Una dintre cele mai grave boli la caini este distrofia musculara – Duchenne – care se caracterizeaza prin degenerarea musculara progresiva. Sunt cunoscute mai multe forme ale bolii care difera prin gradul de slabiciune musculara. Boala reprezinta cea mai populara forma de distrofie musculara si se datoreaza unei mutatii genetice.
Apare in primii ani de viata, la cateii mici si afecteaza tesutul muscular prin distrugerea fibrelor musculare. In timp boala da probleme de locomotie, se agraveaza si duce la paralizie si moarte prematura – care se datoreaza in cele mai multe cazuri aparitiei unor complicatii respiratorii.
In ultimii ani s-au facut numeroase cercetari care s-au orientat mai mult spre terapia genetica. Specialistii din Italia si Franta au ajuns la concluzia ca celulele stern au un efect benefic in cazul acestei boli. Ei au facut studii experimentale pe cainii de vanatoare din rasa Golden Retriever. Trebuie spus ca acesti caini au mostenit gena mutanta responsabila de aceasta boala de la mama lor.
Celulele stern au fost luate din vasele de sange ale unor caini sanatosi si apoi injectate in arterele unor exemplare bolnave. In urma tratamentului – efectuarea a numai cinci injectii in mod consecutiv la cainii cu distrofie musculara – acestia si-au mentinut acelasi nivel sau si-au ameliorat simtomele si au dobandit putina forta musculara.
O parte din cainii supusi studiului au fost injectati cu celule stern corectate din punct de vedere genetic fapt ce a facut ca acestia sa raspunda mai greu la tratament, iar o parte au beneficiat de celule stern de la cainii sanatosi ceea ce a facut ca ei sa prezinte clar semne de recapatare a tonusului si fortei musculare. S-a ajuns la concluzia ca administrarea unor doze mai mari va da rezultate mai bune.
Cercetatorii au obtinut rezultate abia dupa 15 ani de munca, ei au avut primele rezultate incurajatoare pe soareci, apoi au mers sa experimenteze pe caini si la final studiile clinice au aratat ca aceste celule au posibilitatea de a ameliora structura dar si functionarea muschilor la animalele cu boala Duchenne. Atat la soareci cat si la caini celulele stern au dus la aparitia fibrelor musculare.
Concluzia cercetatorilor a fost ca vor ajunge sa gaseasca un tratament bun care sa vindece orice forma de distrofie musculara si in cazul oamenilor. Ei au deja planificate alte studii in viitor care se vor baza pe noi metode de terapie genetica alaturi de folosirea unor noi medicamente, care probabil vor actiona impotriva acestei boli, vor duce la incetinirea cursului si agravarii ei si la refacerea muschilor.