A sta intr-o locuinta nu este un lucru foarte simplu, nici pentru proprietar si cu atat mai putin pentru chiriasi. Atat proprietarii, cat si chiariasi au indatoriri, cat si drepturi, cele din urma fiind adesea incalcate in necunostinta de cauza. De aceea, in randurile care vor urma va vom prezenta care sunt drepturile chiriasului pentru a veni in ajutorul celor care nu locuiesc in locuinta proprie.
In afara legilor publice care fac referire la inchirirerea locuintelor, exista si drepturi nescrise pe care chiriasii le au. Fie ca sunteti studenti, lucrati intr-un al oras in afara celui natal, sunteti un cuplu tanar si nu aveti posibilitatea de a va procura propria locuinta, este important sa cunoasteti care sunt drepturile dumneavoastra in calitate de chiriasi si cum trebuie sa actionati pentru ca acestea nu va fie incalcate si mai ales cum sa reactionati daca drepturile v-au fost incalcate.
Dreptul la confort este unul dintre acele drepturi ale chiriasilor care nu sunt scrise in legile publice, insa fiecare persoane are dreptul de a locui intr-o locuinta caracterizata printr-un minim de confort.
Chiriasii au dreptul sa ceara intocmirea unui contract de inchiriere precum si a unui proces verbal care sa cuprinda totalitatea bunurilor ce vor fi oferite spre inchiriere in momenul inchirerii intregii locuinte.
Chiriasii au dreptul la intimitate, iar acesta este cel mai adesea incalcat de catre proprietarii curiosi din fire care vin in inspectie pe neanuntate. Acest drept trebuie stipulat in contract, unde se va scrie o data stabilita de comun acord in prealabil referitoare la ziua in care prorpietarul va veni pentru a inspecta locuinta sau pentru a realiza anumite modificari sau reparatii.
Proprietarul este singurul responsabil pentru reparatiile efectuate dupa mutarea chiriasilor in locuinta, insa in cazul in care chiriasul realizeaza anumite reparatii sau modificari pe cont propriu, are dreptul de fi remunerat. Doar in momentul in care este stipulat in contract ca si chiariasul are obligatia de a suporta cheluielile aferente perioadei in care locuinta este inchiriata acesta va fi responsabil pentru plata integrala a lucrarilor.
Chiriasul are dreptul de a fi anuntat cu cateva zile, chiar saptamani, inainte ca proprietarul sa rezilieze contractul. Se intampla ca proprietarii care isi inchiriaza locuintele sa ii anunte foarte tarziu pe chiriasi in legatura cu anumite modificari survenite, cum ar fi vanzarea apartamentului. Orice chirias are dreptul sa stie din timp cand sa elibereze apartmentul.
In cazul in care drepturile v-au fost incalcate, nu ezitati nicio secunda sa actionati prin lege. Insa, este foarte indicat sa stiti care va sunt drepturile din faza incipienta pentru a putea pune la punct un contract avantajos atat pentru proprietar, cat si pentru chirias.