Casă și grădinăDin ce plante puteți face potpourri (boluri cu plante uscate) pentru parfumarea...

Din ce plante puteți face potpourri (boluri cu plante uscate) pentru parfumarea locuinței

Despre potpourri, acele plante uscate cu arome deosebite pe care oamenii le folosesc inca din timpuri indepartate pentru parfumarea si improspatarea aerului din interiorul locuintei, puteti afla mai multe lucruri interesante citind acest articol. In urmatoarele randuri va vom prezenta din ce plante puteti face potpourri pentru a va bucura de un interesant aranajament din plante uscate pentru aromaterapie.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul potpourii (pot – pourri) face referire la existenta unui vas in care au fost asezate frunze sau petale uscate, putrede. In Franta secolului al XVII-lea, pentru a-si parfuma locuinta, oamenii uscau petale ale celor mai parfumate flori si ierburi aromatice, din primavara si pana la sfarsitul toamnei.

Plantele erau asezate intr-un recipient pentru doua zile, dupa care, peste acestea era presarata sare de mare. Se amesteca si plantele se lasau la macerat pentru intensificarea aromelor. Dupa cateva zile, plantele macerate si uscate erau puse intr-un recipient special, care prezenta cateva gauri pentru a permite aromelor sa invaluie intreaga incapere. Cand aromele se pierdeau, peste aceste plante se picura ulei esential.

Treptat, realizarea de potpourri a devenit o arta in adevaratul sens al cuvantului si o activitate foarte relaxanta pe care, in prezent, foarte multe persoane o imbratiseaza pentru a oferi propriei locuinte un strop de originalitate, un aer proaspat si un parfum deosebit cu ajutorul plantelor uscate. De asemenea, aranjamentele potpourii ofera si un interesant impact vizual, mai ales daca se aleg recipiente interesante si saculeti in modele si culori diferite.

Care sunt plantele din care puteti realiza potpourri?

Raspunsul la aceasta intrebare s-ar putea sa va impresioneze deoarece peste 300 de plante cu arome deosebite pot fi utilizate pentru a realiza faimoasele aranjamente parfumate. Insa, important este sa gasiti aromele care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea dumneavoastra si sa invatati sa realizati imbinari armonioase de arome si culori pentru ca, pe lanaga aroma, culorile sunt si ele foarte importante.

potpourri

Cele mai populare plante din care puteti realiza potpourii sunt: trandafirul, menta, iasomia, lavanda, busuiocul, rozmarinul, galbenelele, musetelul, freziile, tuberozele, crinii, ienuparul si alte conifere, cojile de citrice, batoanele de scortisoara, cuisoarele, boabele de cafea si anasonul reprezentand elementele ce pot fi adaugate cu succes acestor amestecuri. Alaturi de acestea, uleiurile esentiale au rolul de a intensifica aromele.

Primul pas il reprezinta alegerea plantelor. Alegeti plantele sanatoase si nu taiati doar bobocii florilor ci intreaga tulpina. Realizati buchetele mici pe care le prindeti cu o sfoara si lasati plantele la uscat intr-un loc ferit de umezeala si de razele directe ale soarelui. Nu fortati uscarea plantelor pentru ca acestea sa isi poata mentine aspectul si culorile.

O alta varianta ar fi sa rupeti cu grija petalele florilor mai mari si sa le asezati pe o coala mare de hartie alba, tot intr-un loc sigur, ferit de razele directe ale soarelui si de umezeala.

In momentul in care plantele s-au uscat, asezati-le intr-un recipient din plastic ce poate fi sigiliat si adaugati uleiurile esentiale preferate care sa intensifice aromele plantelor uscate. Lasati uleiul sa actioneze timp de cateva zile.

Realizati aranjamentele preferate intr-un suport special sau in saculeti din panza pe care ii puteti aseza chiar si in sifonier. Daca alegeti boluri din ceramica, lemn sau metal, nu uitati sa adaugati si elementele despre care v-am amintit anterior cum ar fi cojile de citrice, anasonul, ghimbirul, batoanele de scortisoara si vanilie sau boabele de cafea.

Nu uitati sa tineti cont de sfatul nostru si sa va puneti creativitatea la incercare in privinta aromelor. Pentru ca aceste aranjamente potpourii nu sunt realizate dupa tehnicile stravechi, astfel incat sarea nu le poate conserva pentru mai mult timp, in momentul in care observati ca plantele isi schimba aspectul si nu mai sunt deloc atragatoare, realizati un alt aranajament, incercand de fiecare data arome care mai de care mai deosebite. In acest fel, aerul din locuinta dumneavoastra, din baie, din bucatarie, din camera de zi si din dormitor, si chiar si cel din sifonier va fi intotdeauna unul placut, proaspat si de durata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.