Anemia felină și canină datorată deficitului de fier – vezi cum apare și cum se poate trata

0
886
Anemia felină, Foto: chipin.anjelliclecats.org

Anemia la animalele de companie produce modificări în sânge, deoarece deficitul de fier face ca celulele roșii să nu se mai dezvolte în mod normal. Lipsa acestui mineral în organism produce o carență de celule roșii, de celule purtătoare de oxigen. În concluzie, anemia datorată deficitului de fier poate afecta sănătatea animalului, sau chiar îi poate pune viața în pericol.

În cazuri de anemie, animalul are mucoasele și gingiile palide, poate suferi anumite afecțiuni hepatice sau renale. Dn cauza anemiei, nivelul de hemoglobină este sub limita inferioară, ceea ce produce simptome în organism. Deficitul de fier în corp produce scăderea numărului de celule roșii în sânge. În acest fel scade și numărul de celule din măduva spinării care au rolul de a transporta oxigenul. Privarea de oxigent afectează grav sănătatea organimului, pune chiar viața animalului în pericol.

Cele mai afectate de anemia datorată deficitului de fier sunt animalele mici (câini și pisici), care au vârsta între 5-10 săptămâni. Pierderea de fier se poate datora infecțiilor tractului urinar, infecțiilor cu paraziți, cu viermi, purici, căpușe, pierderii de sânge datorită unor traume, afecțiunilor de la nivelul tractului gastro-intestinal, limfomului, etc. Aceste animale au o stare generală proastă din cauza carenței de fier în organism, sunt slăbite, letargice, nu au poftă de mâncare, au respirația rapidă, scad în greutate, suferă de depresie și se pot îmbolnăvi ușor.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va face analiza de sânge și urină, de materii fecale și examinări ale măduvei spinării. Cauzele anemiei trebuie depistate imediat și aplicat un tratamnet pentru îndepărtarea lor. Transfuziile de sânge ajută pentru recuperarea sănătății animalului, mai ales la cel care suferă de o lipsă cronică de masă de eritrocite. Suplimentele de fier se vor administra pe cale orală sau injectabilă. Pentru o bună absorbție în organism, cele mai indicate sunt injecțiile pentru acoperirea deficitului de fier. Tratamentul se face până la recuperarea animalului, sau până la acoperirea deficitului de fier. Dacă este vorba despre un caz de anemie severă, animalul trebuie spitalizat și monitorizat zilnic pentru a vedea cum reacționează la tratament.

Citește și:  Câinii polițiști - cei mai disciplinați dintre cei mai buni prieteni ai omului

La unele animale apare anemia deoarece organismul lor nu produce suficent de rapid eritrocite, sau datorită faptului că pierd prea mult sânge fiind suferinde de anumite boli cronice. Pentru astfel de animale se fac transfuzii pentru a restabili volumul de celule roșii și de plasmă în sânge.

În situații grave, trebuie un tratament mai îndelungat, mai ales dacă animalul suferă de leucemie, peritonită infecțioasă, cancer, insuficiență renală, deficit de eritropoietină (hormon ce stimulează producerea de globule roșii în măduva osoasă). Toate aceste boli pot produce anemie, iar la ele se adaugă și infecțiile cu paraziți – purici, căpușe – sau diferite traume, accidente, mușcături de animale – câini turbați și pisici agresive.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.