Ce probleme comune apar în familia de astăzi și cum se pot rezolva pentru armonie în casă?

0
1486
Familie
Familie, foto: blog.therudys.com

Ce probleme comune apar in familia de astazi? Imaginea feerica a familiei mari si fericite, in care toti membrii, de la bunici la parinti la copii la catel, se imbratiseaza si se inteleg de minune este, bineinteles, o utopie. In fiecare familie apar probleme – acesta este un fapt cat se poate de natural, avand in vedere diversitatea si complexitatea relatiilor existente in sanul acestui grup primar.

Aparitia unor probleme comune intr-o familie nu inseamna ca aceasta familie nu este una normala, nici chiar ca nu ar fi una armonioasa in general. Important este cat de mult afecteaza o problema membrii familiei si relatiile dintre acestia. In orice relatie apropiata apar din cand in cand probleme. Luand in considerare tipurile diferite de relatii in familie: intre soti, intre parinti si copii, intre frati, intre bunici si copii, intre parinti si bunici – luand in considerare diferentele naturale intre fiecare membru, dar si apropierea constanta intre membrii, aparitia unor probleme este de asteptat.

Familie

Problemele comune ale familiei de astazi pot fi legate de diverse aspecte ale vietii de familie: de la aspectele materiale (locuinta, dotarile, bugetul familial), la aspecte legate de sanatatea membrilor (boli, dependente), la aspecte legate de nevoile emotionale. Sa ne gandim la acestea din urma, deoarece familia este grupul care exista tocmai pentru a indeplini nevoile emotionale ale tuturor membrilor sai: nevoi de afectiune, de apreciere, de comunicare cu altii.

Familia este grupul care „hraneste” aceste nevoi emotionale ale fiecarui membru – uneori mai bine, alteori mai putin bine. Este un mit si o utopie ideea ca familiile armonioase nu se confrunta cu probleme: in fiecare familie apar probleme. Diferenta majora este cea ca, in sanul unei familii unite si armonioase, problemele sunt constientizate si confruntate, in cautarea unei cai de a ameliora relatiile familiale.

Ce probleme comune apar in familia de astazi?

Comunicarea saraca: nevoile emotionale de baza ale persoanei sunt indeplinite prin comunicarea cu cei apropiati; printr-o comunicare pozitiva si deschisa, se hranesc nevoile fiecaruia de a se simti iubit, apreciat, valorizat de ceilalti. Comunicarea insa poate fi afectata negativ de diferentele intre membrii, de stilul fiecarui membru de a interactiona, de schimbarile prin care trec membrii (in special schimbarile pe masura ce copiii cresc), de stresul cu care se confrunta fiecare in afara familiei. Comunicarea poate deveni usor saraca, superficiala, chiar inexistenta, limitata la conversatiile necesare. In relatia dintre soti, apare uneori indepartarea sau conflictul; in relatiile parinti-copii, apare uneori dificultatea de intelegere si de empatie; in relatiile intre copii, apare uneori rivalitatea. O comunicare saraca, instrainata, duce des la indepartare, frustrare, chiar furie: cand simti ca nu poti vorbi si ca nu esti ascultat de catre cei dragi, te simti neglijat, indepartat, neiubit.

Conflictul familial. Ce probleme comune apar in familia de astazi? Este evident: certurile intre membrii familiei, intre soti, intre copii, intre parinti si copii, intre parinti si parintii lor sau socrii lor… Si cu cat membrii sunt mai apropiati – in plan fizic – fiind nevoiti sa imparta zi de zi un spatiu mic, cu atat se nasc certuri. Conflictele sunt probleme comune si normale; insa sunt normale doar atat timp cat exista si vointa de a le solutiona, cat membrii au dorinta si au abilitatea de a trece peste un conflict, fara ca acesta sa distruga pe termen lung relatia. Certurile in familie sunt si cele mai emotionale, aprinse si pot devia usor la adevarate razboaie familiale, ceea ce afecteaza in mod major relatiile. Conflictul nu inseamna intotdeauna certuri: uneori, membrii familiei duc un razboi rece si tacut, comportandu-se pasiv agresiv unii fata de altii (ignorandu-se, refuzand sa se ajute sau sa vorbeasca unul cu altul). Durata si forta unui conflict, felul in care relatia isi revine in urma acestuia sunt importante in determinarea seriozitatii acestei probleme familiale.

Citește și:  Care e relația de familie prioritară pentru tine: relația cu copiii sau cea cu partenerul de viață?
Probleme familie

Probleme in disciplina copiilor. Ce probleme comune apar in familia de astazi? Neintelegeri si dificultati legate de disciplina copiilor. Este un mit faptul ca a creste si educa un copil este un lucru natural, ce vine de la sine si ca parintelui ii este usor sa-si intre in rolul de educator! Dimpotriva, multi parinti se simt des neajutorati, nestiind ce mai pot face pentru a adopta un stil atat eficient, cat si pozitiv in disciplina copilului. Neintelegerile intre parinti legate de stilul de disciplina, contradictiile si alegerea unui stil autoritar vs. un stil empatic, dificultatea de a evita pierderea autoritatii, dificultatea de a evita sa pari un „parinte rau”, impunerea corecta a regulilor, alegerea pedepsei necesare, lipsa de ascultare a copilului, crizele de nervi ale copilului, provocarile copilului prin comportamente sfidatoare si incalcarea regulilor – toate probleme comune ce apar in familii. Parintele nu poate decat sa incerce sa isi indeplineasca rolul sau de a disciplina cat de bine posibil si sa formeze intotdeauna o echipa cu celalalt parinte.

Seful familiei. Ce probleme comune apar in familia de astazi? Probleme relationale care tin de autoritate: cine este seful? Trebuie sa existe un sef? Sau este de preferat un stil mai deschis, parintii find cei in conducere, fara insa a instaura o „dictatura”? Problema autoritatii, a controlului poate apare in doua directii opuse. In prima situatie, parintii care prefera un stil deschis, egalitar si empatic in relatia cu copiii pot observa ca, fara a fi si autoritari, pierd respectul si controlul asupra copiilor, care incep de la anumite varste sa faca ce vor. Un stil empatic si deschis in relatiile parinte-copil este intotdeauna pozitiv – insa nu trebuie sa fie si egalitar! Intr-o familie, parintii trebuie sa arate constant ca ei sunt cei care decid si impun! In a doua situatie, impunerea unuia dintre parinti ca fiind seful absolut, cu autoritate si putere asupra tuturor membrilor, care isi impune propria vointa asupra tuturor (inclusiv asupra celuilalt parinte), care este singurul ce comanda si trebuie ascultat fara intrebari, care limiteaza dreptul de exprimare al celorlalti este un model negativ de autoritate (conform modelului traditional patriarhal, in care tatal era seful absolut cu drepturi absolute asupra restului membrilor familiei). Acest model de dictatura familiala creeaza probleme relationale serioase, nascand tensiuni, frustrari, teama, resentimente, furie la cei care se simt complet dominati si controlati de catre sef. Parintii – la plural – trebuie sa impuna si sa decida, insa nu sa comande si sa controleze ca in armata!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.