Cand iti inchizi ochii in relatia de cuplu? Cand preferi sa nu afli adevarul, preferi sa fii mintit, preferi sa ramai orb, preferi iluzia? Uneori, desi simti si desi exista in jurul tau unele semne ca in relatie ceva nu mai merge tocmai bine, alegi sa nu vezi, vrei sa nu stii. Incerci sa te pacalesti si sa crezi ca totul este la fel, ca totul este bine.
O greseala care poate sa te raneasca mult: cand iti inchizi ochii in relatia de cuplu si refuzi sa observi ce nu merge, sa observi ce se intampla, in momentul in care realitatea nu mai poate fi ignorata te vei confrunta cu un soc. Pentru ca ai incercat atata vreme sa ignori, sa te convingi ca totul este in regula, clipa in care vei face fata realitatii va fi mai grea.
Cu totii preferam cateodata sa fim orbi, sperand ca, daca ignoram o problema, aceasta se va rezolva, cumva, de la sine… Din pacate, niciodata lucrurile nu merg astfel. Ignorarea unei probleme nu inseamna disparitia sa: inseamna doar amanarea momentului in care o confruntam. Si inseamna ca niciodata nu vom fi pregatiti sa ii facem fata, deoarece am incercat din rasputeri sa nu o vedem, sa nu ne gandim la ea…
Cand inchizi ochii in relatia de cuplu, preferand iluzia?
Cand simti ca sentimentele partenerului de cuplu s-au schimbat, insa nu vrei si nu poti sa faci fata acestei realitati. Observi ca ceva este schimbat, ca s-a indepartat oarecum de tine, ca nu iti mai spune „te iubesc” si alte mici cuvinte de iubire. Insa nici nu vrei sa te gandesti la posibilitatea ca partenerul, poate, nu te mai iubeste. Te calmezi si te alini, spunandu-ti ca asa merg lucrurile intr-o relatie mai lunga, ca este in regula ca relatia sa devina ceva mai rece.
Insa undeva inauntrul tau stii prea bine ca ceva nu este chiar normal, ca ceva la relatie este in neregula; pur si simplu nu te simti in stare sa accepti acest fapt, asa ca iti inchizi ochii si speri. Speri ca totul va fi intr-un final bine si speri ca nu este vorba de disparitia iubirii. „Love me, love me, say that you love me/ Fool me, fool me, go on and fool me/ Love me, love me, pretend that you love me” – vorbele cantecului. Desi stii ca cel mai bine este sa iti confrunti partenerul si sa il/o intrebi ce se intampla intre voi, preferi o dulce minciuna, care macar te face pe moment impacat…
Cand banuiesti ca partenerul de cuplu te-a inselat. Daca observi anumite semne ce iti indica o tradare a partenerului de cuplu, poti alege sa iti inchizi ochii. In special cand stii ca nu ai fi in stare sa ii ierti o astfel de tradare, ca nu ai putea trece peste inselat si ca, daca vei sti, relatia de cuplu va fi distrusa, poti alege, mai mult sau mai putin constient, sa ramai orb la indicii. Sa gasesti cate o explicatie pentru fiecare lucru ce te face suspicios si sa continui relatia ca si cum totul este ca inainte.
Insa, in afara de indiciile concrete, cand partenerul de cuplu te-a inselat, mai ales in relatiile lungi, tu simti ca ceva s-a intamplat. Nu ai cum sa iti anihilezi acea presimtire, acea intuitie. Ai, insa, cum sa te prefaci foarte bine fata de tine insati, sa te pacalesti gasind alte explicatii pentru ceea ce simti si sa iti inchizi ochii. Ca intrebare abstracta si in principiu, multi am spune ca vrem sa aflam daca partenerul de cuplu ne insala; ca fapt ce poate fi real, insa, multi vom dori cu ardoare sa nu auzim niciodata acest adevar. Sa poti sa te prefaci ca nimic nu s-a intamplat si sa continui – ceea ce este destul de usor, atat timp cat nu esti pus in fata faptului implinit, atat timp cat nu ai dovezi clare.
Speri ca banuielile tale sunt exagerari si inchipuiri ale mintii tale geloase si iti alungi din minte si din suflet indoielile. Relatia de cuplu este mult prea pretioasa, mult prea necesara, asa incat alegi sa nu afli tradarea care ar distruge-o. Dupa proverbul „ceea ce nu stii nu te face sa suferi”, alegi sa ramai orb la ceea ce iti arata semnele. Frica de o astfel de schimbare, de a te confrunta cu o astfel de durere, de a te confrunta cu sfarsitul relatiei de cuplu este mult mai puternica decat dorinta de a sti adevarul.
Cand pur si simplu nu te mai intelegi cu partenerul. Cand iti inchizi ochii in relatia de cuplu si te pacalesti singur ca totul este bine intre voi? Cand nu va mai intelegeti – fie ca va certati din ce in ce mai des si nu mai ajungeti la intelegere, fie ca pur si simplu nu va mai simtiti bine impreuna, nu va mai simtiti apropiati unul de altul, conectati unul la altul. Simti ca ceva nu este in regula cu relatia voastra, te simti singur chiar daca esti langa partener – sau simti ca acesta te irita.
Insa mai bine ignori faptul ca aveti o problema grava in relatie, preferi sa te gandesti ca „totul se rezolva de la sine pana la urma”, ca „in orice relatie exista astfel de probleme”. Adevarat – in orice relatie de cuplu lunga apar probleme precum certurile, neintelegerile, indepartarea, nevoia de timp si spatiu pentru sine. Uneori, daca partenerii sunt prea lipiti unul de altul pentru mult timp, ei vor incepe sa se irite, sa se enerveze reciproc si se vor simti sufocati.
Da – in orice relatie apar astfel de probleme; dar solutia nu este in nici un caz sa iti inchizi ochii in fata acestor probleme, sa speri ca ele se rezolva de la sine, sa gandesti ca, daca nu accepti ca exista o problema, ea nu exista! Solutia este sa constientizezi problema, sa cauti cauzele sale si bineinteles sa discuti cu partenerul de cuplu despre aceasta si despre posibilele cai de a o rezolva. A iti inchide ochii in relatia de cuplu nu inseamna decat amanarea inevitabilului – caci in toate situatiile, la un moment dat, vei fi nevoit sa confrunti aspectul de care vrei atat sa fugi…