Părinți și copiiConsumul de fragi oferă energie, vitamine și minerale organismului

Consumul de fragi oferă energie, vitamine și minerale organismului

Fragii cresc în sălbăticie, la marginea pădurilor, în poieni, tufișuri, pe pajiști, în apropierea râurilor și alte locuri similare. Aceste fructe sunt foarte sănătoase, fără pesticide, hormoni, erbicide. Consumul lor oferă numeroase vitamine, minerale și un plus de energie organismului.

Fragii sunt fructe foarte bune pentru copii și adulți, se consumă în perioda lor de coacere, la sfârșitul lunii iunie. Fructele au efect remineralizant, tonic, depurativ, hipotensor, vitaminizant, diuretic, antiinflamator și răcoritor. Prin consumul lor crește imunitatea organismului.

Fragii sunt apreciați în medicina populară pentru proprietățile lor medicinale. De la fragi se utilizează fructele, florile, frunzele în tratamentul unor boli și afecțiuni. Fragii sunt cunoscuți și cu denumirea populară de căpșuni de pădure. Unii oameni cultivă fragi și în grădina casei lor.

Consumul de fragi – Beneficii pentru sănătate

Fragii proaspeți sunt o sursă de minerale (cum ar fi potasiu, fosfor, fier, magneziu, cupru, cobalt, mangan) și vitamine (A, B1, B2, C, PP), ulei volatil, antociani, substanțe flavone, taninuri, fragarină.

Aceste fructe au proprietăți astringente, diuretice, vitaminizante, de normalizare a metabolismului, de eliminare a toxinelor din corp, etc. Prin consumul de fragi se obțin numeroase beneficii pentru organism, în plus au și un gust delicios.

Fragii sunt aromați și foarte buni pentru sănătate:

  • ajută la eliminarea uraților și acidului uric din organism
  • combat anemia, afecțiunile hepato-biliare, febra, reumatismul
  • calmează durerile de colecist și rinichi
  • ajută la drenajul hepatobiliar, la regenerarea celulelor hepatice, la ameliorarea bolilor și afecțiunilor hepatice
  • stimulează funcția hepatică, scad riscul de hepatită și ciroză, susțin reînnoirea hepatocitelor și a țesutului hepatic
  • normalizează colecterolul din sânge
  • reduc inflamațiile, cresc imunitatea organismului
  • ajută la detoxifierea corpului și la creșterea rezistenței acestuia
  • reduc oboseala, apatia, mențin hidratarea și oferă energie organismului
  • sunt recomandați în cazuri de gută, diabet, colesterol ridicat, ateroscleroză.

Cura de fragi, sucul de fragi

Se recomandă o cură de fragi timp de 2 săptămâni. Fructele se pot mânca așa proaspete, cu jumătate de oră înainte de masă, sau se poate face suc de fragi.

Despre sucul din fragi se spune că menține sănătatea cardiovasculară, scade nivelul de colesterol din sânge și hipertensiunea arterială. Aceste fructe au potasiu ce are efect vasodilatator, reduce stresul asupra vaselor de sânge, scade riscul de ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral.

Sucul de fragi este un bun remediu în caz de febră, răceală prin aportul de minerale și vitamine. El reduce stările febrile și elimină toxinele din organism, consolidează imunitatea și grăbește vindecarea.

Ceaiul din frunze și flori de fragi ajută în tratamentul bolilor renale

În perioada lunilor mai-iunie înfloresc fragii și se pot recolta florile și frunzele. Acestea se folosesc în medicina populară la ceaiuri și infuzii, pentru tratamentul calculilor renali și biliari. Florile și frunzele se recoltează și se pun la uscat, apoi se pot folosi la ceai pe tot parcursul anului, atunci când este nevoie.

Acestea au vitamina C, ulei esențial, taninuri, substanțe flavonoide. Florile au rutin-flavonoide ce ajută la întărirea capilarelor. Rizomii de fragi au 10% taninuri. Rizomii și frunzele au proprietăți astringente, antiinflamatorii, diuretice, analgezice, reduc transpirația, ajută la regenerarea țesuturilor.

Ceaiul de frunze și flori de fragi oferă multe avantaje:

  • scade indicele glicemic, previne ateroscleroza
  • are acțiune antiinflamatoare, tonică
  • îndepărtează nisipul de la rinichi, vezică biliară, vezică urinară
  • tratează problemele renale, scade hipertensiunea arterială
  • combate constipația, are efect laxativ
  • previne formarea pietrelor la nivelul rinichilor
  • ameliorează durerile de colecist și rinichi.

Ceaiul este indicat în caz de oboseală, slăbiciune, rahitism, diaree, nevroză, diabet zaharat, ulcer peptic, ulcer duodenal, hipertensiune arterială, erupții dermatologice, obezitate, deficit de vitamine. Acest preparat se poate folosi și în tratamentul afecțiunilor pielii, pentru că reduce procesele inflamatorii. Ceaiul atenuează aspectul ridurilor, semnelor îmbătrânirii și a pistruilor.

Ceaiul se realizează astfel: se adaugă 2 lingurițe de plantă (frunze, flori, chiar și fructe uscate) la 500 ml apă clocotită, se strecoară și se bea după masă. Se pot bea 2-3 căni de ceai pe zi.

Alte preparate

Infuzia din flori de fragi ajută în tratamentul bolilor de inimă. Se adaugă o linguriță de flori de fragi la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 6 ore și apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici, pe parcursul zilei.

Decoctul de frunze de fragi are efect tonic, este indicat în cazuri de bronșită, răceală, are proprietăți expectorante, ajută la subțirea mucusului vâscos. El se realizează astfel: se adaugă o lingură de frunze de fragi la o cană de apă clocotită, se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se lasă la infuzat 30 de minute. La final se strecoară și se poate utiliza pentru uz intern sau uz extern.

Astfel de preparate medicinale sunt foarte bune, au proprietăți vindecătoare, tonice și preventive.

Vezi aici un video despre fragi:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.