Relații de familieCe probleme comune apar în familia de astăzi și cum se pot...

Ce probleme comune apar în familia de astăzi și cum se pot rezolva pentru armonie în casă?

Ce probleme comune apar in familia de astazi? Imaginea feerica a familiei mari si fericite, in care toti membrii, de la bunici la parinti la copii la catel, se imbratiseaza si se inteleg de minune este, bineinteles, o utopie. In fiecare familie apar probleme – acesta este un fapt cat se poate de natural, avand in vedere diversitatea si complexitatea relatiilor existente in sanul acestui grup primar.

Aparitia unor probleme comune intr-o familie nu inseamna ca aceasta familie nu este una normala, nici chiar ca nu ar fi una armonioasa in general. Important este cat de mult afecteaza o problema membrii familiei si relatiile dintre acestia. In orice relatie apropiata apar din cand in cand probleme. Luand in considerare tipurile diferite de relatii in familie: intre soti, intre parinti si copii, intre frati, intre bunici si copii, intre parinti si bunici – luand in considerare diferentele naturale intre fiecare membru, dar si apropierea constanta intre membrii, aparitia unor probleme este de asteptat.

Problemele comune ale familiei de astazi pot fi legate de diverse aspecte ale vietii de familie: de la aspectele materiale (locuinta, dotarile, bugetul familial), la aspecte legate de sanatatea membrilor (boli, dependente), la aspecte legate de nevoile emotionale. Sa ne gandim la acestea din urma, deoarece familia este grupul care exista tocmai pentru a indeplini nevoile emotionale ale tuturor membrilor sai: nevoi de afectiune, de apreciere, de comunicare cu altii.

Familia este grupul care „hraneste” aceste nevoi emotionale ale fiecarui membru – uneori mai bine, alteori mai putin bine. Este un mit si o utopie ideea ca familiile armonioase nu se confrunta cu probleme: in fiecare familie apar probleme. Diferenta majora este cea ca, in sanul unei familii unite si armonioase, problemele sunt constientizate si confruntate, in cautarea unei cai de a ameliora relatiile familiale.

Comunicarea saraca

Nevoile emotionale de baza ale persoanei sunt indeplinite prin comunicarea cu cei apropiati; printr-o comunicare pozitiva si deschisa, se hranesc nevoile fiecaruia de a se simti iubit, apreciat, valorizat de ceilalti. Comunicarea insa poate fi afectata negativ de diferentele intre membrii, de stilul fiecarui membru de a interactiona, de schimbarile prin care trec membrii (in special schimbarile pe masura ce copiii cresc), de stresul cu care se confrunta fiecare in afara familiei.

Comunicarea poate deveni usor saraca, superficiala, chiar inexistenta, limitata la conversatiile necesare. In relatia dintre soti, apare uneori indepartarea sau conflictul; in relatiile parinti-copii, apare uneori dificultatea de intelegere si de empatie; in relatiile intre copii, apare uneori rivalitatea. O comunicare saraca, instrainata, duce des la indepartare, frustrare, chiar furie: cand simti ca nu poti vorbi si ca nu esti ascultat de catre cei dragi, te simti neglijat, indepartat, neiubit.

Conflictul familial

Ce probleme comune apar in familia de astazi? Este evident: certurile intre membrii familiei, intre soti, intre copii, intre parinti si copii, intre parinti si parintii lor sau socrii lor… Si cu cat membrii sunt mai apropiati – in plan fizic – fiind nevoiti sa imparta zi de zi un spatiu mic, cu atat se nasc certuri. Conflictele sunt probleme comune si normale; insa sunt normale doar atat timp cat exista si vointa de a le solutiona, cat membrii au dorinta si au abilitatea de a trece peste un conflict, fara ca acesta sa distruga pe termen lung relatia.

familie moderna

Certurile in familie sunt si cele mai emotionale, aprinse si pot devia usor la adevarate razboaie familiale, ceea ce afecteaza in mod major relatiile. Conflictul nu inseamna intotdeauna certuri: uneori, membrii familiei duc un razboi rece si tacut, comportandu-se pasiv agresiv unii fata de altii (ignorandu-se, refuzand sa se ajute sau sa vorbeasca unul cu altul). Durata si forta unui conflict, felul in care relatia isi revine in urma acestuia sunt importante in determinarea seriozitatii acestei probleme familiale.

Probleme in disciplina copiilor

Ce probleme comune apar in familia de astazi? Neintelegeri si dificultati legate de disciplina copiilor. Este un mit faptul ca a creste si educa un copil este un lucru natural, ce vine de la sine si ca parintelui ii este usor sa-si intre in rolul de educator! Dimpotriva, multi parinti se simt des neajutorati, nestiind ce mai pot face pentru a adopta un stil atat eficient, cat si pozitiv in disciplina copilului.

Neintelegerile intre parinti legate de stilul de disciplina, contradictiile si alegerea unui stil autoritar vs. un stil empatic, dificultatea de a evita pierderea autoritatii, dificultatea de a evita sa pari un „parinte rau”, impunerea corecta a regulilor, alegerea pedepsei necesare, lipsa de ascultare a copilului, crizele de nervi ale copilului, provocarile copilului prin comportamente sfidatoare si incalcarea regulilor – toate probleme comune ce apar in familii. Parintele nu poate decat sa incerce sa isi indeplineasca rolul sau de a disciplina cat de bine posibil si sa formeze intotdeauna o echipa cu celalalt parinte.

