Animale de companiePiodermita superficială, o boală comună și des întâlnită la câini

Piodermita superficială, o boală comună și des întâlnită la câini

In ultimii ani bolile de piele la caini ocupa o pozitie de frunte in randul problemelor de sanatate ce afecteaza aceste animale. Dintre aceste boli face parte piodermita superficiala – care este bacteriana, provocata de un microorganism (stafilococul pseudintermedius) ce apartine de flora bacteriana normala a pielii cainelui. La pisici piodermita superficiala apare foarte rar, atunci cand animalul este muscat sau are anumite rani care se infecteaza.

Boala apare frecvent la rasa de caine ciobanesc german, mai ales la exemplarele adulte. Poate fi superficiala sau profunda si de obicei este cauzata de anumite boli parazitare, hormonale, infectioase, de conditiile neigienice, viermii intestinali, anumite traume sau alimentatia proasta.

Simptomele bolii sunt foarte clare – apar pete rosii ca niste basicute, sau bule cu un continut galben asemanatoare unor vezicule cu puroi, matreata, cruste, leziuni de forme rotunde de marimi diferite cu matreata pe margini, depigmentari in jurul pleoapelor, buzelor, anusului si nasului, local pielea se inchide la culoare iar parul incepe sa cada.

Cele mai afectate sunt zona inghinala si abdomenul. Cand boala se agraveaza (si este cazul unei piodermite profunde), cainele are senzatii puternice de mancarime si durere, pe piele apar basicute cu sange, noduli, ulcere, cruste si vezicule mari cu puroi.

La primele simptome care apar cainele trebuie dus imediat la un medic veterinar. Acesta ii va face un examen citologic la nivelul pielii (teste pe banda de acetat si teste frontiu) sau antibiograma bacteriologica pentru a observa tipul de bacterie care a cauzat boala, nivelul de sensibilitate al pielii si astfel va putea stabili un diagnostic corect si va putea alege antibioticul potrivit pentru tratament. In cazul in care boala a fost cauzata de alte boli primare sau alergii, medicul va identifica care sunt acestea si va indica un tratament specific lor.

De cele mai multe ori piodermita superficiala se vindeca cu antibiotice care se administreaza timp de 21-28 de zile. Cele mai indicate sunt sampoanele antiseptice ce contin clorhexidina si baile terapeutice pentru calmare. In cazuri mai grave cand piodermita este profunda, tratamentul este mai indelungat, se face timp de 2-3 luni. Se poate intampla ca aceasta boala sa fie recurenta, de aceea este bine sa se trateze afectiunea care a provocat-o, de multe ori glanda endocrina sau anumite alergii pot cauza astfel de infectii la nivelul pielii.

Piodermita superficiala este o boala de piele suficient de grava, incat nu trebuie ignorata, ea trebuie diagnosticata corect, din timp, si tratata cu medicamente corespunzatoare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna.am si eu un dog german care a fost diagnosticat cu stafilococus pseudintermedius dar cauza nu a fost gasita .a facut de 2 ori tratament cu ciprinol si fara rezultat .ce sfat imi dati?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.