O nunta frumoasa trebuie sa aiba toate partile componente si mai presus de orice trebuie sa aiba si persoanele cu care se alege sa fie organizat si petrecut frumosul eveniment. Asta inseamna ca nu numai alegerea nasilor si realizarea listei de invitati constituie o problema, ci si alegerea cavalerilor de onoare si a domnisoarelor de onoare. De multe ori se intampla ca tanarul cuplu sa fie in deriva si sa nu stie exact pentru cine sa opteze, deoarece au foarte multi prieteni buni. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa dispere.
Foarte multe cupluri au ales ca domnisoare de onoare atat sora cat si cea mai buna prietena sau cea mai buna colega de la liceu sau de la facultate si multi au optat si pentru un set intreg de cavaleri de onoare. La cat numar te poti opri nu spune nimeni. Nu este o regula scrisa, iar daca ar fi proabil, nici asta nu ar constitui o problema, deoarece regulile sunt facute pentru a fi incalcate.
Cavalerii de onoare – traditii
Traditiile de a avea la nunta cavaleri si domnisoare de onoare sunt destul de vechi si pornesc din nevoia de a avea probabil un grup de tineri alaturi care sa le imparta bucuria mai indeaproape, dar sa-i si ajute. Pe vremuri, mirele era cel care fura mireasa si in nici un caz cavalerii, acestia doar il ajutau sa o ascunda mai bine de restul invitatilor si sa ii induca in eroare pe parintii acestia. Si domnisoarele de onoare aveau practic cam acelasi rol, ele incercand din rasputeri sa-i impiedice pe parinti sa-si gaseasca odorul.
In prezent obiceiul de a fura mireasa a luat o alta forma si responsabilitatile pe care le au cavalerii de onoare cat si domnisoarele de onoare s-au inmultit simtitor, ei fiind practic oamenii de baza in ritualul nuntii. Iar in prezent mirii se confrunta cu si mai multe probleme in a alege persoanele care ii vor ajuta in momentele importante ale vietii lor. Se intampla adesea ca tanara pereche ce urmeaza sa-si uneasca destinele sa aiba foarte multi prieteni si multi sa ravneasca la rolul de cavaleri de onoare si de domnisoare de onoare, insa cum am spus se poate inmulti numarul lor, dar in cazul in care chiar sunt prea multi, e mai bine sa va limitati doar la cei foarte apropiati, fara nici o suparare.
De regula domnisoara de onoare este ca o sora de suflet a miresei, iar cavalerul la fel pentru mire. Insa in cazul in care sunteti pusi in situatia de a renunta la cativa, puteti foarte simplu sa optati pentru cei care nu au pereche si astfel cu siguranta multi dintre doritori vor abandona nava. Trebuie insa sa tineti cont si de anumite criterii printre care se afla cu siguranta varsta, personalitatea, daca sunt firi mai moderne, deoarece toate acestea vor constitui atuuri sau probleme in ritualurile si traditiile pe care doriti sa le urmati.
Sau in cazul in care cavalerii de onoare sunt consumatori fanatici de alcool, mai bine renuntati la ei, deoarece e clar ca in toiul nunti nu veti mai avea nici o baza. Iar daca aveti frati sau surori mai mic, chiar prea mici pentru a putea intra in rolul cu pricina, mai bine ii tineti deoparte, pentru ca in naivitatea lor, desi sunt foarte dragalasi s-ar putea sa gafeze sau sa clacheze pe la mijlocul ceremoniei, mai ales a celei religioase care de multe ori se dovedeste a fi plictisitoare.
Rolurile si indatoririle cavalerilor de onoare
Desi s-au cam modificat ca aspect, dar si ca statut, cavalerii de onoare tot sunt necesari. Inainte ei purtau un costum asemanator mirelui, iar domnisoarele erau ca mireasa, cu aproximatie. Acum fiecare vine cum si cu ce vrea la nunta, sau mai exista situatii care pastreaza vechile obiceiuri. Cavalerii de onoare sunt insa cei care deschid practic nunta, ei pleaca cu lautarii catre casa mirelui si trebuie sa-l gateasca acolo, iar mirele trebuie, simbolic sa-i plateasca, insa tinandu-si banii sub picior pentru a nu-i fi furati, deoarece pierderea acestora simbolizeaza pierderea barbatiei.
In unele zone ale tarii se spune ca mirele trebuie gatit de nasi, insa nu este o regula, depinde de la regiune la regiune. Un alt rol important al cavalerilor si al domnisoarelor de onoare este acela de a tine lumanarile in drum spre biserica, iar la local ei sunt cei care trebuie sa intampine oaspetii alaturi de miri si de nasi, punand floarea (cocarde) in pieptul acestora. Iar in cele din urma cavalerii si domnisoarele de onoare sunt cei care trebuie sa intretina atmosfera pe tot parcursul serii in incinta localului unde se sarbatoreste evenimentul.
In unele regiuni, la dezgatitul miresei, una dintre domnisoarele de onoare va purta voalul, cea care prinde si buchetul de flori al miresei, semn ca ea se va marita urmatoarea si cavalerul de onoare care va prinde jartiera miresei aruncata de mire, inseamna ca este barbat ales pentru insuratoare.