidul de carbon și produc aer respirabil.
Navigarea rapidă în articol:
- Pădurile trebuie să fie rezistente la schimbările climatice
- Copacii comunică între ei
- Conectarea oamenilor cu natura
- Pădurea înseamnă totul – viață, sănătate
- Copacii au supraviețuit în Hiroshima
1. Pădurile trebuie să fie rezistente la schimbările climatice
Una din problemele ample, în ciuda încercărilor de reîmpădurire din unele state, este încălzirea globală. Copacii trebuie să reziste la stresul creat de schimbările climatice. Asta înseamnă că trebuie să facă față la secetă, furtuni, inundații, creșterea temperaturilor, etc.
Copacii cresc foarte încet și răsadurile sunt extrem de vulnerabile. Ei pot fi amenințați de secetă, boli, dăunători, schimbări climatice, furtuni. La fel ca și oamenii, ei au nevoie de anumite condiții pentru a crește, de apă, hrană, lumină și așa mai departe. Există mulți factori și condiții ce au un rol important în creșterea unui copac. În prezent doar plantarea lor nu este suficientă pentru a salva pădurile.
O soluție ar fi gestionarea atentă a pădurilor și desigur stoparea despăduririlor.
2. Copacii comunică între ei
Amploarea defrișărilor este alarmantă pe Pământ. Multe soiuri de copaci – mesteceni, plopi – sunt stropiți și tăiați pentru a face loc altor soiuri de copaci valoroși din punct de vedere comercial, cum sunt brazii și stejarii. Acest lucru este îngrijorător.
Există oameni care au studiat silvicultura și alte științe, pentru a afla mai multe lucruri despre copaci. Specialiștii au descoperit în laborator faptul că rădăcinile de pin comunică între ele, transmite carbon altor rădăcini de pin. După mai bine de 30 de ani de cercetare în pădurile canadiene, oamenii de știință au ajuns la concluzia că arborii vorbesc între ei și chiar pe distanțe mari.
Copacii pot fi conectați între ei pe distanțe de câțiva km. Rădăcinile lor sunt conectate între ele, printr-o rețea comună CMN, despre care au spus deja oamenii de știință canadieni. Copacii pot semnala un pericol pentru alți copaci, ei transmit anumite semnale prin rețeaua dintre rădăcinile lor pentru a începe fiecare propria apărare.
Vezi aici un video despre arbori, cum vorbesc în pădure:
3. Conectarea oamenilor cu natura
Cu toții suntem conectați între noi și cu natura. Acum sunt multe lucruri schimbate în lume, însă pentru oameni ceva nu s-a schimbat și anume legătura lor cu natura. La unii această legătură este mai profundă, în sensul că este conștientizată mai bine.
De pildă, la unele triburi de indigeni, plantele din păduri sunt utilizate pentru vindecarea unor boli, iar oamenii comunică cu spiritele pădurii. Ei cred că în păduri sunt multe spirite. De aceea, atunci când ei culeg o plantă spun acelei plante că: „Te rup pentru a vindeca o persoană.” Pur și simplu ei comunică cu natura, deoarece consideră că altfel acea plantă nu va avea niciun efect. Șamanii cred că plantele au efect doar dacă li se spune că sunt rupte pentru a fi utilizate pentru a vindeca oamenii din tribul lor.
Din păcate, în prezent pădurile dispar din cauza defrișărilor, a proiectelor guvernelor. Oamenii ar trebui să facă petiții pentru a proteja pădurile. Deși este dificil să oprească aceste proiecte, prin petiții se trage un semnal de alarmă în mod continuu despre faptul că pădurile sunt importante pentru oameni, pentru animale, pentru planeta Pământ.
Despre îmbrățișarea copacilor
Justin Andries ne recomandă să punem mâinile pe copaci pentru a ne încărca cu energie pozitivă. Încearcă și tu asta! Vei simți cum această energie vine în corpul tău, dar mai ales simți cum vine în inima ta. Cu ajutorul ei corpul se relaxează, scapi de stres, tensiuni, stări de nervi, dureri de cap. Poți să stai jos, cu spatele lipit de copac, sau poți îmbrățișa cu brațele trunchiul copacului, pentru a te conecta cu energia acestuia.
Vezi aici un video cu Justin Andries, care spune despre comunicarea cu copacii:
4. Pădurea înseamnă totul – viață, sănătate
Pădurile ne ajută să menținem un echilibru în lume. Cu toții avem nevoie de păduri să ne protejeze pentru că ele ne purifică aerul pe care îl respirăm, ne dau sănătate.
Probabil că mulți oameni nu înțeleg de ce sunt atât de multe dezastre în lume, de ce clima se schimbă, de ce ne îmbolnăvim atât de repede, etc. Toate astea se întâmplă din multe motive: distrugerea pădurilor, lipsa iubirii, a compasiunii reciproce, dorința de îmbogățire și multe altele.
Pentru șamani sau triburile de indigeni, pădurea înseamnă viața, sănătatea corpului lor. Pădurea înseamnă de fapt totul pentru ei.
Copacii trebuie să facă parte din viața oamenilor
Acest lucru este foarte important pentru sănătatea noastră. Nu trebuie să fii un mare cunoscător al arborilor pentru a fi convins că pădurea trebuie să facă parte din viața noastră. Nu există nimic mai frumos decât de a trăi în preajma copacilor. Alături de asta, un lucru fascinant este puterea naturii.
Copacii au puterea de a se adapta, de a supraviețui chiar și în condiții rele. Dacă oamenii ar dispărea de pe Pământ, cu siguranță copacii ar prelua controlul, ar acoperi planeta.
Trăind pe acest Pământ, noi oamenii ar trebui să ne bucurăm mai mult de natură, de flori, plante, copaci. Ar trebui să fim inspirați de frumusețea naturii, pentru că ea ne vindecă și ne oferă echilibru.
Vezi aici un video despre copaci:
5. Copacii au supraviețuit în Hiroshima
Potrivit unui articol de pe BBC: 170 de copaci continuă să crească în orașul Hiroshima distrus de bomba atomică în 1945, în Al Doilea Război Mondial. În urma atacului nuclear construcțiile acestui oraș au fost distruse, 80.000 de oameni au murit atunci și 100.000 au murit după eveniment. Totuși natura continuă să ne uimească, iar acest lucru a fost demonstrat prin arborii supraviețuitori.
Vezi aici un documentar despre copacii care au supraviețuit bombardamentelor din Hiroshima, prezentat de BBC.
S-ar putea să te intereseze și articolele:
Top 10 cei mai populari copaci din grădină.
Căsuță în copac pentru copii – Un loc de joacă pentru copii.