Mastita la caini este o boala care are simptomele similare cu neoplasmele la aceste animale de companie, de aceea diagnosticul in cazul lor trebuie pus doar de catre un medic veterinar, care va analiza simptomele, starea de sanatate a patrupedului si va prescrie metoda de tratament corecta.
Aceasta boala apare la pisici si caini, mai exact la femele, dupa perioada de fatare. Dupa cum spuneam mai sus, boala poate fi confundata si cu alte maladii grave, ca de exemplu cancerul de san. Principalele ei simptome sunt: pierderea poftei de mancare, stari febrile, cresterea in volum a glandelor mamare, stari de letargie, anorexie si apatie, zona infectata este dureroasa, apare senzatia de arsura, la glandele mamare se observa scurgeri alb-cenusii, maronii-verzui sau secretii purulente cu firisoare de sange.
Cauzele mastitei la femele:
- In perioada de alaptare sau in cea de intarcare a puilor poate sa apara stagnarea laptelui la nivelul glandei mamare.
- Anumite traume provocate de pui in timpul alaptarii duc la mastita.
- La unele femele un factor important poate fi predispozitia genetica la aceasta boala.
- Anumite situatii stresante, caldura excesiva sau din contra temperaturile scazute sunt alte cauze ale mastitei.
- Bolile tractului gastro-intestinal sau de la nivel genital sunt factori declansatori ai mastitei.
- Sarcina falsa la femele poate fi si ea o cauza.
- Infectiile sau expunerea animalului la produse chimice poate duce la infectii ale glandelor mamare.
- Alti factori sunt: igiena necorespunzatoare, zgaraieturile si ranile provocate accidental de animal prin scarpinarea cu ghearele de la labute.
Metode de tratament ale mastitei:
Intotdeauna medicul veterinar va tine cont de starea generala de sanatate a animalului si de gravitatea bolii pentru a stabili tratamentul. Se vor lua probe de lapte si se va face examenul microscopic al acestora pentru determinarea agentului patogen care a provocat infectia. Poate fi vorba despre un staphylococ sau bacteria Escherichia coli. Cainele va trebui sa fie bine alimentat, chiar pe cale artificiala prin perfuzii, si este bine sa fie tinut intr-o incapere unde sa stea linistit, deoarece are nevoie de multa odihna.
In prima faza medicul va recomanda un tratament mai simplu pe baza de antibiotice, medicamente antiinflamatorii, antipiretice si unguente anestezice pentru ameliorarea durerii. Daca aceasta metoda de tratament nu da rezultate, medicul va recurge la operatia chirurgicala.
am o catelusa bison a facut gestatie falsa dar am observat si o umflatura la piept .. am fost cu ea la medic i;a dat tratament dar ma nelinisteste acea umflatura
ce trebuie sa ii mai dau sa retraga umflatura
nu ati dat raspunsuri clare 1
deci cateua mea de 12 ani ,mereu are lactatei ,nu e insarcinata dar tatele sunt mari ,in unele este lapte ,si dupa ce le strang curge un fel de puroi,sange si un lichid galbui ,e clar ca e infectie ,am fost la medic si mi,a dat augumentin,dar e la fel! cred ca o doare cand noi vrem sa curatam sa eliberam canalele,are si guler,ii pun si botnita ca sa nu se linga ,o spalam si apoi stersa cu spirt ,dar face f des si e greu si pt ea si pt noi .Veterinrul ia facut o ecografie ,e ok …nu prezinta nimic periculos .. dar laptele nuse mai termina .