Animale de companieCe trebuie făcut în caz de otrăvire cu antigel la câini și...

Ce trebuie făcut în caz de otrăvire cu antigel la câini și pisici, cum putem ajuta animalele de companie

Antigelul este foarte toxic pentru animalele de companie – câini și pisici. Această substanță cu potențial letal poate otrăvi animalele de companie, dacaă este ingerată de câtre acestea. Antigelul este folosit pentru apreveni înghețarea și supraîncălzirea motoarelor la mașini. Dacă apar scurgeri de la motorul mașinii, este foarte simplu ca o pisică să între în contact cu o astfel de substanță toxică pentru ea.

În plus, antigelul are și gust dulce, iar culoarea sa poate face curios un astfel de animal de companie. Dacă se întâmplă ca el să îngere o astfel de substanță, chiar și în cantitate mică, poate suferi de otrăvire și astfel starea sa de sănătate poate fi grav deteriorată.

În caz de otrăvire cu antigel, animalul trebuie dus imediat la un medic veterinar. Principalele simptome care apar din cauza ingerării substanței sunt: greață, vomă, probleme de mers, de coordonare a mișcărilor, spasme musculare, stări depresive, tremurături ale capului, senzație accentuată de sete, urinări frecvente, depresie, slăbiciune, oboseală.

Cu cât cantitatea de antigel consumată este mai mare, cu atât simptomele sunt mai acute. În cazuri grave, animalul are temperatura corpului foarte scăzută, nu mănâncă, salivează excesiv, are răni la mucoasa cavității bucale, are rinichii umflați, simte durere, intră într-o stare de depresie, letargie accentuată, apoi în comă și moare.

La apariția acestor simptome, animalul poate fi ajutat doar dacă este dus de urgență la medic. Acesta va examina animalul și îi va aplica terapia de susținere și restabilire a starii de sănătate. Analiza de sânge, sumarul de urină și alte teste (ex. ecografia) vor arăta dacă anumite organe din corp sunt afectate, mai ales ficatul și rinichii. Tratamentul presupune eliminarea antigelului din corp, restabilirea funcției renale, a ficatului și în general a stării de sănătate.

Pentru prevenirea unei asemenea otrăviri la animalele de companie, trebuie ca sticla de antigel să fie ținută într-un loc sigur, iar micuțele patrupede să nu aibă contact cu această substanță toxică. Antigelul are un gust plăcut, dulceag și de aceea riscul de a fi ingerat de animale este mare, dacă au posibilitatea de a ajunge la această substanță.

Simptomele apar rapid, la jumătate de oră de la ingerare, după 12 ore este afectat sistemul nervos central, apoi inima și plămânii, iar în final este deteriorată funcția renală a animalului. În cele din urmă sunt afectate funcțiile vitale și animalul moare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.