Copii & adolescențiFilme documentare pentru copii și adolescenți care merită să fie vizionate în...

Filme documentare pentru copii și adolescenți care merită să fie vizionate în 2020

Divertismentul joacă un rol fundamental în viața oamenilor, dar mai ales a copiilor. În această perioadă de izolare, copiii ar putea viziona anumite filme documentare, care pot fi educative pentru aceștia. Sunt multe filme interesante ce relatează povești prin care ei pot descoperi lucruri ce au legătură cu lumea în care trăim, cu realitatea. Educația este și un proces de dobândire a cunoștințelor, valorilor, abilităților și credințelor, din cărți sau filme bine scrise și realizate.

Iată care sunt cele mai interesante filme documentare pentru copii.

Navigare rapidă în articol:

 1. Terra (2015)
 2. România neîmblânzită (2018)
 3. Jane (2017)
 4. He Named Me Malala (2015)
 5. Spellbound (2002)
 6. Apollo 11 (2019) – documentar CNN Films
 7. Babies (2010)
 8. Elián (2017)
 9. Elephant (3 aprilie 2020)
 10. Chasing Coral (2017)
 11. Underwater Dreams (2014)
 12. The fox and the child (2007)

1. Terra (2015)

Acest film este uimitor, prezintă problemele de mediu și relația umană cu alte specii de pe Pământ. Prin documentarul Terra,  Yann Arthus Bertrad și Michael Pitiot încearcă să ne arate că suntem capabili de a ne schimba viitorul, dar trebuie să privim diferit viața. Din păcate animalele au devenit cei mai disperați refugiați de pe Pământ.

Vezi aici un video cu acest film:

2. România neîmblânzită (2018)

Acest film documentar este prezentat de Victor Rebenciuc și relevă o călătorie care începe din Munții Carpați unde trăiesc libere diferite animale sălbatice – urși, lupi – și până în regatul pelicanilor din Delta Dunării.

Vezi aici un video cu acest film:

3. Jane (2017)

Un film realizat de National Geographic care prezintă povestea lui Jane Goodall care studiază cimpanzeii din Tanzania. Filmul dezvăluie pasiunea lui Jane pentru munca ei și schimbă părerea greșită a oamenilor despre aceste animale. Ideea filmului este: o tânără din Anglia face cercetări despre cimpanzei în Africa și revoluționează cunoștințele oamenilor despre aceste primate.

Vezi aici un video cu acest film:

4. He Named Me Malala (2015)

Documentarul „Eu sunt Malala” reprezintă o lecție de viață pentru drepturile femeilor. Malala este un simbol internațional pentru educație, în aceste timpuri când copiii din alte țări ale lumii nu știu decât de jocuri pe calculator și telefoane mobile. Povestea despre Malala este spusă la persoana I; această fată de numai 15 ani era să fie ucisă de talibani pentru că milita pentru lucrurile în care credea.

Pakistanul are peste 22 milioane de copii de aceea calitatea educației este foarte importantă. Viitorul acestei țări depinde de întreaga națiune și este esențial.

Vezi aici un video cu acest film:

5. Spellbound (2002)

Filmul documentar este despre un grup de copii care intră în competiție pentru a câștiga finala la Scripps Howard National Spelling Bee. Regizorul Jeff Blitz are în centrul atenției 8 adolescenți care sunt un exemplu pentru generațiile de copii americani.

Filmul este despre zeci de copii din întreaga lume care se întâlnesc la Washington pentru a participa la unul dintre cele mai renumite concursuri academice din SUA. Premiul este de 10.000 de dolari. Filmul este emoționant, plăcut și foarte interesant. Merită vizionat!

Vezi aici un video cu acest film:

6. Apollo 11 (2019) – documentar CNN Films

În acest documentar sunt redate imagini descoperite în vara anului 1969, când Apollo 11 de la NASA a aterizat prima dată pe Lună. Aceasta este una din cele mai mari realizări ale umanității. Filmul este minunat și merită vizionat de oricine.

