Constructiile din materiale grele, casele din beton sau caramida nu mai sunt de mult timp printre preferatele oamenilor, casele din lemn sau din material prefabricate fiind cele care au prins intaietate in domeniul constructiilor.
Si din categoria caselor pe structura din lemn, casa sandwich pare sa fie casa viitorului. Insa, casele tip sandwich nu sunt construite doar pe structura din lemn, existand si varianta extremitatilor din polistiren si a centrului din beton si aceasta fiind destul de eficienta, insa nu la fel de eficienta precum lemnul.
Nu este de mirare ca locuintele tip sandwich sunt atat de apreciate avand in vedere numeroasele avantaje pe care le ofera:
- Sunt foarte usor de construit iar ridicarea unei astfel de constructii dureaza cel mult 3 luni
- Pot fi construite in orice regiune, asa ca daca detineti un teren la mare sau la munte si doriti sa va construiti o casa de vacanta in care sa va retrageti alaturi de cei dragi, casa din lemn tip sandwich este alegerea ideala
- Ofera conditii ideale de clima, fiind o constructie cu o izolare termica perfecta
- Izolarea fonica este si ea foarte buna
- Sunt rezistente
- Pot fi decorate si amenajate dupa bunul plac
- Sunt prietenoase cu mediul inconjurator.
Care este structura caselor tip sandwich?
Casele tip sandwich sunt atat de usor de construit datorita structurii lor specifice, iar denumirea provine de la modul in care placile sunt suprapuse. Pentru o casa de tip sandwich din lemn se va construi, inainte de toate, structura de rezistenta, bineinteles tot din lemn.
Dupa aceea, placile prefabricate, adica panourile tip sandwich, vor fi montate cu foarte mare usurinta. Acestea sunt realizate din placi OSB, umplutura fiind din vata minerala. De asemenea, peste placa OSB de exterior exista o folie cu rol de protectiv impotriva vaporilor ce vor aparea din cauza diferentelor de temperatura dintre interior si exterior.
In cazul in care se opteaza pentru casa din sandwich din beton, se va construi structura de rezistenta din otel, dupa care se vor forma peretii din cofraje intre care se va turna beton. Acest tip de constructie este mai dificil de realizat fata de casa pe structura din lemn, insa si acest tip de constructive ofera o buna izolare din punct de vedere termic.
Dupa terminarea constructiilor, peretii pot fi tencuiti pe exterior, iar pe interior, in cazul celor pe structura din lemn, se poate opta pentru rigips.