Copiii trebuie invatati sa respecte regulile de baza ale igienei personale, ceea ce nu este intotdeauna foarte simplu, fiind vorba despre rutine “plicticoase” si mai deloc amuzante. Am fi poate uimiti si de faptul ca exista si destui adulti educati care “omit” sa aplice toate aceste indicatii.
Daca esti parinte, nu o data te-a ingrozit si mirat cat de rapid si “eficient” se murdareste copilul mic – acum e curat ca lacrima, iesit proaspat din baie, iar inainte sa apuci sa rasufli usurat ca s-a spalat, il vezi din nou acoperit de diverse substante lipicioase sau de praf! Inca de la 2-3 ani, copiii trebuie invatati pas cu pas sa se ingrijeasca singuri de igiena lor personala, asistati bineinteles de parinte pana ce sunt capabili sa o faca fara supraveghere. Cel mai important, trebuie obisnuiti cu o rutina zilnica, asa incat sa le intre in reflex. Poti tine chiar un calendar zilnic pe care il bifezi cu cel mic la sfarsitul zilei, laudandu-l ca a respectat programul.
Iata 6 reguli de igiena personala cu care trebuie sa-l obisnuiesti pe copil:
♦ Igiena mainilor – nu te poti spala prea des pe maini! Copiii mici au inclinatia sa atinga orice, apoi sa isi duca mainile la gura, la nas, la ochi. O igiena corespunzatoare a manutelor este printre cele mai importante obiceiuri sanatoase cu care trebui sa-l obisnuiesti. In special inainte si dupa masa; dupa joaca; dupa ce merge la toaleta; cand vine de afara. Desi e greu cu rabdarea, explica-i ca trebuie sa se spele macar timp de 15 secunde pe maini, sapunind bine si intre degete si sub unghii si apoi clatind si uscand cu prosopul curat (nu te usuci de haine!). Foarte important: NU stranuti sau tusesti in maini, ci intr-un servetel si nu bagi degetelul in nas (incearca sa-i explici cum se transmit germenii).
♦ Igiena unghiilor – asa cum s-a spus, arata-i cum sa se curete si sub unghii cand se spala pe maini si cand e destul de mare, invata-l sa isi taie cu forfecuta ori unghiera mereu unghiile la maini si picioare fara a le lasa sa creasca (dupa baie se taie cel mai simplu).
♦ Igiena corporala – pe vremuri, apa calda fiind pretioasa, in multe familii exista “baia de duminica” si cam atat! Astazi nu mai e cazul si se recomanda o baie sau un dus zilnic, mai ales la cei mici care adora sa se acopere din cap pana-n picioare de murdarie. Probabil ca cel mai usor este sa programezi aceasta rutina seara, inainte de culcare – ajuta si la un somn bun. Multi prefera dusul, fiind si mai igienic (copilul nu sta in apa cu bacterii), dar poate fi mai incomod in cazul celor mititei.
Pentru a face experienta mai agreabila, nu uita de jucariile de baie. Invata copilul cum sa sapuneasca cu grija, cu un burete si sapun (sau gel de dus) zonele cele mai importante, insa si cele pe care adesea le poate trece cu vederea (dupa urechi, la subrat, pe talpi). In ceea ce priveste spalatul pe cap, nu e sugerat cel zilnic, dar nici doar o data pe saptamana; in functie de cat de rapid se ingrasa parul celui mic, invata-l sa se spele masand delicat scalpul o data la 3-4 zile. De asemenea, arata-i cum sa se usuce fara a agresa firele cu prosopul si cum sa se pieptene cu rabdare.
♦ Igiena orala – inca de la primii dintisori, spalatul pe dinti constituie o rutina obligatorie. Obisnuieste-l cu aceasta dimineata si seara dupa masa, aratandu-i cum sa perie corect (fara a aplica prea multa presiune si cu o periuta cu peri moi). O sedinta de periaj trebuie sa dureze cam 3 minute (se curata pe zone, cate 30 secunde pe fiecare); poti incerca o periuta electrica pentru copii, care semnaleaza sonor sau luminos timpul de periaj. Cand e mai marisor, poti sa il obisnuiesti si cu ata dentara, ce ofera o curatare mai profunda. NU incuraja prostul obicei de a inlocui spalatul pe dinti cu mestecatul unei gume! Eventual, spala-te impreuna cu cel mic, oferindu-i un exemplu practic.
♦ Igiena hainelor – un copil probabil c-ar ramane zile intregi in aceleasi haine fara sa fie deranjat. Dar e important sa-i explici ca lenjeria si sosetele in special trebuie schimbate zilnic – nu faci baie si te imbraci cu aceiasi chiloti! De asemenea, chiar daca nu e nevoie sa fie schimbate zilnic, hainele de suprafata precum bluza sau pantalonii trebuie puse la spalat dupa cateva purtari sau cand se murdaresc.
♦ Ce nu imparti cu prietenii – foarte probabil ca ti-ai invatat copilul sa imparta cu altii, sa se joace cu aceleasi jucarii etc.. Este totusi important sa ii spui ca unele lucruri nu se impart: periuta de dinti si peria de par; prosopul personal; batista; forfecuta de unghii sau unghiera; balsamul de buze. Nu e vorba deloc de egoism, ci de igiena: bacteriile si virusii sunt invizibili si deci se pot usor transmite prin astfel de obiecte de uz personal.
In final, igiena personala e un aspect esential pentru sanatate – dar ca parinte nu trebuie sa dai in extrema opusa si sa-ti tii copilasul intr-o bula sterila! Exista asa-numita “ipoteza a igienei” care spune ca cei mici ce sunt feriti de orice expunere la praf, microbi etc. nu-si vor dezvolta sistemul iminitar si vor deveni mult mai vulnerabili la diferite infectii. Astfel ca sa-l lasam sa se joace afara cu alti copii, sa puna mana pe animalele de companie, sa iasa si cand e frig, insa sa il obisnuim cu o igiena corespunzatoare.