Antigelul este foarte toxic pentru animalele de companie – câini și pisici. Această substanță cu potențial letal poate otrăvi animalele de companie, dacaă este ingerată de câtre acestea. Antigelul este folosit pentru apreveni înghețarea și supraîncălzirea motoarelor la mașini. Dacă apar scurgeri de la motorul mașinii, este foarte simplu ca o pisică să între în contact cu o astfel de substanță toxică pentru ea.
În plus, antigelul are și gust dulce, iar culoarea sa poate face curios un astfel de animal de companie. Dacă se întâmplă ca el să îngere o astfel de substanță, chiar și în cantitate mică, poate suferi de otrăvire și astfel starea sa de sănătate poate fi grav deteriorată.
În caz de otrăvire cu antigel, animalul trebuie dus imediat la un medic veterinar. Principalele simptome care apar din cauza ingerării substanței sunt: greață, vomă, probleme de mers, de coordonare a mișcărilor, spasme musculare, stări depresive, tremurături ale capului, senzație accentuată de sete, urinări frecvente, depresie, slăbiciune, oboseală.
Cu cât cantitatea de antigel consumată este mai mare, cu atât simptomele sunt mai acute. În cazuri grave, animalul are temperatura corpului foarte scăzută, nu mănâncă, salivează excesiv, are răni la mucoasa cavității bucale, are rinichii umflați, simte durere, intră într-o stare de depresie, letargie accentuată, apoi în comă și moare.
La apariția acestor simptome, animalul poate fi ajutat doar dacă este dus de urgență la medic. Acesta va examina animalul și îi va aplica terapia de susținere și restabilire a starii de sănătate. Analiza de sânge, sumarul de urină și alte teste (ex. ecografia) vor arăta dacă anumite organe din corp sunt afectate, mai ales ficatul și rinichii. Tratamentul presupune eliminarea antigelului din corp, restabilirea funcției renale, a ficatului și în general a stării de sănătate.
Pentru prevenirea unei asemenea otrăviri la animalele de companie, trebuie ca sticla de antigel să fie ținută într-un loc sigur, iar micuțele patrupede să nu aibă contact cu această substanță toxică. Antigelul are un gust plăcut, dulceag și de aceea riscul de a fi ingerat de animale este mare, dacă au posibilitatea de a ajunge la această substanță.
Simptomele apar rapid, la jumătate de oră de la ingerare, după 12 ore este afectat sistemul nervos central, apoi inima și plămânii, iar în final este deteriorată funcția renală a animalului. În cele din urmă sunt afectate funcțiile vitale și animalul moare.