Cataracta, o boală oculară ce poate apărea și la câini sau pisici – vezi ce trebuie să știi despre această afecțiune

2
4322
Cataracta la câini, Foto: pixgood.com

Cataracta este o boală care apare la animalele de companie și le afectează atât de tare vederea încât ar fi nevoie de operație. Cauzele pot fi reprezentate de anumite traume pe care le suferă animalele în timpul vieții, sau de diabet. Potrivit mediculor, cataracta este o complicație a diabetului la câini și pisici.

Cataracta apare îndeosebi la animalele în vârstă și se manifestă prin opacitatea parțială sau totală a cristalinului ochiului. Acesta devine tulbure, albăstrui, iar acuitatea vizuală este tot mai mult diminuată, până la orbire. În cele mai multe cazuri, medicul veterinar recomandă intervenția chirurgicală, înlocuirea cristalinului. Desigur, la început, se încearcă diferite tratamente pentru restabilirea vederii, picăturile pentru ochi fiind cel mai frecvent folosite. Aceste medicamente au rolul de a încetini agravarea cataractei, progresia bolii.

Cele mai afectate de cataractă sunt anumite rase de pisici – birmaneză, persană – și animalele care moștenesc boala genetic. Simptomele sunt opacitatea cristalinului, dificultatea de a vedea zonele slab luminate și pierderea vederii. În general pisicile care suferă de diabet ajung să aibă cataractă. De asemenea, cataracta este o boală moștenită și cauzată de procesul de îmbătrânire. Alți factori care pot favoriza apariția bolii sunt: uveita sau inflamarea ochiului, hipocalcemia sau scăderea mare a nivelului de calciu din sânge. Expuneea la anumite substanțe toxice și radiații.

În funcție de natura simptomelor, medicul veterinar va stabili diagnosticul, cât de gravă este boala și ce tratament este eficient. Analiza de sânge și urină ajută la depistarea altor boli, a diabetului care poate da cataractă. Tratamentul se face pentru îndepărtarea cauzelor care au produs cataracta. În cazuri grave se aplică intervenția chirurgicală pentru a corecta cataracta.

Citește și:  Sfaturi esențiale pentru amenajarea coliviei papagalilor de apartament

Dacă nu este tratată la timp, această boală duce imediat la orbire deoarece evoluția sa este rapidă. Cele mai multe pisici bolnave de cataractă suferă și de diabet. Pentru acestea se recomandă și un regim special pentru tratarea diabetului.

Cei care au animal de companie și observă o peliculă albicioasă ciudată pe ochiul acestuia trebuie să meargă cu el la un medic veterinar deoarece este posibil să sufere de cataractă. În caz contrar, boala evoluează și animalul va avea probleme grave de vedere, iar în final va orbi.

Pentru tratamentul acestei boli se recomandă și o anume dietă. Aceasta trebuie să conțină vitamine A, C și E care au rol de antioxidanți în combaterea radicalilor liberi ce pot afecta ochiul. Prin îndepărtarea proceselor oxidative se previne și stopează evoluția acestei boli. Alimentația trebuie să cuprindă și legume proaspete, bogate în antioxidanți, ulei de ficat de cod (care are vitamina A).

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

2 COMENTARII

  1. Am o veste foarte buna. Am aflat de curând de la ruda unei rude ca si-a vindecat de cataracta o cățelușa cu ajutorul unor picături. După 2 luni am aflat numele produsului- kamaeyes. L-am căutat pe Google (fiindcă altfel nu am reușit sa il obțin) si mi-a rezultat site-ul cu același nume. L-am comandat atat pentru mine cat si pentru câinele meu de 9 ani a cărui vedere se îndreapta rapid catre orbire. Deja nu mai vedea cu ochiul drept si se lovea de orice obstacol, inclusiv intra in noi. După cca. O saptamâna de tratament pelicula albă de pe ambii ochi dispăruse, dar are si alte complicații oculare. Acum vede ceva pentru ca nu se mai lovește de obstacole si nu se mai sperie cand apare o pisica in preajma lui. E optimist si fericit. La fel si noi. Produsul este 100% natural, fiind extras din trufe. Vindeca, conform cercetărilor prezentate pe site si glaucomul, infecțiile oculare si multe altele. Nu e foarte scump ca pret, dar nici ieftin. Sper ca in MAX. 4 luni sa se vindece ochii câinelui nostru, iar vederea mea, chiar mai devreme.

  2. problema cataractei o am si eu cu catelul meu in virsta de 14 ani . Am fost cu el la Dna Dr Mocanu la faculta
    tea de amedicina aveterinara si mi-a recomandat urmatoarele : 1 LANOMAX ( LANOSTEROL) ,CAN-C cataract eye drops ,QUINAX uz uman . Inca nu am inceput tratamentul si as dorii sa intreb daca cineva a folosit medicamentul LANOMAX? Cu multumiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.