Copii & adolescențiTu știi care este cel mai potrivit moment pentru a-l învăța pe...

Tu știi care este cel mai potrivit moment pentru a-l învăța pe copilul tău să citească?

In primii ani ai vietii, copiii sunt foarte receptivi. Foarte multi parinti isi pun intrebarea cand sa il invete pe cel mic sa citeasca, considerand acest proces o adevarata provocare. Parintii trebuie sa stie ca cititul nu reprezinta o activitate foarte usoara, cum este vorbitul. Cititul se dobandeste si pentru a dobandi aceasta aptitudine, exercitiul intens este cel mai important.

Daca inainte copiii invatau sa citeasca abia cand ajungeau pe bancile scolii, in timpurile mai moderne acestia pot invata sa citeasca inca din primul an de gradinita, iar cand ajung la scoala cei mici deja ar trebui sa stie sa citeasca. Asta nu inseamna insa ca la scoala vor incepe sa studieze romane sau opere complexe. Si la scoala invatatorii au rolul de a aprofunda cunostintele si aptitudinile pe care copiii le-au dobandit in anii anteriori.

Pentru ca un copil sa devina interesat de lectura si, cel mai important, pentru a invata sa citeasca, rolul parintilor este foarte important. Multi dintre acestia considera ca cei mici pot invata sa citeasca doar daca vad textul. Insa aceasta conceptie este total eronata. Primul pas spre a invata un copil sa citeasca este ca parintii sa comunice foarte mult cu acesta si bineinteles sa ii citeasca povesti. Inca din momentul in care se nasc, cei mici devin receptivi la sunetele care ii inconjoara si mai ales la vocea parintilor.

Cei mici iubesc sunetele chiar inainte de a cunoaste reprezentarea lor grafica. Chiar daca la inceput cei mici trec printr-o perioada de acomodare cu noul mediu si noul mod de viata, la doar cateva luni acestia vor putea sa priveasca anumite fotografii pe care parintii le vor descrie; parintii trebuie sa asocieze imaginea unui cuvant, si in acest fel cel mic va fi capabil sa numeasca obiectul din imagine. In acest fel cei mici pot invata si alfabetul, prin reprezentari grafice atragatoare care sa le sporeasca interesul copiiilor si cu ajutorul parintilor care pronunta clar si corect literele. Pentru a invata sa citeasca, cei mici trebuie sa invete sa faca asocierea dintre sunet si cuvant.

Dupa invatarea alfabetului sunt recomandate usoare exercitii. Parintii pot scrie literele pe cartonase colorate, iar cei mici vor fi nevoiti sa compuna cuvinte. Dupa aceasta activitate, cei mici pot fi pusi sa scrie literele, dupa care sa scrie anumite cuvinte. Cercetarile au aratat ca acestia vor invata sa citeasca mult mai repede daca in acelasi timp invata sa scrie.

copil care citeste

Pana la varsta de trei ani cei mici aud o multime de sunete si cuvinte, iar rezultatul este acela ca acestia invata sa vorbeasca. Incepand cu varsta de trei ani, copiii devin mult mai receptivi in ceea ce priveste sunetele, asadar ei incep sa faca diferite asocieri si, mai mult decat atat, ei isi dezvolta vocabularul. Treptat acestia devin mult mai interesati de ceea ce ii inconjoara, dorind sa afle mai multe lucruri despre mediul lor de viata.

Asadar, raspunsul propice la intrebarea care a dat si titlul acestui articol este acela ca varsta ideala la care cei mici pot invata sa citeasca este aceea de 4 ani. Asta nu inseamna ca mai devreme de aceasta varsta cei mici nu vor lua contact cu niciun fel de “lectura”. Din contra, este foarte indicat ca de la o varsta mica acestia sa fie familiarizati cu diferite carti cu imagini si povestioare.

Parintii le pot forma copiilor un obicei din a citi. Este posibil ca uneori cel mic sa se simta plictisit si sa nu acorde prea mare importanta “teoriei”; in acest moment parintii trebuie sa ii stimuleze, incercand sa ii antreneze citind impreuna.

Ce citim?

O intrebare care trece prin capul multor parinti: ce le citim celor mici cand dorim sa ii invatam si pe ei sa citeasca? Ideal ar fi sa se inceapa cu mici poezioare cu rime simple, pentru ca cei mici incep sa faca asocieri intre sunete si cuvinte mult mai usor. Dupa aceea se poate opta pentru mici povestioare care repeta multe dintre propozitii. Foarte multi copii adora sa citeasca poezioare sau povestioare de acest gen, avand tendinta de a le si memora foarte usor.

Bineinteles, rolul educatoarei este si el important, deoarece in ultimul timp cei mici invata inca de la gradinita tainele scrisului si ale cititului. Atunci cand cel mic stapaneste destul de bine tainele cititului, isi poate alege singur cartile si povestioarele preferate.

A invata un copil sa citeasca reprezinta un pas deosebit de important atat pentru parinti, cat si pentru cel mic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.