Relatia parintilor influenteaza in mare masura dezvoltarea unui copil! Nu trebuie ignorate nevoile de baza ale copilului, iar in afara de adapost si hrana, acestea tin de afectiune, siguranta, stabilitate si confort emotional. Doar un mediu familial comunicativ poate indeplini aceste nevoi de baza. O relatie tensionata, distanta, chiar ostila intre parinti afecteaza sentimentele de siguranta, afectiune si stabilitate.
Relatia parintilor, asadar, este importanta pentru copil. Nu este esentiala doar relatia parinte-copil, ci si cea dintre cei doi parinti. Pentru ca in functie de ceea ce vede copilul in casa sa, el isi va forma in viitor relatii proprii, va fi influentat in modul in care priveste cuplul, sexul opus, ideea si idealul de familie.
Primii ani
Credeti ca un bebelus nu stie ce se petrece in jurul sau, asadar relatia parintilor nu il poate afecta? Ei bine, nu este asa – parintii sunt singurele persoane prezente in viata copilului mic si acesta este extrem de perceptiv cu privire la modul in care ei interactioneaza. Studii au aratat faptul ca in familiile in care parintii se certau des sau erau distanti unul cu altul, bebelusii pana intr-un an se confruntau cu probleme legate de somn.
Relatia parintilor ofera siguranta
Siguranta este esentiala in dezvoltarea unui copil – acesta are nevoie sa stie ca va fi intotdeauna protejat de catre parintii sai, in special cand se va simti singur. Iar parte din acest confort, din sentimentul de siguranta, il constituie stabilitatea mediului familial si armonia. Nu e importanta doar relatia cu copilul – parintii pot fi alaturi de acesta, insa daca intre ei exista distanta, tensiune, conflicte, copilul le percepe si astfel nu se simte parte a unei familii protective si stabile.
Relatia rece si distanta intre parinti
Puteti crede ca daca nu va certati si nu ii aratati copilului in nici un fel ca ceva e in neregula, acesta va fi protejat. Insa o relatie rece, distanta, mai mult formala intre parintii care nu se mai inteleg il afecteaza. Copilul nu este prost – este chiar foarte intuitiv si isi va da seama ca in familia sa ceva rau s-a intamplat. Chiar daca este ferit de orice manifestare directa a neintelegerilor dintre parinti, copilul isi da seama ca parintii nu se inteleg si sufera cu atat mai mult, cu cat parintii il ignora.
De exemplu, daca el intreaba ce s-a intamplat, parintii ii pot spune ca totul este bine – dar el stie, simte ca nu este totul bine. O atmosfera rece in familie data de indepartarea dintre parinti il afecteaza si el poate chiar crede ca este vina sa (copiii sunt egocentristi si leaga orice eveniment placut sau neplacut cu propria lor persoana).
Este mai bine, in asemenea situatii, sa petreceti timp cu copilul si sa ii marturisiti ca nu, nu este totul bine – ii puteti explica pe intelesul sau „mami si tati s-au suparat, cum te superi tu pe fratele/prietenul tau.” Asa, va putea incerca sa inteleaga tensiunea si distanta avand un exemplu si va sti ca nu este vina lui.
Relatia conflictuala
Nu mai este nevoie sa spunem ca atunci cand relatia parintilor ia o panta descendenta si se ajunge la conflicte deschise si certuri, copilul este afectat! Parintii pot incerca sa ascunda certurile de cel mic. Insa, dupa cum s-a spus, in primul rand, copilul este extrem de intuitiv. Insa in al doilea rand, de cate ori parintii nu cred ca se cearta in intimitate si copilul nu ii aude, insa acesta asculta langa usa?
Cati copii nu sunt afectati de amintirea serilor in care parintii sai, crezand ca el doarme, tipau unul la altul si isi spuneau lucruri rele? Intr-un astfel de mediu familial tensionat, nu se mai poate vorbi de oferirea sentimentului de stabilitate si siguranta. Copilul se simte in pericol chiar, vazandu-si parintii asa cum nu i-a vazut inainte, ostili si agresivi unul cu altul.
Oricum, daca nu se poate altfel, este important sa incercati sa pastrati certurile intime, sa incercati sa va asigurati ca micutul aude cat mai putin din acestea – niciodata, dar niciodata nu va certati in fata sa! O atmosfera constant conflictuala in familie il face pe copil sa se simta nesigur, inutil (pentru ca nu poate ajuta), frustrat, trist si temator. Copiii care se retrag, care au cu greu relatii cu altii si nu au incredere in sine si in altii, dar si copiii care devin agresivi, incercand sa se impuna si sa arate ca sunt puternici – acesti copii provin din medii familiale tensionate.
Separarea parintilor
Se considera ca divortul parintilor este cel mai mare rau pentru un copil. Nu se poate nega faptul ca separarea parintilor il afecteaza in mare masura, il poate face sa se simta singur, neimportant, trist si chiar sa se autoinvinovateasca. Insa…insa realitatea arata ca in unele cazuri, decat sa traiasca constant intr-un mediu tensionat si ostil, decat sa fie mereu martorul tacut si invizibil al certurilor dintre parinti, este mai sanatos pentru copil sa ramana cu unul dintre parinti – va trece, cu ajutorul parintelui, peste durerea initiala si macar nu va mai trai in nesiguranta si ostilitate.
Chiar daca niciodata parintii nu tipa la el, nu se descarca pe el, nu il agreseaza, daca insa micutul este martor frecvent la certuri ostile sau, si mai rau, la agresiuni fizice intre cei doi, el va fi afectat intens. Cati copii nu dezvolta resentimente pentru parintii sai, nu asteapta clipa in care sa scape din casa parinteasca?… Asadar, desi nu ar trebui sa fie prima solutie, divortul poate fi uneori o cale mai sanatoasa.
Este important de retinut: poate la fel de important cum este ca micutul sa vada ca il iubiti, este important ca el sa vada ca si voi va iubiti. Iubirea parinteasca nu tine doar de oferirea afectiunii spre copil – ci si de mentinerea unui mediu afectiv in general. De aceea, partenerii unui cuplu care au probleme si se decid sa aiba un copil, pentru a ii uni, a le intari relatia, fac o greseala. Da, de multe ori, copilul va face mai uniti, insa trebuie sa va rezolvati in primul rand singuri problemele, altfel il faceti pe copil martorul nevinovat al conflictului vostru…
Ca o concluzie: mariajul parintilor, relatia parintilor, este primul si cel mai important model pe care il retine un copil. Este baza pe care el isi va forma propriile relatii si idei despre cuplu, dragoste, familie. Copiii care cresc intr-un mediu distant sau ostil nu vor putea avea incredere in idealul familiei si isi vor forma cu greu o viata familiala. Copiii care si-au vazut parintii iubindu-se vor avea incredere si asteptari pozitive de la viata. Sigur, in orice mariaj exista certuri, insa aici este vorba de o situatie tensionata constanta, care il afecteaza intens pe copil. Nu uitati – copilul intelege mai multe decat ati crede – sigur, nu rational, dar intuitiv…