Iubirea este un subiect de interes pentru noi toti: artistii o folosesc ca inspiratie si o canta prin arta lor, oamenii de stiinta se straduiesc sa o “disece”, iar noi, ceilalti, dorim sa o traim. Toti iubim sau am iubit, dar nu toti ne exprimam la fel sentimentele; aici ideea de limbaje ale iubirii poate arunca putina lumina asupra relatiilor de dragoste.
Gandeste-te la relatiile tale de cuplu: in ce mod iti aratai (sau iti arati) sentimentele fata de partener? Dar el/ea fata de tine? Ce te facea sa te simti iubit? Dar pe el/ea? Fiecare avem un limbaj specific si cateodata el este diferit fata de cel al persoanei iubite (daca te intereseaza, poti cauta cartea The Five Love Languages de Gary Chapman si poti chiar gasi online un test ce-ti arata limbajul tau). Autorul spune ca fiecare are “un limbaj primar” si unul secundar prin care isi exprima dragostea. Mai mult, persoana asteapta ca partenerul sau sa se exprime similar.
Asadar, gandeste-te nu doar ce limbaje ale iubirii iti sunt specifice tie (adica felul in care iti arati sentimentele si felul in care ai dori sa ti le arate partenerul), ci si la limbajele pe care le foloseste persoana iubita. Deloc surprinzator, daca el si ea au limbaje diferite, nu se intampla rar cu unul dintre ei sa nu se simta satisfacut.
Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?
♥ Apropierea si atingerea fizica – este poate cel mai raspandit mod in care persoanele isi exprima sentimentele, prin atingeri tandre si intime. Este si cel mai simplu de perceput: o imbratisare sau un sarut nu prea transmit altceva decat afectiune. Insa nu toti folosesc contactul fizic ca expresie a dragostei.
♥ Cuvinte de afectiune, apropiere, incurajare – un alt limbaj specific multora, caci cuvintele exprima cel mai direct ceea ce simti. Daca ai nevoie sa iti auzi partenerul de cuplu spunandu-ti ca te iubeste, daca in lipsa acestor cuvinte nu te simti asigurat de sentimentele sale, e limbajul tau primar. Dar nu este al tuturora: unii cred ca nu vorbele conteaza, ci faptele… De asemenea, nu e vorba doar despre cuvinte de iubire, ci si de apreciere a celuilalt (care dovedesc ca il/o admiri si respecti) si de incurajare, de sustinere (care arata ca esti alaturi de el/ea).
♥ Timp de calitate petrecut impreuna – te-ai aflat in situatia sa spui celuilalt ca il/o iubesti, dar totusi el sau ea sa se planga de faptul ca nu iti arati dragostea? Deoarece pentru el sau ea nu cuvintele sau atingerile sunt limbajul primar, ci petrecerea impreuna a timpului, faptul ca tu vrei si alegi sa fii cu el/ea si nu cu altcineva. Atentie: este vorba despre timp “de calitate”, asa ca statul impreuna la TV cu greu poate fi descris astfel.
♥ Acte de grija si servicii – pentru unii o declaratie de dragoste este cea cand se ridica din pat si ii pregatesc mic-dejunul celuilalt; sau cand spala vasele pentru celalalt; sau cand fac orice alt gest pentru celalalt, exprimandu-si astfel grija si atasamentul. Sunt acte prin care persoana arata ca tine la celalalt si ca vrea sa aiba grija de el/ea si sa ii fie de folos, sa il/o ajute, sa il/o rasfete. La fel cum unii isi dovedesc iubirea prin gesturi de tandrete sau prin dedicarea timpului lor, altii o fac prin intermediul acestor mici favoruri (nu te mira daca iubita/iubitul tau crede ca ti-a transmis dragostea gatindu-ti o cina gustoasa!).
♥ Cadouri – poate ca suna putin superficial, dar nu este chiar asa; iti faci griji despre ce daruri sa-i oferi persoanei iubite, dorind sa iti transmiti prin ele sentimentele de afectiune, de devotament? Crezi ca timpul si atentia petrecuta in alegerea cadoului perfect este un indicator al iubirii? Esti dezamagit cand partenerul de cuplu nu iti ofera un dar potrivit? Crezi ca printr-un cadou oferi atat bucurie, cat si dovada faptului ca il/o cunosti si ca stii ce-i place? Atunci unul din limbajele tale este acesta. Trebuie sa fii foarte atent si daca persoana iubita se foloseste de acest limbaj deoarece in acest caz, oricat ii spui sau arati ca il/o iubesti, un cadou nepotrivit il/o va dezamagi.