Animale de companieXiphophorus helleri sau peștele purtător de sabie, o specie apreciată foarte tare...

Xiphophorus helleri sau peștele purtător de sabie, o specie apreciată foarte tare de acvariști

Pestele Xiphophorus helleri face parte din familia Ciprinodontidae si este o specie apreciata foarte tare de acvaristi. Acest peste a fost descoperit in anul 1848 de catre botanistul Heller in apa limpede a unui lac mic de la poalele muntelui Orizaba, de langa orasul care are acelasi nume, din Mexic.

Acesta a trimis cateva exemplare renumitului ihtiolog Ernst Haeckel care a studiat cu atentie specia, a ajuns la concluzia ca este unica si a denumit-o stiintific Xiphophorus helleri dupa numele celui care a descoperit-o.

Acest peste prefera apele limpezi cu multa vegetatie acvatica, paraiele si lacurile limpezi de adancime mica. Este o specie de talie mica, masculul are lungimea corpului de 8 cm si inotatoarea codala de 3-4 cm, iar femela poate ajunge si pana la aproximativ 12 cm. Datorita faptului ca masculul are inotatoarea codala foarte lunga si in forma de sabie acest peste a fost numit si ,,purtatorul de sabie”.

Ca peste de acvariu este recomandat mai ales acvaristilor incepatori. Are corpul viu colorat, in nuante verzui cu o dunga rosiatica pe partile laterale. Femela are coloritul putin mai deschis decat masculul si poate fi recunoscuta usor dupa pata neagra din zona orificiului genital care este numita ,,pata de sarcina”.

Xiphophorus helleri

In urma a numeroase incrucisari pe care acest peste le-a avut in mediul sau natural, in lacuri, paraie si balti, au rezultat exemplare de Xiphophorus helleri care au un colorit rosiatic, brun-rosiatic, galben-rosiatic, ori rosu cu reflexii verzui si alte combinatii de nuante.

Pestele Xiphophorus helleri are un mod original de fecundare pentru a se adapta la mediun natural in care traieste. Reproducerea este vivipara, femela este prolifica si se inmulteste usor. Are o perioada de gestatie de 1-1,5 luni iar apoi naste un numar mare de pui vii care variaza intre 80-250. Acestia ajung la maturitate la 5-6 luni.

Acvaristii numesc acest peste simplu ,,xifo” si il considera un peste sociabil care poate fi tinut impreuna cu alte specii pasnice cum sunt de exemplu: Danio malabaricus, Hemigrammus caudovittatus, Mollienisia velifera, etc. Temperatura apei in acvariu trebuie sa fie de 20-25 grade Celsius, pH-ul de 6-8 si duritatea apei de 8-12 grade DG. Hrana poate fi formata din Dafnii uscate, grindal, Cyclops si altele.

Video – Pesti Xiphophorus helleri de culoare rosiatica in acvariu:

Video – Pesti Xiphophorus helleri de culoare verzuie in mediul natural: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.