Cat cresc copiii – o preocupare principala a parintilor: „creste in ritm normal?”, „este oare prea slabut?”, „de ce asa de scund?”, „este prea rotofei?”… Important de stiut este ca, desi specialistii au creat anumite tabele cu masuratorile generale ale copiilor – in termeni de greutate si inaltime – copiii au ritmuri diferite de crestere. Un copil sanatos poate sa nu respecte exact masuratorile si criteriile generale – insa atat timp cat diferenta nu este mare, parintii nu au motive de ingrijorare! Nu poti incadra un copil intr-o grafica preconceputa.
Copiii nu cresc la fel si nici nu cresc intr-un ritm constant – au perioade in care dezvoltarea ia ritm rapid si perioade in care aceasta pare oprita. Daca un copil nu are aceeasi inaltime sau greutate ca prietenii sai, nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare – atat timp cat este sanatos si dezvoltarea sa emotionala si intelectuala nu este deficitara!
Nu trebuie sa uitati nici ca exista mari diferente intre cat cresc copiii de sex feminin si cei de sex masculin – o fata de 12 ani va fi mult mai inalta, robusta si chiar cu forme feminine, in timp ce un baiat de aceeasi varsta va fi mai putin dezvoltat (exista o diferenta de aproximativ doi ani intre dezvoltarea fizica la fete si baieti).
Din pacate, cand vorbim despre subiectul cat cresc copiii, unii parinti inca au mentalitatea conform careia „mai bine mai grasut decat slabanog”. Ei cred ca un copil rotofei arata faptul ca e sanatos! Imaginea stereotipa a copilasilor rotofei si rosii in obrajori pacaleste! Adevarul este ca un bebelus este, intr-adevar, rotofei daca e sanatos, insa un copil de peste 3 ani trebuie sa arate slabut – corpul lui in dezvoltare este fragil. Nu este adevarat ca „mai bine mananca mai mult”, nu este adevarat ca un copil grasut este mai ferit de risc decat unul slab – de fapt, desi nici subponderalitatea nu este sanatoasa, supraponderalitatea aduce cu sine probleme mult mai mari…
In primii ani
Chiar din primii ani de viata, bebelusii au ritmuri diferite de crestere. Un bebelus mare care va deveni un copil de statura mica va creste mai incet decat unul mai mic, care insa va deveni copil de statura mare. Totul este sa observati ca ritmul de crestere se mentine si ca bebelusul se hraneste adecvat. Nu comparati bebelusul vostru cu cel al prietenilor!
La fel, un bebelus mai grasut nu va creste mai mult decat unul slabut: depinde de ce statura este „programata genetic” pentru fiecare. Nici chiar fratii nu cresc la fel! In general, un bebe creste intre 20 si 30 centimetri in primul an si in jur de 10-15 in al doilea an de viata. Esentiala e nu comparatia cu alti bebelusi, ci comparatia cu masuratorile anterioare ale bebelusului – se observa un anumit ritm de crestere sau nu?
Copilaria timpurie
Dupa doi-trei ani, copilul va avea perioade alternante: intr-o luna vezi cu ochii cum creste in inaltime si greutate, pentru ca apoi cateva luni sa ti se para ca nu mai creste deloc! Nu este nimic ciudat in asta. Insa trebuie, la fel, urmarit periodic la controale si observat daca exista un ritm anual – o crestere normala implica macar 5 centimetri in inaltime anual.
Copilaria tarzie – intre 6 si 12 ani
Cresterea continua sa se petreaca in perioade alternante. Nu este nici un motiv de ingrijorare daca un copil de 9 ani, sa spunem, creste in cateva saptamani intr-atat incat sa nu mai incapa in haine! Se pare ca ritmul de crestere este influentat si de sezoane: primavara si vara ei cresc mai rapid decat toamna si iarna. Daca, insa, nu se observa o diferenta la masuratorile anuale, stagnarea in crestere poate fi un semn al unor probleme in dezvoltare.
Pubertate
La pubertate – care incepe in general la 12 ani, insa la baieti poate intarzia (14 ani), iar la fete poate veni mai devreme (9-10 ani), se petrec cele mai rapide si vizibile schimbari. Acum este perioada in care un parinte se poate ingrijora; nu este iesit din comun ca o fata rotofeie sa devina rapid o domnisoara slabuta! Totul este sa vedeti ca este sanatoasa si mananca normal – unele fete sunt pandite de pericolul bulimiei la pubertate.
O fata se va dezvolta foarte rapid in primii trei ani – de obicei, de la primele semne ale pubertatii (marirea sanilor, parul pubian si apoi de abia prima menstruatie) si inca trei ani – pe la 15-16 ani, dezvoltarea aproape se stopeaza. In schimb, un baiat va creste intr-un ritm mai lent, pana pe la 18-20 ani. O medie de crestere ar fi de 9 centimetri anual – insa toate acestea variaza de copil, de statura sa, de sex.
Cat cresc copiii – semne ca ceva nu este bine
Fiecare copil isi are propriul ritm de crestere, deoarece acest ritm este influentat de diversi factori ce nu actioneaza la fel – mostenirea genetica, mediul inconjurator, anotimpurile, regimul alimentar, activitatile! De aceea, nu comparatia cu alti copii este eficienta, ci masuratori regulate si comparatia cu masuratorile anterioare pentru a observa daca exista un anume ritm de crestere. Insa dupa cum s-a spus, nu este semn rau daca timp de cateva luni, copilul nu mai creste – totul este ca la jumatate de an-un an, sa se observe ritmul.
La fel de importanta ca masuratorile regulate la medic si acasa este urmarirea dezvoltarii emotionale si intelectuale. Este copilul dezvoltat, este in stare sa inteleaga anumite lucruri, sa indeplineasca anumite actiuni, sa interactioneze cu cei din jur?
Semnele cele mai clare ca ritmul de crestere nu este adecvat nu este, astfel, comparatia cu alti copii, ci: o diferenta mare fata de mediile tabelelor de masuratori, acumularea mai rapida in greutate in timp ce inaltimea stopeaza, intarzierea sau venirea prea rapida a pubertatii. Important este nu cat cresc copiii cu exactitate, ci cum cresc ei – asadar, ritmul lor propriu observat regulat si respectarea unui stil de viata sanatos – activitati fizice si regim alimentar echilibrat.
da si fiul meu are 9 ani, are 55 kg si 155 cm, credeti ca e normal