Copii & adolescențiTaberele de vară pentru copii – o experiență pozitivă ce ajută copilul...

Taberele de vară pentru copii – o experiență pozitivă ce ajută copilul în dezvoltarea personală

Vacanta de vara inseamna mult timp liber pentru copil, iar o cale de a ii ocupa util si placut acest timp o reprezinta taberele pentru copii. Taberele sunt o noua experienta pentru copii si un mod perfect de a ocupa timpul lor: chiar si cei mici au nevoie de o perioada de relaxare, de o evadare din viata de zi cu zi, din orasul poluat, de o evadare de la lectii si din fata computerului.

De ce sa alegeti o tabara de vara, la mare sau la munte, pentru copii si nu o vacanta de familie? Oricat de placuta poate fi si o vacanta impreuna, sa recunoastem: parintii au nevoie macar o data pe an de o scurta perioada fara copii, la fel si copiii au nevoie de o perioada fara parintii lor! Intr-o familie, membrii sunt atat de apropiati, lucru ce naste in mod normal si conflicte, incat o scurta separare are efecte benefice.

Ganditi-va la tabara ca la o pauza necesara: parintii castiga timp liber pentru a il petrece impreuna, fara cei mici (in special in vacante, este greu pentru parinti sa se ocupe zi de zi de copil si sa se asigure ca acesta are ce sa faca). Copiii castiga timp cu alti copii, departe de sarcinile si responsabilitatile lor, departe de scoala si de casa.

Tabere de vara pentru copiiSigur, parintilor le poate fi dificil sa ii lase singuri pe copii in tabara, in special pe o perioada de timp mai lunga. Ei se ingrijoreaza ca poate copilul nu se va simti bine, poate ca va fi in pericol, poate ca nu va fi atent supravegheat… Insa taberele de vara sunt o experienta foarte buna pentru copii – le ofera o schimbare pozitiva, chiar daca e vorba doar de o saptamana. Cand va ingrijoreaza siguranta copilului, este bine sa discutati in detaliu cu organizatorii, ce va pot linisti in privinta conditiilor si a supravegherii (puteti cere recomandari de la alti parinti ce si-au mai trimis copiii in tabere).

De ce sa alegeti taberele de vara pentru copii?

O vacanta placuta departe de oras. In timpul vacantei de vara, un copil are atat timp liber, incat ajunge inevitabil sa se plictiseasca. Nu puteti sa ii oferiti toata vara activitati placute si pozitive si nici sa stati mereu cu el. Si ce va face un copil plictisit? Va sta ore in sir in fata televizorului si a computerului! Doar faptul ca isi va ocupa timpul cu alte activitati, in afara de acestea, este de ajuns pentru a va gandi la optiunea taberelor.

In plus, o tabara de vara, fie ca este la munte sau la mare, ii ofera copilului o perioada departe de oras, de aglomeratie, zgomot, poluare. O relaxare atat de necesara in ziua de astazi – nu uitati ca si un copil poate fi stresat de stilul de viata in mediul urban.

Taberele de vara ii permit copilului sa cunoasca noi persoane, sa isi dezvolte aptitudinile sociale, sa se integreze intr-un alt grup. Copilul traieste intr-o lume inchisa: familia, cativa prieteni, colegii si profesorii. In tabara, in loc sa stea tot cu prietenii sai vechi de joaca, in loc sa stea in fata computerului sau in loc sa stea cu parintii si bunicii, el isi va petrece timpul cu un grup mai mare de covarstnici, isi va crea noi relatii, isi face noi prieteni, isi va gasi noi repere. Si poate ca va castiga alti prieteni buni.

tabere de vara

Taberele ii dezvolta independenta. Copilul ce sta permanent cu parintii sai poate deveni putin dependent de acestia, obisnuit sa le ceara ajutorul sau parerea mereu mamei sau tatalui. O perioada departe de acestia ii face bine: el va fi supravegheat, insa se va bucura si de senzatia de libertate. A pleca fara parinti in vacanta este o schimbare pozitiva, ce il stimuleaza pe copil si ii ofera noi experiente, il invata sa faca singur anumite lucruri. Nu trebuie ca un copil sa ramana lipit de fusta mamei!

Taberele il ajuta sa se adapteze noului – un nou loc, noi oameni, noi reguli, noi activitati. Copilul va beneficia de pe urma acestei vacante impreuna cu alti covarstnici, noutatea experientei fiind stimulanta si necesara in dezvoltarea aptitudinilor de interactiune. Chiar daca este putin temator la inceput, el se va adapta, se va integra in grup si va savura aceasta vacanta (copiii ce nu beneficiaza de noi experiente devin extrem de anxiosi si tematori de orice schimbare a rutinii lor, pe cand cei ce au parte de experiente diverse devin sociabili, increzatori, independenti).

Taberele pentru copii sunt organizate uneori ca excursii si relaxare, dar si ca tabere specializate pe anumite activitati (artistice, sportive, de stiinta) – in special in cadrul acestor tabere specializate, copilul invata sa faca noi lucruri, sa lucreze impreuna cu ceilalti, sa fie mai creativ.

Dar…vrea copilul sa plece in tabara de vara? Copiii la varsta scolara sunt, in general, entuziasmati de ideea unei vacante impreuna cu alti copii si fara parintii care sa ii sacaie! Totusi, uneori, copilul se simte temator si anxios si prefera sa stea acasa, unde totul este familiar si sigur (in special copiii sub varsta scolara). Exista tabere pentru copii de orice varste: chiar si pentru cei mici, de 4-5 ani. Dar copilul, indiferent de varsta, trebuie sa fie pregatit pentru aceasta separare temporara de parintii sai.

Daca refuza categoric si este speriat, amanati experienta un an-doi, insa incercati sa il pregatiti intre timp, vorbindu-i despre ce fac copiii in tabere. Este important, cand vedeti ca e atat de speriat de o noua experienta si de separarea de parinti, sa incercati sa il incurajati si pregatiti cu timpul – caci aceasta frica de schimbare si de nou trebuie combatuta. Copilul se poate supara deoarece considera ca vreti sa scapati de el pe perioada vacantei – explicati-i ca vreti doar ca el sa isi petreaca timpul placut cu alti copii si ca este alegerea sa. Tabara de vara nu trebuie impusa – ea trebuie sa fie dorita.

Si totusi, uneori, copilul este anxios inainte de prima sa plecare in tabara – nimic mai normal! Incurajati-l, spuneti-i cat se va distra cu ceilalti copii, spuneti-i ca e o perioada scurta si ca va vedea ca, pana la urma, va trai cea mai frumoasa vacanta! Multi copii se tem putin la inceput, insa revin din tabara fericiti, cu multe povesti de spus, cu noi prieteni si cu…regretul ca vacanta s-a terminat!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.