Jocurile sunt un mod plăcut de petrecere a timpul liber, de dezvoltare a unei gândiri pozitive, de facilitare a unor relații de prietenie cu cei din jur, de inducere a unei stări bune psihoemotive și de creștere a încrederii în sine.
Joc de relaxare
Prin acest joc copiii sau adolescenții, și fetele și băieții, se pot simți calmi și relaxați. Jocul este foarte simplu, gradul său de dificultate este scăzut. Nu este un joc care ține foarte mult timp, durata de desfășurare este de un sfert de oră. La joc pot participa 8-20 de persoane – copii, adolescenți și chiar adulți. Pentru a fi mai plăcut se poate folosi și muzică, un fundal muzical va induce o stare de bine, de meditație și concentrare. Pentru realizarea jocului este necesară o sală spațioasă, în care să existe foarte puțin mobilier, iar în plus se folosesc niște scaune sau saltele de gimnastică pe care vor sta participanții la acest procedeu de relaxare. Ideea este ca toată lumea să stea în cerc (dar nu este obligatorie această așezare), fie toți stau pe scaune, fie stau jos, întinși pe saltea. Pentru o bună realizare a jocului, participanții trebuie să închidă ochii și să se concentreze asupra lor, să încerce să se relaxeze și să se gândească la ceva frumos. Vor efectua și o tehnică corectă de respirație, vor inspira și expira profund, făcând și puțină pauză de aproximativ un minut, simțind cum respiră încet și calm. Prin respirație ei își vor elibera mintea de gândurile negative și de tensiunile nervoase, dar și corpul de stres și de oboseala acumulată. Concentrarea se face pe fiecare parte a corpului, întâi pe membrele inferioare, apoi pe zona bazinului, apoi pe spate, zona anterioară a corpului și în cele din urmă pe umeri, gât și brațe. Prin acest joc de relaxare, se elimină stările de tensiune și se obține o senzație plăcută de calm, odihnă, recreere și liniște interioară.
Personajul din povești sau din desene animate
Prin acest joc se pot purta discuții libere între participanți și cu persoana care coordonează desfășurarea acestuia. La joc pot participa chiar și 15 persoane – copii și adolescenți – care citesc povești sau urmăresc filme cu desene animate. Jocul este simplu și se poate desfășura într-o sală spațioasă, dar chiar și afară, într-un parc. Dacă numărul de participanți este mai mic jocul va dura mai puțin, dacă vor fi 15 participanți jocul poate să țină și o oră. Persoana care explică și conduce jocul va recomanda fiecărui copil să se gândească la personajul de desene animate preferat. Timp de un minut fiecare își va aminti câteva din peripețiile personajului ales de el. Apoi jocul presupune ca fiecare copil să povestească la persoana întâi din peripețiile acestui personaj, ca și cum l-ar interpreta ca un actor. Copiii trebuie să discute între ei, să pună întrebări despre fiecare personaj și să descopere ce calități are acesta și ce afinități au ei cu propriul personaj. Prin acest joc ei învață să se cunoască pe sine, își stimulează cunoașterea senzorială de sine, lucru important pentru dezvoltarea lor.
Animale sălbatice din pădure
Acesta este un joc perfect pentru copiii care au vârsta de cel puțin 7-8 ani. Se poate desfășura în aer liber, stând pe iarbă, sau într-o sală în care pot sta așezați pe un covor, în cerc. La joc pot să participe chiar și 20 de copii, ceea ce va face ca acesta să țină aproximativ o oră și să fie și mai interesant. Copiii trebuie să-și imagineze viața animalelor sălbatice într-o pădure. Fiecare dintre ei trebuie și să-și aleagă un animal pe care apoi trebuie să-l imite cât mai bine prin mișcările corpului, pentru ca el să fie recunoscut de ceilalți copii. Ideea este să nu spună numele acestuia, să nu imite sunetele emise de animal, doar să-l prezinte prin mișcări bine alese. Jocul constă și în imitarea comportamentului animalelor unele față de altele, de exemplu animalele fricoase precum sunt iepurașii vor fugi de vulpi, vulturii se vor sui pe scaune ca și cum ar zbura la înălțime și tot așa. Prin acest joc copiii vor învăța lucruri interesante despre animale, faptul că trebuie să se apere, vor învăța să se comporte corect unii cu alții și lucruri importante în ceea ce privește conștientizarea propriei persoane.
Amintește-ți un vis pe care să-l poți desena.
Acest joc constă în desenarea unui vis. Copiii care participă la joc trebuie să aibă o vârstă mai mare, sau chiar să fie adolescenți. Jocul se desfășoară într-o sală spațioasă, în care un număr de cel mult 10-15 participanți vor sta pe jos, în cerc, pe saltele de gimnastică. Fiecare dintre ei trebuie să-și amintească un vis și să-l povestească celorlalți. De asemenea, fiecare va primi câte o foaie albă de hârtie și creioane colorate pentru a desena visul pe care l-au ales. Apoi desenele vor fi privite de toți cei din sală și vor fi comentate, se vor pune întrebări și se vor face multe observații. În plus, în timpul acestui joc, fiecare persoană va trebui să-și închipuie că pe scaun stă un personaj din vis și să poarte un dialog cu acesta. Pe scaun va sta unul dintre participanții la joc, pentru a îndeplini rolul personajului comentat din vis. Prin acest joc se dezvoltă capacitatea de a interpreta un rol, de a fi dezinvolt, spontan, de a-ți cunoaște propiile așteptări și nevoi, și desigur de a comunica ușor cu cei din jur.