Ce greseli la inceputul unei relatii de cuplu este bine sa eviti? Inceputul relatiei este o perioada frumoasa, dar si nesigura: inca nu stii daca si unde vor evolua lucrurile intre voi. Este si perioada in care o greseala poate afecta mai mult relatia: a face pasi gresiti inca de la inceput inseamna a porni cu stangul!
Toti facem unele greseli, la inceputul relatiei si de-a lungul acesteia. Insa nu este chiar atat de greu sa inveti din greselile tale si ale altora si sa incerci sa le eviti pe cele evidente! Inceputul este mereu frumos, entuziasmant, incarcat cu emotii, insa este bine sa incerci sa nu te lasi complet coplesit si sa eviti unele lucruri.
Greseli la inceputul relatiei de cuplu
A te „lipi” de noul partener. Visezi ziua si noaptea la el/ea si de abia astepti sa il/o vezi – insa nu mai ai rabdare si simti ca trebuie sa stii chiar acum ce face, cu cine este, daca se gandeste la tine. Asa ca il/o bombardezi cu mesaje; apoi ceri sa va vedeti mai des; apoi vrei sa iti petreci tot timpul liber impreuna cu el/ea, zi si noapte… Ai grija: nu iti sufoca partenerul si nu deveni o prezenta constanta in viata sa la inceput. Poate fi prea mult pentru el/ea. Asa ca, chiar daca simti ca ai petrece fiecare clipa impreuna cu partenerul, lasa-i spatiu.
A fi atat de indragostit, incat doar partenerul mai conteaza. Uiti de orice altceva, te gandesti doar la el/ea, dupa fiecare intalnire iti reamintesti si analizezi fiecare mic detaliu, cauti semne ca simte la fel… Iti consumi timpul si energia incercand sa descoperi daca sentimentele iti sunt impartasite si te daruiesti cu totul acestei relatii de cuplu. Desi este minunat sa fii indragostit, a iti da viata peste cap si a uita de orice altceva este un pas gresit atat la inceput, cat si pe parcursul relatiei: oricat de pretioasa este relatia, nu uita de celalalte lucruri si persoane din viata ta!
A iti introduce de la inceput partenerul in grupul de prieteni sau invers. Cand te-ai indragostit, una din micile greseli la inceputul relatiei este sa iti doresti ca noul partener sa se integreze imediat in grupul tau de prieteni apropiati (sau tu in al sau). Insa voi aveti la inceput nevoie de intimitate, de timp in doi pentru a pune bazele cuplului. Nu aveti nevoie de activitati amicale in grup! Nu trebuie sa va intalniti ca amici in grup, ci ca doi indragostiti. In plus, daca relatia nu va merge, complici mult lucrurile…
A astepta sa vezi cum merg lucrurile, desi nu simti nimic. Nu esti indragostit, doar iti place persoana; insa te-ai saturat sa fii singur, asa ca vrei sa incerci o relatie cu aceasta persoana draguta, sa vezi: poate in timp simti ceva! O greseala: daca nu exista unii fiori de la inceput, acestia nu vor aparea ca prin miracol. A te resemna, a te multumi cu cineva dragut, doar pentru ca nu mai vrei sa fii singur nu este un lucru bun pentru tine.
A respinge noul partener doar din cauza ca nu este exact cum ai fi vrut. Ai asteptari mari de la un potential partener? Respingi multe persoane dragute, de care chiar iti place, doar pentru ca nu iti indeplinesc criteriile tale pentru un partener? Ai inceput o relatie, insa faptul ca partenerul nu se conformeaza asteptarilor tale te face sa o termini rapid?
Atunci cand respingi pe cineva doar pentru ca nu este exact cum ai dori tu, este clar ca ai asteptari irealiste si ca nici un partener in carne si oase nu te va satisface (inversul situatiei anterioare). Inca ceva: daca partenerul nu indeplineste vreun criteriu de-al tau, o mare greseala este sa speri si sa incerci sa il schimbi! Daca o relatie are vreo sansa de reusita, atunci tu trebuie sa inveti sa il accepti pe celalalt asa cum este si sa il iubesti cu bune si cu rele.
A face comparatii cu fostul. O greseala de evitat neaparat la inceputul relatiei de cuplu! Nu iti compara – nici pozitiv, nici negativ – noul partener cu fostul partener de cuplu; nici cu voce tare, nici in mintea ta. Scapa de aceasta tendinta daunatoare: nu ai absolut nici un motiv sa ii compari. Poate ca se aseamana in unele privinte, poate ca sunt diferiti in altele – insa ce conteaza? In plus, scapa de teama ca „ai dat” peste un partener la fel, care va face aceleasi greseli – fiecare este diferit…
A forta intimitatea. Intr-o relatie, apropierea, increderea si intimitatea dintre parteneri creste cu timpul: a forta deodata aceasta apropiere este o greseala la inceputul relatiei de cuplu. Asadar, nu ii vorbi chiar despre tot: partenerul poate ca nu este pregatit sa afle tot despre tine si visele tale – si mai ales despre viata ta amoroasa. Si, oricat iti doresti sa stii tot despre partener, incearca sa iti limitezi intrebarile inconfortabile despre viata sa: in timp, cu cat va apropiati si aveti incredere, va veti spune si aceste lucruri.
A te grabi sa aveti o relatie „serioasa”. A te gandi ca aceasta este in mod sigur „acea relatie” pe care o asteptai si a ii spune naiv partenerului ca esti sigur de aceasta; a grabi lucrurile cu discutii despre viitor; a vorbi deja despre planuri impreuna; a te instala de la inceput „subtil” in apartamentul celuilalt, unde iti petreci din ce in ce mai mult timp… Toate acestea pun o mare presiune asupra noului partener: o relatie de cuplu trebuie lasata sa mearga in ritmul sau. Graba de a o transforma intr-o relatie „serioasa” nu face decat sa strice frumusetea inceputului si sa il sperie pe celalalt.
A te preface ca esti ceea ce crezi ca-si doreste partenerul. Printre marile greseli la inceputul unei relatii de cuplu, aceasta este atat frecventa, cat si foarte daunatoare. Incerci sa pari o alta persoana, o persoana care, crezi tu, ar fi mai mult pe placul celuilalt. Te porti si vorbesti cu grija, te imbraci altfel, te prefaci ca iti plac aceleasi lucruri care ii plac partenerului… Pana unde poti duce sceneta? Si ce se intampla cand partenerul ajunge sa te cunoasca asa cum esti in realitate? A te preface ca esti altfel la inceput inseamna a pune niste baze false ale relatiei.