Vezi aici un video cu acest film:

7. Babies (2010)

Acest film este foarte frumos, prezintă primul an din viața bebelușilor din patru părți ale lumii: Japonia, Mongolia, San Francisco (California), Namibia. Documentarul este superb, arată viața bebelușilor Mari, Bayar, Hattie, Ponijao, de la naștere și până când fac primii lor pași. Fiecare dintre acești bebeluși este special în felul său, are personalitatea lui diferită de a celorlalți și temperamente care se dezvoltă pe zi ce trece. Filmul demonstrează faptul că iubirea părintească este la fel de mare, indiferent de zona geografică, cultură, tradiție, etc.

Este foarte interesant să vedem cum cresc copiii pe câmpiile Mongoliei, în zonele cu pajiști ale Namibiei sau pe străzile orașului San Francisco. Copiii sunt foarte drăgălași și inocenți, dar în același timp și foarte puternici și hotărâți să se adapteze.

Filmul este cu siguranță apreciat de cei care iubesc bebelușii.

Vezi aici un video cu acest film:

8. Elián (2017)

Filmul prezintă povestea reală despre un băiat cubanez Elián Gonzáles, care are vârsta de 5 ani. Acesta este separat de mama sa în anul 1999 în Florida. Ei erau îmbarcați pe o plută improvizată în timp ce aveau de gând să se refugieze la 90 de mile depărtarea de Florida.

Elián Gonzáles este salvat și ajunge să fie adoptat de o familie din Miami. Dorința mamei sale este să-și aducă fiul înapoi în Cuba. Povestea are loc în perioada când liderul comunist în Cuba era Fidel Castro. Elián Gonzáles este prins într-o luptă de custodie între două națiuni, care erau adversare politice – americană și cubaneză. Prin numeroase discuții și procese legale, Guvernul SUA renunță la negocierile cu familia copilului.

Vezi aici un video cu acest film:

9. Elephant (3 aprilie 2020)

Documentarul „Elefantul” relatează o povestea minunată despre o familie de elefanți. Filmul este perfect pentru cei care iubesc elefanții, cum sunt copiii. Documentarul este despre elefantul african Shani și fiul său Jomo. Familia de elefanți face o călătorie de sute de km prin deșertul Kalahari, delta Okavango, râul Zambezi. Tot filmul este povestit de Meghan Markle – Ducesa de Sussex.

Vezi aici un video cu acest film:

10. Chasing Coral (2017)

Acest documentar „Urmărirea coralului” este foarte frumos realizat; prezintă un grup de biologi marini care fac o călătorie pentru a descoperi cele mai periculoase catastrofe ecologice ale vremii – albirea pandemică a coralilor. Încălzirea planetei cauzată de emisiile gazelor cu efect de seră afectează și oceanele. Coralii se transformă în schelete albe și sunt pe moarte.

Filmul trage un semnal de alarmă, el amintește și de faptul că 22% din Marea Barieră de Corali a fost distrusă în 2016. Din păcate acest fenomen continuă dacă nu se face nimic pentru a stopa încălzirea oceanelor.

Vezi aici acest film:

11. Underwater Dreams (2014)

Filmul este despre o competiție de robotică de prestigiu. Echipa include elevi de liceu – imigranți mexicani fără documente – care construiesc un robot subacvatic din piese Home Depot. În documentar este vorba și despre imigrație, oportunitate, ambiție, creativitate, ingeniozitate. Filmul este educativ pentru elevi, îi motivează să învețe, să ajungă oameni de valoare în viață.

Filmul este povestit de Michael Pena. Regizorul este Mary Mazzio.

Vezi aici un video cu acest film:

12. The fox and the child (2007)

Acest film este o poveste uimitoare despre prietenia dintre o vulpe și o fetiță în vârstă de 10 ani. Este un film deosebit de frumos, cu imagini spectaculoase din natură, regizat de Luc Jacquet. Documentarul are și un aspect de basm, merită vizionat și de copii și de părinți. Copiii vor iubi cu siguranță această poveste fascinantă despre acest animal – vulpea care primește de la fetiță numele de Lily. La final, vulpea se întoarce în sălbăticie, în mediul ei natural.

Povestea este narată de Kate Winslet.

Vezi aici acest film online:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.