Animale de companieCum îți dai seama dacă un câine suferă de balonare și cum...

Cum îți dai seama dacă un câine suferă de balonare și cum se poate ameliora această stare

Balonarea la caini poate fi uneori atat de grava, incat sa duca direct la moarte. De aceea trebuie luata in serios, cainele trebuie dus de urgenta la un medic veterinar.

In cazurile cele mai grave balonarea se rezolva doar prin tratament de urgenta prin operatie. Acest lucru se intampla cand patrupedul mananca exagerat de repede si inghite prea mult aer, astfel stomacul sau este dilatat, iar capetele sale obstructionate.

Ce trebuie facut pentru a reduce riscul de balonare?

  • Vasul de hrana sau apa trebuie ridicat astfel incat sa se evite absorbtia excesiva de aer atunci cand patrupedul mananca sau bea.
  • In loc sa aiba trei mese mari pe zi, i se pot da patru mese mai mici, astfel stomacul sau va fi mai putin incarcat dupa fiecare din ele.
  • In bolul de mancare se poate pune un obiect mare care incetineste relativ mult absorbtia alimentelor.
  • Inainte si dupa masa este bine ca animalul sa nu alerge pentru a nu inghiti prea multa apa dupa efortul fizic realizat.
  • De asemenea, cainele nu trebuie lasat sa bea prea multa apa sau prea repede.
  • Sunt acceptate exercitiile fizice moderate – plimbarile – dar trebuie evitate emotiile puternice si stresul 1-2 ore dupa fiecare masa.
  • In anumite cazuri medicul veterinar recomanda consumul de iaurt sau de carbune pentru caine.

Unele rase sunt mai predispuse la balonare decat altele. De regula cainii de talie mare – Doberman, Saint Bernard, Retriever – sufera mai des de balonare, mai ales daca sunt lacomi si au si un temperament nervos.

Riscul de balonare prezinta o crestere accentuata odata cu inaintarea in varsta, cainii mai batrani prezinta o sensibilitate accentuata la balonare deoarece ei si-au pierdut in timp tonusul muscular. Cainii cu varsta peste 7 ani sunt de doua ori mai predispusi sa sufere astfel de probleme ce tin de balonare, de aceea ele trebuie prevenite prin respectarea acelor catorva reguli simple prezentate mai sus.

Unele alimente nu sunt bine tolerate de sistemul digestiv canin, cum sunt de exemplu: anumite resturi alimentare de la masa, carnea stricata sau laptele. O mancare de calitate proasta va afecta starea generala de sanatate a cainelui. Intotdeauna trebuie acordata o mare atentie alimentelor care se ofera cainelui deoarece balonarea este cauzata de o hrana neadecvata.

Trebuie avut in vedere faptul ca hrana pe care o consuma oamenii nu este intotdeauna buna si pentru caine. De exemplu i se poate da orez fiert, carne de vita sau de pui fara oase, organe, paste, branza de vaci, iaurt, fructe proaspete, morcovi, hrana umeda si uscata speciala pentru caini. Dar nu sunt recomandate: dulciurile, carnea de porc, alcoolul, prajelile, mazarea, cartofii, fasolea, condimentele, cafeaua, oasele.

Intotdeauna cand animalul este apatic si refuza mancarea, trebuie avut in vedere ca problema poate fi suficient de grava, incat sa fie dus imediat la un medic veterinar. Balonarea este cauzata deseori de boli digestive sau de prezenta unor paraziti intestinali. Sanatatea cainilor depinde foarte mult de cum sunt ingrijiti de catre stapanii lor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.