Seful familiei

Ce probleme comune apar in familia de astazi? Probleme relationale care tin de autoritate: cine este seful? Trebuie sa existe un sef? Sau este de preferat un stil mai deschis, parintii find cei in conducere, fara insa a instaura o „dictatura”? Problema autoritatii, a controlului poate apare in doua directii opuse. In prima situatie, parintii care prefera un stil deschis, egalitar si empatic in relatia cu copiii pot observa ca, fara a fi si autoritari, pierd respectul si controlul asupra copiilor, care incep de la anumite varste sa faca ce vor.

Un stil empatic si deschis in relatiile parinte-copil este intotdeauna pozitiv – insa nu trebuie sa fie si egalitar! Intr-o familie, parintii trebuie sa arate constant ca ei sunt cei care decid si impun! In a doua situatie, impunerea unuia dintre parinti ca fiind seful absolut, cu autoritate si putere asupra tuturor membrilor, care isi impune propria vointa asupra tuturor (inclusiv asupra celuilalt parinte), care este singurul ce comanda si trebuie ascultat fara intrebari, care limiteaza dreptul de exprimare al celorlalti este un model negativ de autoritate (conform modelului traditional patriarhal, in care tatal era seful absolut cu drepturi absolute asupra restului membrilor familiei).

Acest model de dictatura familiala creeaza probleme relationale serioase, nascand tensiuni, frustrari, teama, resentimente, furie la cei care se simt complet dominati si controlati de catre sef. Parintii – la plural – trebuie sa impuna si sa decida, insa nu sa comande si sa controleze ca in armata!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua tuturor.

    Am o problema in familie si nu gasesc rezolvare si sunt pe cale sa pun un copil la jumate .

    Am sa fiu scurt.
    – provin dintr-o familie dezbinata din cauza la acool ,certuri zilnice si multe altele.
    – am terminat cele 12 clasa si apoi a trebuit sa ma angajez pentru a depasi situatia de acasa.
    – am plecat din orasul natal spre un alt oras pentru un salariu mai bun.
    – am pornit o firma de instalati de gaze de la zero cu un var primar si dipa 5 ani nu m-am ales cu nimic.
    – intre timp am gasit dragostea si avea sa imi devina sotie.
    -precizez faptul ca nu aveam nimic , doar eu si cu puterea de a spune (fac orice doar sa imi depasesc situatia)
    – intre timp am fixat ziua nunti si toate cele.
    – iar acum am dat de alte probleme din cauza parintilor ce urma sa iau fata sa mergem sa fim o familie.
    – cauza era : – era sarac lipit ( dupa cum spun ei)
    – aveam parinti divortati
    – nu aveam casa si masina inainte sa ma pregatesc de insuratoare.
    Am ajuns la nunta.
    A trebuit sa fac rost de bani pentru a plati arvuna la toate cele.
    A trebuit sa fac rost pentru darul lui mama.
    A trebuit sa cumpar costum lui tata si sa il fac sa vina la nunta (nu suportam sa fiu singur)
    A trebuit sa mai platesc darul la un var sa vina pentru ca nu aveam meseni.
    Ai mei nu au fost la nunti si a trebuit sa suport toate jignirele de la soacra mea( o femeie de care nici in ziua de azi nu stie care este tatal ei si in plus mama ei a facuto de tanara.A fost mai saraca ca mine si a trebuit sa se marite de tanara.Acum sa ajuns are situatie si vrea un ginere bogat)
    Sa ajuns la nunta ,am realizat nunta si am avut un succes si din partea mea.
    Dupa 2 ani de la nunta am obtinut divort din partea sotiei impinsa de soacramea din pricina parintilor mei ca nu mi-au dat nimic dupa nunta (de la ac la tanc).
    Am locuit la ei o perioada buna de tine am avut militarie totala , un stres total la aranjearea locurilor pe unde treceam .
    Nu puteam sa fac un pas fara sa fiu analizat. Din cauza ca sunt un sarac lipit si trebuie sa las capul in jos.
    Sotia sa luat dupa ei din cauza parintilor ei.
    Pana la urma am plecat de acolo si ne-am dus cu chirie .
    A venit masa acolo si ia facut scandal ( o femeie vulgara)
    Ia facut observati de genul ( aici stai tu fă si multe altele.
    Pana la urma a ales parinti ei.
    Pana aici a fost totul o nebunie .

    Eu singur impotriva lor.

    Am sta de vorba cu si nu sa lasat pana nu a obtinut divortul.

    A trebuit sa plec din tara sa fac rost de bani pentru a-mi cumpara un apartament.
    Am reusit in 2 ani si jumate.
    Culmea a fost ca am facut o prostie si mai mare ca mine.

    Din dragoste pentru ia si pentru a obtine acea incredere ca nu sunt cu au zis parinti ei.
    Am trimis toti bani ei.
    Ne -am impacat inainte de a face acest pas .
    A mers totul perfect

    A venit pe lume si o fetita de nota 10
    Un copil foarte linistit.
    Am reusit sa ajung acasa cand ia facea 5 luni .
    Intre timp au aparut iar aceleasi probleme de care nu putea trece peste ele.
    Si anume cele din trecut.
    Inca traieste cu cele din trecut.
    Am un apartament in renovare si un al doilea divort din aceeasi cauza ( parinti ei )

    Sincer nici nu stiu ce si cum sa fac.
    Daca este cineva dispus sa isi puna o parere vizavi de acesta intamplare.

    Va multumesc pentru timpul acordat.
    Imi puteti scrie aici sau pe adresa de gmail.
    olteanualingabriel@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.