Cand este nevoie sa apelam la un psiholog pentru copii? Cateodata, copiii se pot confrunta cu anumite probleme emotionale si comportamentale, chiar cu diferite tulburari care le impiedica dezvoltarea. A ignora asemenea probleme si a gandi ca vor trece nu poate decat sa ii dauneze copilului.
Din pacate, inca exista astazi mentalitatea conform careia se apeleaza la psiholog, in special daca vorbim despre copii, doar cand e vorba de o serioasa tulburare psihica – ceea ce nu este adevarat; un psiholog, un terapeut, un consilier poate ajuta mult un copil care, desi absolut normal psihic, se confrunta cu anumite probleme emotionale. Copilul are cu atat mai mult nevoie de ajutor in gestionarea unor crize prin care ar putea trece, iar parintii singuri des nu ii pot rezolva problemele.
Cand sa apelam la un psiholog pentru copii
O schimbare majora in viata copilului poate declansa o criza – divortul parintilor, un deces in familie, chiar o mutare in alta zona. Este nevoie sa urmariti cum se descurca un copil cu aceste schimbari dramatice. Atentie: copilul poate sa nu aiba reactii evidente ca trece printr-o criza emotionala, de aceea calea cea mai adecvata de a vedea daca intampina dificultati este sa urmariti daca si-a schimbat comportamentul vizibil, daca are probleme cu somnul, cu alimentatia, cu interactiunea si cu sarcinile scolare. Un terapeut il poate ajuta sa gestioneze emotiile negative intense si sa accepte situatia.
Un eveniment traumatic, precum un accident, o boala grava a copilului sau un abuz necesita consilierea copilului; cand vorbim despre traume, abuzurile in familie – chiar daca nu sunt indreptate spre copil ci, de exemplu, au existat violente intre parinti – afecteaza intens echilibrul emotional al copilului.
Anumite tulburari in dezvoltarea aptitudinilor motorii sau cognitive – copilul este mult in urma covarstnicilor – necesita o evaluare complexa a copilului (intarziere semnificativa in mers, vorbit, citit).
Depresia – nu este o boala ce afecteaza doar adultii! Un copil depresiv are nevoie de ajutorul psihologului pentru copii! O depresie ignorata la copilul ce se afla in formare poate sa duca departe – inclusiv pana la tentative de sinucidere.
Stresul – un copil poate fi excesiv de stresat din diferite motive: probleme in familie, probleme si presiuni la scoala, probleme cu ceilalti copii; pentru ca chiar si unui adult ii este dificil sa se confrunte cu situatii stresante si sa ajunga la un echilibru interior, un copil stresat are nevoie de putin ajutor.
Izolarea si comportamentul asocial – atunci cand copilul este extrem de retras, timid si ii este teama sa interactioneze cu alti copii si cu adulti, atunci cand nu isi formeaza relatii de prietenie cu altii, atunci cand prefera sa stea mereu singur si devine anxios in jurul altora – este nevoie sa discutati cu un psiholog pentru copii.
Fobia scolara – o problema ce apare uneori, in special cand copilul schimba scoala, manifestata prin frica de scola, de evaluare si examene, de profesori si de elevi; copilul este foarte anxios, refuza sa mearga la scoala, nu isi poate duce la bun sfarsit sarcinile scolare; exista si simptome fizice concrete: transpiratie, palpitatii, tremuraturi.
Agresivitatea; multi copii de varste mici adopta comportamente oarecum agresive: ciupesc, musca, arunca cu obiecte; insa daca asemenea comportamente sunt frecvente, daca sunt intens agresive, sau in special daca ele continua spre varsta de 5-6 ani, este cazul sa va intrebati care poate fi cauza; semne ca este necesara interventia psihologului pentru copii sunt: agresivitate exacerbata fata de altii sau de sine; desenarea unor scene sumbre si agresive; chinuirea insectelor, chiar a unor animale mici, atractia pentru foc (da foc la obiecte).
Tulburari de alimentatie. Pofte exacerbate si mancatul compulsiv apar des ca un mecanism de compensare si destresare a copilului. Bulimia si anorexia sunt tulburari emotionale manifestate prin alimentatie specifice fetelor adolescente; cand banuiti ca fata are asemenea probleme, nimeni nu o poate ajuta in afara de psiholog. Atentie: fetele devin rapid maestre in a ascunde aceste tulburari, asadar daca banuiti probleme, urmariti-o cu grija.
Semne specifice ca este nevoie de un psiholog pentru copii
Cand observati mai multe dintre urmatoarele simptome emotionale si comportamentale, este momentul sa discutati cu alti adulti ce interactioneaza cu copilul (educatori, profesori) si sa discutati cu medicul pediatru, care va poate recomanda un psiholog pentru copii specializat in lucrul cu cei mici.
Tulburari de somn – insomnii, cosmaruri frecvente si intense, udatul patului la varste mari;
Tulburari de alimentatie – lipsa poftei de mancare o perioada indelungata sau mancatul compulsiv: copilul mananca foarte mult oricand este stresat; pofte pentru non-alimente; bulimie, anorexie;
Fobii diferite si intense, care il obsedeaza;
Schimbari de comportament: iritabilitate constanta, retragerea subita de la interactiuni cu altii si de la activitati care ii plac;
Frica de alti copii sau de adulti;
Regresie – copilul face pasi inapoi, regreseaza in dezvoltarea sa, devenind din nou dependent de parinti;
Agresivitate – acte agresive asupra altora sau asupra sinelui, desenarea unor imagini agresive, agresivitate in vorbire; agresivitate pasiva – ignorarea a ceea ce i se spune;
Neindeplinirea sarcinilor scolare si refuzul de a merge la scoala; o schimbare subita a notelor; absenteism scolar; probleme cu alti copii (este agresat sau agreseaza);
Dificultate severa de concentrare – atentia copilului nu poate fi mentinuta mult timp asupra unui aspect;
Hiperactivitate – copilul nu sta locului niciodata;
Egocentrism exacerbat si lipsa afectivitatii – copilului pare ca ii pasa doar de sine si nu se manifesta afectiv fata de altii;
Halucinatii – aude sau vede persoane care nu exista la varste mai mari, fiind convins de realitatea lor (a nu se confunda cu jocul imaginar al copilului mic, intre 3 si 5 ani);
Dureri fizice de cap, de burta, care nu isi gasesc cauza intr-o afectiune fiziologica – depresia sau stresul nasc si simptome fizice; iar cand medicul pediatru nu gaseste o cauza a acestor dureri, problema trebuie discutata cu un psiholog pentru copii daca ati observat si alte semne posibile de depresie sau stres exagerat.